Nieuws

Al je wachtwoorden veilig op één plek

03 januari 2023

Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al je accounts is simpelweg “not done”. Dat het veel te moeilijk is om verschillende wachtwoorden te onthouden, mag geen excuus zijn. Met een wachtwoordmanager ben je gered. Voor een goed programma hoef je niet eens te betalen. Ons advies.

Waarom je beter een wachtwoordmanager gebruikt

Is het wachtwoord van je mailaccount, favoriete webshops, Facebook-app, de krantenwebsite waarbij je dagelijks aanmeldt … telkens hetzelfde? Wat als een van die sites betrokken wordt bij een datalek en alle inloggegevens zomaar online te vinden zijn? Of stel dat een hacker toegang krijgt tot je mailbox. Dan heeft hij aan één klik op “ik ben mijn wachtwoord vergeten” genoeg om toegang te krijgen tot ál je accounts.

Het belang van sterke en unieke wachtwoorden mag duidelijk zijn. En neen, je hoeft die niet allemaal zelf te onthouden, laat staan bedenken. Een wachtwoordmanager kan dit voor jou doen. Dat is een digitale kluis die al je wachtwoorden  veilig op één plaats bewaart. Je kan hem installeren op je computer of smartphone, of gebruiken als extensie in je browser.

Gratis is goed genoeg

Uit onze tests blijkt dat gratis programma’s ruimschoots volstaan. Betalende kluizen bieden meestal extra functies die je niet per se nodig hebt. Helaas doen sommige ontwikkelaars er alles aan om je te doen overstappen naar hun betalende versie.

Dat is momenteel het geval voor LastPass die vanaf 16 maart nieuwe voorwaarden invoert voor de gratis versie. Bij LastPass Free zal synchronisatie tussen je mobiele toestel en computer niet meer mogelijk zijn. Je kan wel nog steeds een ongelimiteerd aantal toestellen gebruiken, zolang ze tot dezelfde categorie behoren. Dat kunnen ofwel je computers zijn (inclusief alle browsers voor desktops en laptops), ofwel je mobiele apparaten (smartphones, tablets en smartwatches). Wil je LastPass synchroniseren tussen je mobiele toestellen en je computer, dan moet je echter wel upgraden naar de betalende versie.

In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een ander gratis alternatief. Niet in het minst omdat LastPass recent in opspraak is gekomen inzake privacy. Volgens beveiligingsonderzoekers van het Duitse Exodus zou het programma twijfelachtige trackingmethodes gebruiken. De onderzoekers vonden 7 reclame- of analysetrackers terug die niet thuis horen in een tool die gevoelige gegevens verwerkt.

In onze koopwijzer wachtwoordmanagers vind je andere gratis oplossingen terug. De gratis wachtwoordmanager die het best scoorde op onze test is Bitwarden Free. Gebruikte je tot nu toe de gratis versie van LastPass en wil je overstappen naar Bitwarden, dan lees je op de volgende pagina hoe je dat precies doet.

Vergelijk wachtwoordmanagers