Koopgids

Koopgids desktop

04 februari 2021
Koopgids desktop, laptop en tablet

De keuze aan computers, draagbaar of niet, is enorm. En qua uitrusting en programma’s heb je een enorme keuze. Hoe raak je wegwijs in dit labyrint? We zetten je op het juiste spoor.

Welk type desktop?

Laptops en tablets hebben intussen het leeuwendeel van de markt ingenomen. Maar voor sommigen blijft de desktop van nut. Een en ander hangt af van de ruimte die je thuis vrij hebt, de wens om het toestel te kunnen meenemen en de toepassingen die je voor ogen hebt. Een mobiele gebruiker kan bijvoorbeeld weinig beginnen met een vaste computer.

 

Als je kiest voor een vaste computer heb je de keuze tussen verschillende oplossingen met verschillende prestaties.

Desktops

Krachtige desktops

Als je een echt krachtige computer nodig hebt, bv. om de laatste topgames te kunnen spelen, video’s te bewerken of om comfortabel te werken met 3D-tekenpakketten, is een “vast” model aangewezen. Een desktop biedt immers een betere rekensnelheid dan de meeste laptops.

Een bijkomend voordeel van de desktop is dat je hem zelf kunt (laten) samenstellen en bepaalde componenten meteen of later vrij makkelijk kunt (laten) vervangen of toevoegen, afhankelijk van je huidige of toekomstige behoeften. Daardoor heeft hij een economische én een ecologische meerwaarde.

Krachtige desktops verbruiken wel meer energie dan laptops of basismodellen en nemen ook meer plaats in. Ze hebben een volwaardig moederbord met de nodige uitbreidingsmogelijkheden, een aparte grafische kaart, een volwaardige processor (een andere dan voor mobiele toestellen) en een voeding die al die onderdelen van voldoende stroom kan voorzien.

Prijs: vanaf € 1 000 (scherm inbegrepen)

Basismodel

De desktops onderaan het gamma, of minidesktops, bieden interessante mogelijkheden voor wie een klein budget of weinig plaats heeft, al kunnen ze niet tippen aan de duurdere modellen.

Je zult moeten kiezen in functie van de grootte en de kwaliteit van het scherm. Eventueel kun je ook je bestaande scherm behouden en combineren met een nieuwe desktop.

Prijs: vanaf € 500 (scherm inbegrepen)

All-in-one

Dit is een desktop waarbij de processor, de harde schijf, de dvd-brander en alle elektronica netjes in het beeldscherm zijn ingewerkt. Er is dus geen sprake meer van een aparte kast of behuizing. Tegenwoordig bestaan er ook all-in-ones met een touchscreen.

De afmetingen vallen kleiner uit dan bij een klassieke desktop, wat interessant kan zijn voor wie weinig (bureau)ruimte ter beschikking heeft.

Die beperkte afmetingen gaan echter ook gepaard met beperkingen: de initiële configuratie is (achteraf), net zoals bij laptops het geval is, nog vrij moeilijk aan te passen.

Voorbeelden van de all-in-one toestellen zijn de Surface Studio van Microsoft en de iMac van Apple. Ze kosten vaak iets meer dan een normale desktop met dezelfde mogelijkheden.

Prijs: vanaf € 500

Bekijk de testresultaten van de All-in-one desktops.