Nieuws

Verbeter je wifibereik om vlotter te telewerken

De modemrouter die je operator meelevert is niet altijd de beste oplossing voor een goede wifidekking. Wie snel wil surfen tijdens het telewerken of meer mogelijkheden wil hebben kan beter zelf een router aanschaffen. Onze tips.

25 november 2020

Telewerken, onderwijs op afstand, virtuele babbels met vrienden of familie: wanneer je thuis zit met het hele gezin en iedereen in elke kamer toegang wil tot het internet, kan je maar beter beschikken over een goed wifinetwerk.

Die dekking wordt voor een deel bepaald door de router, die het hart is van je thuisnetwerk. Dankzij de router kunnen verschillende toestellen op het netwerk met elkaar communiceren en verbinding maken met het internet. Al je toestellen – pc’s, smartphones, slimme toestellen – zijn ermee verbonden, ofwel via een ethernetkabel, ofwel via wifi.

Om communicatie tussen de apparaten in het netwerk en het internet mogelijk te maken, is de router op zijn beurt verbonden met een modem. Meestal kun je die niet zelf kiezen, omdat de operator (Proximus, VOO, Telenet enz.) een toestel aanbiedt dat de twee functies combineert, nl. een "modemrouter". Maar dat is niet per se de beste oplossing. De twee problemen die het vaakst voorkomen zijn dat de wifi zo traag is als een slak of dat er helemaal geen verbinding is.

Help, mijn wifi is tergend traag

Wat kun je doen? Sluit je pc aan op de modem via een netwerkkabel en meet de snelheid van je internetverbinding. Meet de snelheid een aantal keer met onze online tool. Is die veel langzamer dan waarvoor je betaalt (bijvoorbeeld 20 Mbps in plaats van 100 Mbps)? Dan moet je je leverancier contacteren. Als die antwoordt dat je het hiermee moet stellen, kun je misschien beter van operator veranderen. Onze rekenmodule kan je helpen om die stap te zetten.

Ik wil van operator veranderen

Als de snelheid normaal is, kan het aan je eigen netwerk liggen dat je wifi zo traag is. Meet de snelheid nog een keer terwijl al je mobiele toestellen (smartphone, laptop enz.) verbonden zijn met je wifinetwerk. Tip: meet de snelheid in alle kamers en begin op 1 à 2 meter van de modem. Als de snelheid daar al te laag is, is de kans groot dat je de oorzaak hier moet zoeken. Het kan dan zinvol zijn om de modem te "bevrijden" als die in een kast zit of op een plaats staat waar hij wordt geblokkeerd. Mogelijk helpt het ook om het apparaat of de antennes anders te richten.

Nog steeds geen verbetering? En als je van wifikanaal verandert? Je kiest bij voorkeur het minste verstoorde kanaal. Ontdek hoe je de wifi-instellingen van je modem kunt aanpassen in ons dossier over dit onderwerp.

Ik wil het wifikanaal veranderen

Help, ik heb geen wifiverbinding meer

Is het wifisignaal zo dood als een pier, zelfs vlakbij de modemrouter? Herstart de modem: probeer om hem te herstarten door de stekker uit het stopcontact te halen en er opnieuw in te steken (na een tiental seconden). Als je wifi geen teken van leven geeft, bekijk dan de hulppagina’s van je leverancier op je smartphone via je mobiele netwerk. Wie weet is er gewoon een algemene storing in je regio.

Geen storing en nog steeds geen resultaat? Probeer onze andere tips die je kunnen helpen om je wifisignaal te verbeteren.

Ik wil meer tips

Help, ik wil de allerbeste wifi

Je wil overal genieten van een goede dekking en van een hogere snelheid? Koop dan een andere router die je centraal in je woning installeert en op de modem aansluit via een ethernetkabel. En kijk, je hebt nu een persoonlijke hotspot in je draadloze netwerk.

Maar let op: de aparte router kan ervoor zorgen dat je een heel stuk sneller op je thuisnetwerk surft, maar kan niet voor een hogere snelheid zorgen dan diegene die je leverancier aanbiedt.

Ik wil een tweede router kopen

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/05/2021

Wij zijn reeds 30 jaar abonnee bij Proximus en hebben reeds van bij de start heel wat problemen in een bepaald gebied op onze eerste verdieping. Het gaat hier om een ADSL- verbinding. Ons signaal wordt draadloos doorgestuurd. In het begin beweerde men bij onze provider dat wij ons in een “grijze” zone bevonden. Wat wil dit in godsnaam zeggen ? Wij zijn 30 jaar later en bevinden ons nog steeds in die grijze zone. Ondertussen zijn we al van 3G naar 4G en binnenkort 5 G geëvolueerd. Hoe krachtiger het signaal, hoe minder het bereik. Wij hebben ons ondertussen reeds een 4-tal signaalversterkers geplaatst (sommigen tot 300 m bereik) en nog heeft dit geen enkel effect. Wij wensen alles draadloos om esthetische redenen. Heel veel elektrische toestellen zitten er niet tussen. De plaats waar het heel precair is op de eerste verdieping ligt aan de straatkant (rustige woonwijk). Het is wel de locatie die heel dicht aanleunt (ca. 10m) bij onze buur zijn woning. Het netwerk van onze buur is vlotter bereikbaar op die plaats maar daar hebben wij uiteraard niks aan. Iemand enige ervaring hiermee ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Johan, het netwerk van de buurman loopt ook via Proximus of een andere provider? Want dan zou je je wel kunnen informeren over waarom de buurman zijn netwerk verder reikt dan het jouwe?

Sowieso zijn er in België nog altijd een aantal witte en grijze zones, waar er niet tot matig wordt geïnvesteerd in de uitbouw van de netwerken van operatoren. Omdat de afzet (het potentieel aan mogelijke klanten) in die zones te gering is, verkiezen operatoren om te investeren in meer dichtbevolktere gebieden.

Heb je al eens de binnenkomende snelheid vanaf de modem/router getest via een kabelde verbinding? Als je snelheid die binnenkomt al zeer laag is, dan is het moeilijk om draadloos verder over een goed bereik te beschikken. Om je snelheid te testen: www.test-aankoop.be/.../internetspeed ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/11/2020

Afhankelijk van de situatie kan een wifi-extender ook helpen. Vroeger bv. Heel goede verbinding op het gelijkvloers maar enorm traag op de eerste verdieping. Was opgelost met een wifi-extender in een stopcontact (op de eerste verdieping) te pluggen zo dicht mogelijk bij de trap.