Nieuws

Al je wachtwoorden veilig op één plek

08 maart 2021

Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al je accounts is simpelweg “not done”. Dat het veel te moeilijk is om verschillende wachtwoorden te onthouden, mag geen excuus zijn. Met een wachtwoordmanager ben je gered. Voor een goed programma hoef je niet eens te betalen. Ons advies.

Waarom je beter een wachtwoordmanager gebruikt

Is het wachtwoord van je mailaccount, favoriete webshops, Facebook-app, de krantenwebsite waarbij je dagelijks aanmeldt … telkens hetzelfde? Wat als een van die sites betrokken wordt bij een datalek en alle inloggegevens zomaar online te vinden zijn? Of stel dat een hacker toegang krijgt tot je mailbox. Dan heeft hij aan één klik op “ik ben mijn wachtwoord vergeten” genoeg om toegang te krijgen tot ál je accounts.

Het belang van sterke en unieke wachtwoorden mag duidelijk zijn. En neen, je hoeft die niet allemaal zelf te onthouden, laat staan bedenken. Een wachtwoordmanager kan dit voor jou doen. Dat is een digitale kluis die al je wachtwoorden  veilig op één plaats bewaart. Je kan hem installeren op je computer of smartphone, of gebruiken als extensie in je browser.

Gratis is goed genoeg

Uit onze tests blijkt dat gratis programma’s ruimschoots volstaan. Betalende kluizen bieden meestal extra functies die je niet per se nodig hebt. Helaas doen sommige ontwikkelaars er alles aan om je te doen overstappen naar hun betalende versie.

Dat is momenteel het geval voor LastPass die vanaf 16 maart nieuwe voorwaarden invoert voor de gratis versie. Bij LastPass Free zal synchronisatie tussen je mobiele toestel en computer niet meer mogelijk zijn. Je kan wel nog steeds een ongelimiteerd aantal toestellen gebruiken, zolang ze tot dezelfde categorie behoren. Dat kunnen ofwel je computers zijn (inclusief alle browsers voor desktops en laptops), ofwel je mobiele apparaten (smartphones, tablets en smartwatches). Wil je LastPass synchroniseren tussen je mobiele toestellen en je computer, dan moet je echter wel upgraden naar de betalende versie.

In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een ander gratis alternatief. Niet in het minst omdat LastPass recent in opspraak is gekomen inzake privacy. Volgens beveiligingsonderzoekers van het Duitse Exodus zou het programma twijfelachtige trackingmethodes gebruiken. De onderzoekers vonden 7 reclame- of analysetrackers terug die niet thuis horen in een tool die gevoelige gegevens verwerkt.

In onze koopwijzer wachtwoordmanagers vind je andere gratis oplossingen terug. De gratis wachtwoordmanager die het best scoorde op onze test is Bitwarden Free. Gebruikte je tot nu toe de gratis versie van LastPass en wil je overstappen naar Bitwarden, dan lees je op de volgende pagina hoe je dat precies doet.

Vergelijk wachtwoordmanagers

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/05/2021

Bied de i-cloudsleutel van Apple dezelfde bescherming als andere gedownloade wachtwoordmanagers?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Best ook vermelden dat naast een password manager gebruiken het nog belangrijker belangrijk is om 2-factor authentication te activeren. Zelfs als men je password kent, kan je zonder de 2fa niet aanloggen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/02/2021

jullie schrijven beste gratis antivirus, en toch staat er een prijs bij om te betalen, leg mij dat eens uit, dat is toch NIET meer gratis he of wel?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021
, Gereageerd:

Hallo, sommige fabrikanten durven hun gratis versies te verstoppen op hun websites, daarom hebben wij de link toegevoegd aan de productfiche en de product selector.
Hier nog eens de link naar Kaspersky Security Cloud-Free: www.kaspersky.nl/free-cloud-antivirus

En hier de link naar de downloadpagina van AVG Antivirus for Mac: www.avg.com/.../avg-antivirus-for-mac ^An


Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021
, Gereageerd:

Ik heb deze versie gedownload en toch vraagt men telkens bij het raadplegen steeds om het aan te kopen, toch ben ik niet zinnens om dit te doen want dit is FREE. Wat moet ik doen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Nora, sorry dat ik je nu pas antwoord. Heb je goed gekeken dat je op de juiste (lees: free) versie geklikt hebt, soms is het even zoeken. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

goeiedag
- ik heb een VPN abonnement aangeschaft, wat is jullie standpunt daarover?
- het aantal phishing mails in mijn spambox is bijna niet te tellen, het moet toch mogelijk zijn hier gericht achteraan te gaan? Waarom gebeurt dit niet of hoor of merk je daar weinig van?
vriendelijke groeten
ronny bracke

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020
, Gereageerd:

Om *** te beperken zijn een aantal gouden regels:
- vermijd sites die gratis erotiek of dating aanbieden
- Beheers je nieuwsgierigheid bij buitengewoon aantrekkelijke aanbiedingen waar je niet om vroeg (ook in Facebook)
- Klik niet in *** mails, ook niet zogezegd om je uit te schrijven
- Regelmatig doorsturen naar: verdacht@safeonweb.be
- Let altijd op het echte afzender mailadres

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020
, Gereageerd:

Ik draai windows 10 pro in een virtuele omgeving, Eens windows10 sluiten poef alles weg. Het gast OS is Linux mint server. Windows kan wel dingen opslaan maar enkel in zijn virtuele omgeving, dus het gast OS niet in gevaar brengen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020
, Gereageerd:

Ik had vroeger ongeveer 50 spams per dag bij gmail.Ik heb eens al mijn cookies verwijderd, en nu heb ik er 5 per dag.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies