Nieuws

Oktober cybersecurity maand in het teken van phishing

27 september 2019

Een simpele klik op een malafide link kan dramatische gevolgen hebben. Voor je het weet gaan cybercriminelen aan de haal met je gegevens of geld. Reden te meer om in oktober, de Europese cybersecurity maand, phishing nog eens extra onder de aandacht te brengen. Met onze tips laat je je niet zo gemakkelijk aan de haak slaan.

De maand oktober staat jaarlijks in het teken van cyberveiligheid en is erop gericht internetgebruikers te sensibiliseren voor de gevaren die op de loer liggen. Het thema in ons land dit jaar: phishing.

Cybercriminelen gebruiken phishing om uiteenlopende doelen te bereiken: om identiteits- en bankgegevens te stelen, internetgebruikers af te persen, accounts te hacken, malware te verspreiden …

Populairste wapen

Dat de mailbox van menig internetgebruiker heel wat phishingberichten te verwerken krijgt, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). In 2018 ontving hun meldpunt (verdacht@safeonweb.be) maar liefst 648 522 verdachte e-mails die internetgebruikers in hun inbox hadden gevonden. Uiteindelijk werden op basis van die meldingen bijna 1 500 phishing-websites geblokkeerd.

Phishing beperkt zich bovendien niet tot e-mails. Cybercriminelen gebruiken ook sms, instant messaging-apps, sociale media en telefoon om hun slachtoffers aan de haak te slaan.

Ga de strijd aan

Ben je dan automatisch een vogel voor de kat? Neen! Met de vuistregel: "klik niet zomaar op een link of bijlage" kom je al een heel eind. Bovendien zijn er duidelijke signalen waarop je kunt letten. Geef je dus niet zomaar gewonnen, maar ga de strijd aan. Ons uitgebreide dossier over phishing kan je hierbij zeker helpen. Niet alleen geven we inzicht in de verscheidene vormen, je krijgt ook tips om jezelf zo goed mogelijk tegen deze malafide praktijk te wapenen.

Ontdek de tips tegen phishing