Nieuws

Welk systeem kiezen voor een beter wifisignaal?

31 maart 2016
Systeem wifi

Zwak wifisignaal in huis? U hebt drie handige opties om dit ongemak op te lossen. Volgens onze rondvraag geeft een powerline adapter het beste resultaat.

Een zwak of onstabiel wifi-signaal, het is van de grootste ergernissen in ons moderne leven. Als uw draadloos internet voortdurend uitvalt op de spannendste momenten (tijdens de seizoensfinale van Game of Thrones bijvoorbeeld), dan bestaan er echter handige apparaten om het euvel te verhelpen: een wifirepeater, een tweede router of een powerline adapter. U kiest het liefst voor deze laatste.

Drie oplossingen

Wie problemen heeft met zijn wifi-netwerk, kan opteren voor een wifirepeater (versterkt het signaal van uw router, prijzen van € 30 tot € 50), een extra router (sterk variërende prijzen van € 40 tot zelfs € 200) of een powerline adapter (verspreidt het signaal via uw elektriciteitsnetwerk, prijzen van € 50 tot € 75). Rekening houdend met de prijs, de gebruiksvriendelijkheid en het resultaat blijkt een powerline adapter de favoriet van bijna 1 300 ondervraagde abonnees.

De algemene tevredenheid over de verschillende apparaten is tamelijk goed, al is een zesde tot zelfs een vierde van de respondenten ontevreden over de effectieve resultaten. Powerline adapters scoren over de hele lijn beter, vooral wat het installatiegemak en de verbeterde signaalsterkte betreft.

Liever geen extra router

De grote verliezer blijkt de tweede router. Tenzij u nog ergens een extra router hebt liggen, kiest u liever voor een andere oplossing. Niet alleen kan de prijs zwaar tegenvallen, een wifirouter vereist ook een extra optie om draadloos te kunnen worden verbonden. Het resultaat is overigens te vergelijken met dat van een wifirepeater, die qua prijs veel aantrekkelijker is.

Voor wie een nieuwe primaire router nodig heeft, is het misschien wel interessant om te weten dat onze respondenten significant positiever waren over de routers van Apple, vooral wat de snelheid van de verbinding betreft. Voor de rest waren er geen grote verschillen op te merken. Enkel de merken D-link (bij de wifirepeaters) en Belkin (bij de routers) scoorden slechter dan de concurrentie.

Gemiddelde tevredenheid op 10 van gebruikers over hun wifirouters wat betreft snelheid en stabiliteit van de verbinding