Laptops

Hoe kies je een laptop?

Dankzij hun draagbaarheid en polyvalentie zijn laptops zowel professioneel als daarbuiten onmisbaar geworden. Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop is dat niet altijd eenvoudig door de vele merken, verschillende configuraties en functies. Met deze koopgids helpen we je de juiste keuze te maken. We overlopen alles waarop je moet letten zodat je uiteindelijk een model zult kopen dat aan jouw verwachtingen voldoet.

Stap-voor-stap gids

Wat is een goede laptop?

Een goede laptop is er eentje waar je al je beoogde taken vlot mee kunt uitvoeren. Je moet uiteraard rekening houden met de rekenkracht van de laptop, maar je zult mogelijk ook specifieke eisen hebben waar je vooraf even bij stil moet staan. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • Welke schermgrootte wil ik?
 • Welk besturingssysteem wil ik en welke programma’s wil ik erop draaien?
 • Welke aansluitingen heb ik allemaal nodig?
 • Wil ik een leesbaar scherm buiten bij fel licht of volstaat het om binnen bruikbaar te zijn?
 • Wil ik een aanraakscherm?
 • Heb ik een numeriek toetsenbord nodig?

Daarnaast mag je de bouwkwaliteit zeker niet uit het oog verliezen.Een laptop die snel stuk gaat of waarvan de gebruikservaring ondermaats is door een onaangenaam toetsenbord of een haperende touchpad kan je met een teleurgesteld gevoel opzadelen, zelfs al was de aankoopprijs niet hoog.

Terug naar boven

Bepaal je behoeften

Belangrijk voor de aankoop van een nieuwe laptop is dat je vooraf bepaalt wat je ermee wilt doen. Wil je enkel wat online surfen, sociale media volgen, YouTube en Netflix streamen of wil je een vloeiende ervaring bij het bewerken van grotere Excelbestanden en bij videogesprekken zoals in Teams of Skype? Misschien heb je nog meer rekenkracht nodig omdat je video’s wilt bewerken of wilt gamen?

Hieronder lichten we de meest voorkomende doeleinden toe, hoeveel je daarvoor ongeveer moet betalen en wat je ervan mag verwachten.

Oppervlakkig surfen (€ 300 – € 500)

Wil je alleen maar wat nieuwssites bezoeken, mails beantwoorden, online filmpjes bekijken of op sociale media scrollen? Dan kan je voor een goedkoper model gaan. Voor 300 tot 500 euro vind je een instap Windows laptop of een Chromebook. Windows computers aan deze prijs komen meestal met een Intel Core i3 of een AMD Ryzen 3 processor van de hudige generatie of een intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor van een jaartje of twee terug.

Je kan er redelijk vlot tekst en tabellen mee verwerken maar, het scherm en de bouwkwaliteit zijn meestal matig of zelfs ondermaats.

Sommige modellen komen met een eMMC (Embedded MultiMedia Card) in plaats van een SSD. eMMC-opslag gaat sneller dan met een harde schijf. Ze zijn ook goedkoper dan SSDs maar trager en gaan minder lang mee. Dit laatste is niet altijd zo erg omdat de meeste gebruikers niet al te veel schrijfacties uitvoeren op de goedkopere toestellen waar je eMMC-opslag in vindt. Probeer niet onder de 256GB opslag en 8GB werkgeheugen te gaan op Windows 11 laptops.

Bureautaken (€ 550 – € 700)

Het gros van de laptops binnen deze prijscategorie beschikt over voldoende rekenkracht voor de meeste gebruikers.

Binnen deze prijscategorie vind je laptops met:

 • Bijna altijd een Full HD-scherm. Meestal niet van de beste kwaliteit of het helderste.
 • Een Intel Core i5 of Ryzen processor van een recente generatie. Een Intel Core i3 van de 12de generatie of een AMD Ryzen van de 6de generatie presteren ook goed.
 • 8 tot 16GB werkgeheugen
 • 256 GB tot 512 GB opslag
 • Bijna altijd een geïntegreerde grafische kaart. Heel af en toe vind je laptops met een instap of iets oudere discrete grafische kaart.
 • De bouwkwaliteit is niet altijd super.

Zwaardere bureautaken (€ 700 – € 1 000 en meer)

Wil je comfortabel grote excel bestanden bewerken, veel tabbladen openhouden en tegelijkertijd videobellen?

 • Laptops van de vorige categorie met meer opslag, meer werkgeheugen of betere processoren
 • Je vindt al “H” processoren
 • 16 GB werkgeheugen voor een hoger gebruikscomfort. Weet dat 2x8 GB beter is dan 1x16 GB
 • Duurdere modellen wegens beter scherm, design, specs

Videobewerking (> € 1 000)

 • Processor: krachtigere “H” processor of een MacBook
 • Grafische kaart: discrete Nvidea of AMD-kaart
 • Werkgegeheugen van 32 GB waarbij je best kiest voor 2x16 GB (Dual Channel) in plaats van 1x32GB
 • Opslag: 1 TB + externe SSD
 • Per energie-inhoud (uitgedrukt in Wh) van de batterij zal de laptop minder lang meegaan

Gaming laptops (> € 1 200)

 • Heel performante processor (H model)
 • Discrete grafische kaart
 • Beeldscherm met een hogere beeldverversing (120Hz of hoger)

Als je gaming laptops van een voorgaand productiejaar vindt, zijn die mogelijk iets goedkoper. De meeste gaming laptops zijn makkelijker open te vijzen met toegankelijke en makkelijk uitbreidbare opslag en werkgeheugen

Terug naar boven

Specificaties: wat te zoeken

Formaat van de laptop

Grotere laptops zijn moeilijker te verplaatsen maar een groter scherm kan aangenamer zijn. De grootte van een laptop wordt voornamelijk bepaald door de grootte van het scherm. Deze wordt aangegeven door de lengte van de schermdiagonaal, uitgedrukt in inch (1 inch = 2.54cm).

De meest voorkomende schermgroottes zijn 13, 14, 15.6 en 17 inch. Toestellen kleiner dan 13 inch zijn zeer draagbaar maar het kleinere scherm kan voor sommige gebruikers onhandig zijn. Deze toestellen komen in het vaarwater van tablets met toetsenborden. Je moet je dan afvragen of een tablet niet beter is voor jouw gebruik.  

Laptops met een scherm van 13 of 14 inch zijn zeer draagbare toestellen. Vaak worden ze gebruikt met een extern scherm. Met een hogere beeldverhouding dan de klassieke 16:9 valt de bruikbaarheid van 13” tostellen ook mee. Laptops met een scherm van 14 inch en een 3:2-beeldverhouding zijn ongeveer even hoog als laptops met een scherm van 15.6 inch. Meer over beeldverhouding en resolutie lees je verder in deze koopgids. Ben je op zoek naar een draagbaar toestel, houd dan ook zeker rekening mee met onze testresultaten over de batterijduur en het gewicht van de lader.

Laptops met een scherm van 15.6 inch zijn volgens onze marktcijfers de meest gekozen toestellen. Ze zijn nog redelijk draagbaar en kunnen in een rugzak of een laptoptas.

Laptops met een scherm van 16 of 17 inch zijn vooral bedoeld als desktopvervanger om binnenshuis te verplaatsen.

Welke resolutie?

De resolutie wordt doorgaans uitgedrukt in het aantal pixels in de breedte maal het aantal pixels in de hoogte, bijvoorbeeld 1920 x 1080. Veel voorkomende resoluties op laptops zijn:

 • Full HD: 1920 x 1080
 • Full HD schermen met een 16:10 of 3:2 beeldverhouding hebben respectievelijk een iets hogere resoluties met 1920 x 1200 en 1920 x 1280.
 • 2K of QHD: 2560 x 1440
 • 4K of UHD: 3840 x 2160

Een hogere resolutie biedt een scherper beeld al is dat geen garantie voor een betere beeldkwaliteit, want hierbij spelen nog andere elementen zoals de dekking en de accuraatheid van de kleuren, de helderheid, het contrast en de kijkhoeken. 

Schermen met hogere resoluties zullen je meer kosten. Bij sommige fabrikanten (zoals Dell) moet je je laptop configureren met duurdere componenten (duurdere grafische kaart, duurdere CPU, meer Ram en grotere opslag) om een scherm met een hogere resolutie te selecteren. Hierdoor kan de prijs fors oplopen. Wij raden een Full HD-scherm aan als minimum.  

Hoe groter je scherm hoe meer baat je hebt bij een hogere resolutie. Op de kleinere schermen heeft een te hoge resolutie weinig meerwaarde zoals een 4K-resolutie op een scherm van 13 inch.

Gamers die in hogere resoluties willen gamen zullen sowieso een configuratie moeten kiezen met een duurdere grafische kaart.

Een aanraakscherm?

Aanraakschermen kunnen handig zijn maar dat hangt sterk af van hoe je met je laptop werkt. Uit onze recente marktcijfers blijkt dat slechts 9 % van de Belgische consument een laptop met aanraakscherm koopt.

Vaak kosten laptops met een aanraakscherm iets meer. Gebruik je deze functie niet dan kan je er best op besparen. Gebruik je het wel, ga dan zeker voor een aanraakscherm met 10 aanraakpunten.

Welke beeldverhouding?

Beeldverhouding is de verhouding tussen de hoogte en de breedte van het scherm. 16:9 is de meest voorkomende verhouding. Het scherm is 16/9 = 1.78 keer zo breed als hoog. De laatste jaren maken de 16:10- en 3:2-verhoudingen opmars. Voor hetzelfde schermdiagonaal zijn schermen met deze verhoudingen iets hoger en iets minder breed. Je krijgt iets meer pixels in de hoogte en evenveel in de breedte (maar compacter). Het hogere beeld is vooral op kleinere laptops een verademing. Je zal net die alinea extra te lezen krijgen.

Welke processor?

De processor is het hart van de computer. De belangrijkste indicatoren van een goede processor zijn de letter op het einde van de naam, de generatie en het gamma. Dit zijn echter slechts indicatoren. Tal van andere factoren zoals de koeling van de laptop, het wergeheugen en het tweaken van de processor door de fabrikant spelen een rol in de uiteindelijke presatties.

Windows

De twee grootste producenten van processoren voor Windows laptops zijn Intel en AMD.

Beide gebruiken een gelijkaardige manier van naamgeving. Intel Core en AMD Ryzen hebben eerst een cijfer dat het gamma beschrijft zoals i3, i5, i7 of i9 bij Intel Core en  3, 5, 7 of 9 bij AMD Ryzen. Daarna volgt het generatiegetal dat jaarlijks eentje omhoog gaat. Intel Core start bij 2010, AMD Ryzen bij 2016. Aan de 12 en de 6 in respectievelijk Intel Core i3-1235U en AMD Ryzen 7 6800H kan je afleiden dat het processoren uit 2022 zijn.

Een van de belangrijkste gegevens is de letter op het einde van de naam. Deze geeft aan of het processor voor licht of zwaar gebruik is. Zie je een U, G1, G4 of G7 dan gaat het om een processor die zuiniger met de batterij omgaat maar wel een pak minder presteert dan eentje met een H of HX op het einde. Laptopprocessoren van Intel met een P achteraan zitten ergens in het midden.

Voor de meeste gebruikers zal een Intel Core i3 van de 12de generatie of een AMD Ryzen processor volstaan. Met een recente Intel Core i5 en AMD Ryzen 5 heb je in vergelijking een betere geïntegreerde grafische kaart en de betere prestaties van de processor betekenen mogelijk dat je de laptop ook op lange termijn nog zult kunnen gebruiken.

Gamers, grafici of programmeurs die meerdere virtuele machines willen laten draaien hebben baat bij een H-processor. Voor andere gebruikers volstaat een lichtere processor.

Naast Ryzen en Intel Core heb je nog Intel Celeron-, Pentium- en AMD Athlon-processoren. Dat zijn allemaal instapmodellen, goed voor een Chromebook of een basislaptop maar verwacht er niet al te veel van.

Apple silicone

Samen met de 2020 Mac mini, MacBook Pro 13” 2020 en MacBook Air 2020 heeft Apple zijn eigen processoren geïntroduceerd. De M1 en M2 processoren beschikken over een ARM-architectuur. Het verschil met klassieke x86 architectuur zit hem in een vereenvoudigde instructieset en betere prestaties per verbruik.

Dit merken wij ook tijdens onze tests. De M1 en M2 MacBooks leveren uitstekende prestaties voor een lange accuduur. Om optimaal gebruik te maken van de M1- en M2-processoren heb je applicaties nodig die voor ARM-processoren geschreven zijn (herkenbaar aan “native for Apple silicon”). Indien niet, zal je Rosetta 2 moeten gebruiken (vertaler van x86 naar ARM). Deze werkt zeer goed maar de prestaties zullen toch wel minder zijn.

Verder zijn alle belangrijke componenten (CPU, GPU, Opslag en RAM) in het moederbord geïntegreerd. Dit biedt prestatiewinsten maar heeft als gevolg dat je je laptop niet zal kunnen upgraden. Je zal het moeten blijven doen met de opslag en het werkgeheugen die je bij de aankoop selecteert.

Lijst van Apple M1 en M2 processoren:

 • M1: gelanceerd in 2020, komt voor in MacBook Air, 13” MacBook Pro, Mac mini, 24” iMac, 5th gen iPad Pro
 • M2: gelanceerd in 2022, komt voor in MacBook Air en 13” MacBook Pro van 2022 en de Mac mini van 2023
 • M1 Pro: gelanceerd in 2021, komt voor in 14” en 16” MacBook Pro’s van 2021
 • M2 Pro: gelanceerd in 2023, komt voor in Mac mini, 14” en 16” MacBook pro
 • M1 Max, gelanceerd in 2021, komt voor in 14” en 16” MacBook Pro’s van 2021 en de Mac Studio
 • M2 Max, gelanceerd in 2023, komt voor in 14” en 16” MacBook Pro’s
 • M1 Ultra, gelanceeerd in 2022, komt voor in de Mac Studio

Welke grafische kaart?

De meeste gruikers hebben genoeg aan de recente geïntegreerde grafische kaarten van Intel en AMD. Vooral die van AMD maken indruk maar de Iris Xe ingebouwde grafische kaarten van Intel voldoen ook. Op hobby niveau foto’s verwerken is geen probleem meer op deze laptops.

Gamers of grafisch ontwerpers hebben een discrete grafische kaart van Nvidia of AMD nodig. Net zoals bij de CPU’s zit er veel verschil tussen wat een discrete grafische kaart (GPU) in een laptop kan en wat een gelijkgeprijsde GPU in een desktop kan.

Naamgeving Nvidia GPU's voor laptops:  het eerste cijfer geeft de generatie aan en de volgende twee cijfers duiden de prestatieniveaus (gaande van 50-60-70-80 tot 90) binnen die generatie aan. Max-Q-ontwerpen hebben een "Q" in hun naam om aan te geven dat ze zijn geoptimaliseerd voor een laag stroomverbruik en warmteafgifte. De RTX 4050 is een instapkaart (50 op het einde) van de meest recente generatie. De RTX 3090 is één van de krachtigste grafische kaarten binnen de vorige generatie.

Naamgeving AMD grafische kaarten: AMD gebruikt een soortgelijke naamgevingsconventie voor laptop-GPU's als voor desktop-GPU's, waarbij het eerste cijfer de generatie aangeeft en de volgende cijfers (400, tot 900) het prestatieniveau binnen die generatie aanduiden. De "M" in de naam geeft aan dat het een mobiele GPU is, terwijl "U" aangeeft dat het een ultra-low-power variant is.

De M1 en M2 processoren in MacBooks komen ook met krachtige grafische kaarten. Met de M1 kan je al aangenaam op hobbyniveau video’s bewerken en exporteren.

Gamen op MacBooks is een moeilijke zaak. Niet alle spelletjes lopen er vlot op.

Welk besturingsysteem?

Windows 11

Voor de meeste gebruikers is Windows 11 het meest vertrouwde besturingsysteem. Windows 11 is het meest compatibel met verschillende software al is het verschil met macOS en GNU/Linux kleiner geworden. Je kunt er het aantal vensters op je scherm goed mee beheren. Windows 10 wordt niet meer ondersteund vanaf oktober 2025.

Momenteel zijn er enkel nog nieuwe laptops met Windows 11 te verkrijgen, maar gelukkig verschillen het besturingsysteem amper van Windows 10. De taakbalk en de gebruiksomgeving heeft een kleine facelift gekregen in Windows 11 en enkele veiligheidsvereisten staan standaard aan, maar voor het overige is alles erg vergelijkbaar met Windows 10. Windows 11 verplicht het gebruik van een account. Er zijn omwegen maar deze zijn niet aan te raden. Ga je toch voor een offline account, noteer dan zeer goed je Bitlocker sleutel.

macOS

Zeer performant besturingssysteem voor laag batterijgebruik. macOS is eventjes wennen wanneer je van Windows komt maar je zal gauw merken dat het systeem goed in elkaar zit. MacBooks komen met een gratis meegeleverde office suite. Deze werkt vrij goed en voldoet voor de meeste gebruikers.

De meeste software die voor Windows 11 beschikbaar is, is dat ook voor macOS. Met Airprint stuur je heel makkelijk printers aan. Je kan MacBooks gebruiken zonder een account aan te maken maar dan zal je veel functionaliteiten missen zoals de toegang tot de App store.

Voor gamers raden wij MacBooks niet aan.

ChromeOS

Chromebooks werken met het zeer lichte ChromeOS-besturingssysteem van Google in plaats van met Windows of macOS. De naam van dit besturingsysteem is afgeleid van Chrome, de webbrowser van Google die je misschien al dagelijks gebruikt voor opzoekwerk. Chromebooks integreren heel goed de vaak gratis webapplicaties van Google. Het besturingssysteem kenmerkt zich door grote knoppen en een vereenvoudigde interface. Houd er rekening mee dat ChromeOS beter werkt wanneer je met het internet verbonden bent, wat enig ongemak kan veroorzaken in situaties waar dit niet het geval is.

Verder moet je verplicht gebruikmaken van een Google Account en e-mailadres (Gmail bijvoorbeeld) om aan de slag te kunnen met een Chromebook. Wens je liever niet dat Google je overal volgt en een profiel van je aanmaakt voor gerichte reclame, dan schaf je best geen Chromebook aan.

De apps zijn beschikbaar in de Chrome Web Store en in de Google Play Store (kleine kanttekening: sommige zijn ontworpen voor mobiel en worden in een vreemd formaat op het scherm weergegeven). Wees er bewust van dat Google hier gretig gebruik van zal maken om je te profileren waardoor je onder andere gerichte advertenties zal krijgen. Je kunt bepaalde open source-software (LibreOffice, Gimp voor foto's) installeren door de "Linux ontwikkelomgeving" in de instellingen te activeren.

Chromebooks worden niet aanbevolen wanneer je specifieke programma's wilt gebruiken zoals Photoshop, een engineeringtool of een specifieke 3D-tekenpakket (of als je een gamer bent...). Je kan er Microsoft Office-toepassingen op installeren, maar deze zijn beperkt tot de online versies, die een aantal functies missen.

Chromebooks blinken meestal niet uit op het vlak van connectiviteit met weinig aansluitingspoorten, geen ethernetpoort en geen HDMI-poort, maar de wifi-ontvangst is goed en dat is maar goed ook aangezien je de Chromebook meestal online gebruikt. Onze tests lieten betere snelheden zien (tot 1 490 Mbps). Ook de beveiliging krijgt goede punten. Die is inherent aan het ontwerp van deze toestellen door Google. De autonomie van de batterij is meestal ok met 8 uur. Daarmee heb je genoeg voor een volledige schooldag. Streamen verloopt vlot op af en toe een kleine hapering na en ook voor YouTube-video's zijn er geen noemenswaardige problemen.

Let bij aankoop van een Chromebook zeker op de Auto Update Expiration date (AUE) waarna het toestel niet meer wordt ondersteund door Google en dus geen veiligheidsupdates meer krijgt.

GNU/Linux

Linux is een openbronsoftware en gratis, maar minder eenvoudig voor de doorsneegebruiker. Er bestaat een groot aanbod aan verschillende versies. Enkele van de prominente versies zijn Linux Mint, Ubuntu, Fedora, Manjaro, Pop!_OS en Elementary OS.

Fabrikanten die laptops met een voorgeïnstalleerde versie van Linux verkopen zijn eerder niche (ze bestaan wel, bijvoorbeeld Slimbook en Tuxedo). De meeste consumenten met Linux op hun pc hebben het er zelf op geïnstalleerd.

De laatste jaren is het gebruiksgemak van veel Linux-versies serieus verbeterd met meer nadruk op het visuele en het intuïtieve. Elke versie doet dit op zijn eigen manier, maar het mooie is dat je zelf alles kunt instellen en aanpassen. Je kiest voor een Linux-versie als je zelf wilt beslissen welke updates er gedaan worden, omwille van de aanpasbaarheid, de privacy en omdat besturingssystemen op basis van Linux minder werkgeheugen vergen waardoor ze een goede oplossing zijn om een oude computer terug tot leven te wekken. Lees er meer over in ons dossier over Linux

Ook gamen

Onder andere dankzij de Steam Deck, zijn er mooie sprongen vooruit gemaakt wat de compatibiliteit en speelbaarheid van games betreft maar dat geldt anno 2023 nog niet voor elk spel. Ben je een gamer, en je wilt overschakelen naar GNU/Linux ga je best even na of je favoriete spelletjes speelbaar genoeg zijn.

Wanneer je tevreden bent over Windows of macOS en programma’s gebruikt die eigen zijn aan dat besturingssysteem, blijf je beter bij Windows of macOS. Sommige Nvidia grafische kaarten worden ook niet of slecht ondersteund. Sommige oude printers hebben geen drivers voor Linux.

Linux installeren is niet meer zo moeilijk als enkele jaren geleden al kan het lonen om de hulp van iemand die hier ervaring met heeft in te roepen. Linux kan worden gecombineerd met gratis programma’s die ongeveer hetzelfde kunnen als die van Microsoft en Apple.

Hoeveel opslagruimte?

Bijna alle laptops anno 2023 zijn uitgerust met een SSD of Solid State Drive. De tijden van dure SSD's liggen al lang achter ons.

Wij raden aan om niet minder dan 256GB SSD opslag te kiezen. Meer is altijd welgekomen maar weet dat fabrikanten vaak meer dan dubbel vragen dan wat je apart kan kopen. Spijtig gaat deze praktijk ook gecombineerd met vast gesoldeerde opslag of het ontbreken van een aansluiting om een tweede SSD te plaatsen.

Binnen de SSD's heb je twee grote categorieën: SATA SSD's en NVMe SSD's. NVMe kan veel hogere snelheden halen al merk je daar niet altijd zo veel van. Bij dagelijks gebruik zal mogelijks alles iets reactiever zijn maar meer niet. Spelletjes zullen waarschijnlijk sneller laden met een NVMe SSD dan een SATA SSD maar tijdens het spelen zal je niet veel merken. Content creators of zij die vaak grote aantallen van bestanden moeten verplaatsen hebben wel baat bij een snellere SSD.

Het is nog steeds zo dat harde schijven per GB opslag nog steeds goedkoper zijn. Vooral bij grotere volumes kan het economisch voordelig zijn om als tweede schijf een HDD of Hard Disk Drive te hebben. Houd er wel rekening mee dat HDD's meer energie verbruiken dan SSD's en gevoeliger zijn voor schokken. Sommige goedkopere Windows laptops en chromebooks zijn uitgerust met een eMMC.

Hoeveel werkgeheugen?

Niet minder dan 8 GB, 16 GB als je wat meer comfort wil. Voor een Chromebook kan 4 GB voldoende zijn. De trend in de markt geeft ook aan dat de meeste gebruikers op veilig spelen en voor 16 GB werkgeheugen kiezen al is dat niet altijd nodig.

Gamers hebben niet per se meer dan 16 GB nodig. Zij halen meer voordeel uit 2x8 GB dan 1x16 GB. Meestal zijn gaming laptops makkelijker open te vijzen en hebben zij plaats voor een extra latje RAM.

32 GB en meer voor serieuze videobewerking.

Welk type werkgeheugen?

DDR 3, 4 of 5. DDR staat voor double data rate. Dat betekent niet elke generatie twee keer zo snel is. Een goede indicatie van de snelheid is de klokfrequentie in MHz of Megatransfers per seconde in MT/s (bijvoorbeeld. 4800 in 32 GB DDR5 (SODIMM) @ 4.800MT/s of 3200 in 16 GB DDR4 (SODIMM) @ 3.200MT/s,). De meeste laptops zijn uitgerust met DDR4, een standaard uit 2014. Momenteel is de laatste versie DDR5, uitgekomen in 2020 maar veel laptops zijn hier nog niet mee uitgerust en zeker niet onder de 1 000 euro.

Kan je je werkgeheugen altijd upgraden?

Sommige laptops laten het toe om het werkgeheugen te vervangen. Er moet wel een SODIMM-plek vrij zijn of de aanwezige RAM mag niet vastgesoldeerd zijn.

Voor een laptop, kies steeds voor SODIMM. Speel ook op veilig. Wil je het 8 GB-werkegeheugen vervangen met een latje van 16 GB-werkegeheugen, kies dan voor een van dezelfde DDR-generatie en dezelfde klokfrequentie.

Terug naar boven

Design en connectiviteit

Voor het ontwerp van een laptop heb je verschillende mogelijkheden zoals grootte, gewicht, materialen en kleuren. Hierin beslis je zelf welk jouw voorkeuren zijn op die vlakken.

Daarnaast moet je rekening houden met belangrijke connectiviteitsopties, zoals wifi, bluetooth, USB-poorten en HDMI-uitgangen. Het is belangrijk dat je je laptop kunt verbinden met de toestellen die jij nodig hebt:

 • USB-A voor je oudere toetsellen
 • HDMI: scherm of beamer
 • DisplayPort: scherm
 • USB-C: kan laden, data overbrengen en tegelijk een beeld aansturen. Belangrijk is het woordje “kan”. Niet elke USB-C poort is gelijk -> Dossier USB-C
 • SD of mini SD-kaartlezer

Lees ons dossier over pc-aansluitingen voor een ruimere toelichting.

Terug naar boven

Batterij en duurzaamheid

De Li-ion batterijen verliezen altijd capaciteit in laptops. Zowel met de tijd maar vooral met het aantal laad- en ontlaadcycli. Hoe langer één cyclus duurt hoe minder vaak je het toestel moet opladen en dus hoe langer de batterij zal meegaan. Wanneer je vindt dat je de batterij te snel opnieuw moet laden, kijk dan in onze Repair Guide naar tips om enkele uren extra uit je batterij te halen.

Niet alle laptops zijn makkelijk open te krijgen, hebben een toegankelijke en makkelijk te vervangen batterij en niet allemaal hebben wisselstukken op de markt. Geloof niet wat de fabrikanten vertellen. Bijna altijd gaan zij uit van de meest optimistische en vaak onrealistische scenario’s om de duurzaamheid van de batterij te bepalen. Een indicatie van de batterij is de capaciteit uitgedrukt in Wh. Meer dan 100Wh vind je niet omdat 100Wh de limiet is om mee te nemen op een vliegtuig.  

Belangrijkste factor voor de accuduur is hoe zwaar de taken zijn. Hoe meer rekenkracht de processor moet aanwenden hoe sneller je batterij leeg zal zijn. Met de meeste laptops kun je wel meer dan een volledige werkdag (8 uur) internetten en teksten verwerken maar slechts een dik uur gamen. We overlopen een aantal elementen die een belangrijke impact kunnen hebben op de batterij:

 • Zwaardere CPU (bijvoorbeeld “H” i.p.v. “U” processor) en discrete grafische kaart 
 • Het gekozen energieprofiel
 • Een adblocker: advertenties downloaden, decoden op je beeldscherm tonen (vooral video’s) hebben een impact op je batterijduur.
 • Achtergond programma’s Windows. Heel veel daarvan hoeven niet te draaien. Deze kan je in Windows 10 heel makkelijk uitzetten. In Windows 11 is het wat meer klikwerk
 • De helderheid van het scherm. Zeker de eerste 10 % à 20 % maken een verschil: verlaag bijvoorbeeld van 100 % naar 90 % of 80 % helderheid

Naast de batterij is de mogelijkheid tot onderhoud van je laptop belangrijk:

 • Kan je de achterkant makkelijk openvijzen?
 • Zijn de belangrijkste componenten zoals RAM, opslag, de wifi-kaart makkelijk toegankelijk en zijn ze niet vastgesoldeerd of in het moederbord geïntegreerd?
 • Zijn er extra “slots” om RAM of opslag toe te voegen?
Terug naar boven
 
Terug naar boven