Nieuws

Nieuwe AirPods isoleren niet, maar bekoren wel

22 december 2021

Apple heeft met de AirPods 3de generatie opnieuw hoogwaardige oortjes op de markt gebracht. Tijdens onze tests viel onder andere de prima geluidskwaliteit op. Helaas zitten ze niet even comfortabel voor iedereen. Probeer ze daarom eerst uit voor je beslist of je ze koopt.

Apple kiest met de derde generatie AirPods voor een zogenaamde “open fit”, net als bij de eerste twee generaties. Dat wil zeggen dat de oortjes in één maat worden geproduceerd en dat je ze bij gebruik aan je oorschelp hangt. De morfologie van je oor bepaalt dan of je dat als comfortabel ervaart of niet en of de oortjes stevig blijven zitten of niet. Onze allereerste tip is dus om de oortjes zeker eerst eens te proberen vooraleer je er € 199 voor neertelt. Uittesten is bij veel producten belangrijk, maar hier is het cruciaal.

Geen isolatie, geen ruisonderdrukking

Het voordeel van de “open fit” is dat je de oortjes niet in je gehoorgang steekt; iets wat sommigen als onaangenaam ervaren. Het nadeel is dat ze geen isolatie bieden en dus geen omgevingsgeluid kunnen tegenhouden. Er is ook geen actieve ruisonderdrukking ingebouwd. Andersom kan je omgeving vrij goed horen waar jij naar luistert. In een goed gevulde tram of treinwagon kan dat voor het nodige ongemak zorgen, zowel voor jezelf als je omgeving.

Geluidskwaliteit top

Maar over de geluidskwaliteit van de oortjes niets dan goeds. Dat heeft onder andere te maken met het Adaptative EQ-systeem die de lage en middelste tonen aanpast aan de vorm van de gehoorgang en de “ruimtelijke audio” technologie die tracht een panoramisch geluid te produceren.

In het opbergdoosje kun je de oortjes drie keer volledig opladen

Goede batterijprestaties en handig oplaaddoosje

De autonomie van de batterij is prima. Volgens ons testprotocol kun je ongeveer 7 uur onafgebroken de oortjes gebruiken. Dat is zeker niet slecht, maar de beste True Wireless oortjes uit onze test hebben een autonomie van 12 uur. Als de batterij leeg is, volstaat het om ze slechts 15 minuten in het oplaaddoosje te steken om al opnieuw een batterijniveau van 50 % te halen. Met het opbergdoosje kun je drie volledige oplaadbeurten uitvoeren vooraleer je het doosje zelf opnieuw aan het stopcontact moet opladen.

De AirPods zijn bestand tegen regen

Bestand tegen spatwater en vlot bellen

Nieuw in vergelijking met de voorganger - de AirPods 2 van 2019 - is het IPX4-certificaat dat garandeert dat de oortjes bestand zijn tegen spatwater, dus bijvoorbeeld tegen regen- of zweetdruppels. Helemaal waterdicht zijn ze echter niet, dus zwemmen met deze AirPods is uit den boze. Bellen via de oortjes gaat prima want de ingebouwde micro is heel precies.

De derde generatie Apple AirPods bieden dus een prima geluidskwaliteit en een heel degelijke batterij-autonomie, maar jezelf afzonderen met je muziek kan helaas niet. Hoewel je de oortjes ook kunt gebruiken op een Android-smartphone is het duidelijk dat ze daar niet voor zijn gemaakt. 

Op zoek naar goede oortjes?

Ben je nog op zoek naar goede oortjes of een hoofdtelefoon raadpleeg dan onze koopwijzer hoofdtelefoons. Je vindt er modellen die niet alleen goedkoper zijn dan de Apple AirPods 3rd gen, maar ook een betere score halen.