Nieuws

Gebruik je het antivirusprogramma Kaspersky? Geen paniek!

23 oktober 2017
Kaspersky

We bevelen regelmatig het antivirusprogramma aan dat er onlangs van is beschuldigd de toegangspoort te zijn voor een cyberaanval van de Russische inlichtingendiensten... Als je het geïnstalleerd hebt, is het echter niet nodig om te veranderen.

De Amerikaanse pers kwam vorige week naar buiten met een eigenaardig verhaal: Israëlische spionnen hebben het Russische antivirusprogramma Kaspersky gehackt ... en ontdekt dat het al door Russische spionnen is gebruikt om gegevens van de Amerikaanse inlichtingendiensten te stelen! Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat gewaarschuwd werd door Israël, heeft haar federale agentschappen opgedragen om het gebruik ervan stop te zetten.

Moet jij het verwijderen?

Als je een hoge Amerikaanse ambtenaar bent, ja... Anders, nee. Momenteel hebben wij geen enkel bewijs dat dit verhaal waar is.

En zelfs als de beschuldigingen tegen Kaspersky waar zouden zijn, betreft dit verhaal een cyberoorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Als consument ben je niet het rechtstreekse doel en ben je sowieso niet gewapend om het hoofd te bieden aan dit soort bedreigingen.

Is Kaspersky minder betrouwbaar dan andere antivirusprogramma's?

De enige gegevens waarover wij beschikken, zijn afkomstig van onze tests en hebben betrekking op de beschermingsgraad en het gebruiksgemak, niet op criminele praktijken.

Op dit moment is er geen aanwijzing dat het antivirusprogramma van Kaspersky meer gevaar loopt gehackt te worden dan andere. Aangezien antivirusprogramma‘s een diepe toegang hebben tot het besturingssysteem, kan iedereen die er de controle over heeft gemakkelijk slecht handelen.

In het verleden zijn leveranciers zoals Symantec en Microsoft ook kwetsbaar gebleken en hadden ook zij voor een soortgelijke aanval gebruikt kunnen worden.

Hoe je hiertegen beschermen?

Je zult nooit 100% veilig zijn, maar voor een optimale bescherming moet je je verdediging uitbreiden.

Allereerst moet je beschikken over een goed antivirusprogramma en besturingssysteem die beide volledig bijgewerkt zijn. Je moet ook een sterk back-upplan voor je gegevens uitwerken. Ten slotte moet je je voorzichtig gedragen (geen bijlagen openen die door een onbekende zijn verzonden, je niet laten vangen door phishing, enz.).

Welke beveiligingssuite moet ik kiezen?

Ontdek de resultaten van onze tests in onze Koopwijzer voor firewall- en antivirussoftware.

 

BITDEFENDER INTERNET SECURITY
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 59,99
F-SECURE SAFE
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 59,90
ESET INTERNET SECURITY
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 51,65