Nieuws

Datingplatformen stellen consument teleur

26 september 2019
onlinedating

Meer dan een op de vijf Belgen heeft al eens een datingwebsite of -app gebruikt. Maar heel tevreden zijn ze er niet over. Uit onze enquête bij 2 000 gebruikers blijkt dat Cupido online teleurstelt, zowel op het vlak van verwachtingen als ervaringen.

Verwachtingen en ervaringen

Van de 10 000 Belgen tussen 18 en 69 jaar die we bevroegen heeft 23 % ooit al een datingsite of -app gebruikt, 9 % doet dat vandaag de dag. Op basis van wat 2 000 gebruikers ons rapporteerden kwamen we interessante zaken te weten.

Bijna elke dag online

Online daten is voor bijna vier op de tien een vrij intensieve bezigheid. Lees: vijf tot zeven dagen per week, soms gemiddeld minstens twee uur per dag (8 %).

Mannen gebruiken datingapps en -websites intensiever dan vrouwen; holebi’s gebruiken ze meer dan hetero’s. Ook Belgen onder de 30 jaar doen er vaker een beroep op.

Gezocht: een vaste relatie

De belangrijkste reden om online te daten? Het vinden van een vaste partner. Iets minder dan de helft (43 %) vindt dit van groot belang. Gebruikers tussen 25 en 45 jaar vinden dit belangrijker; vrouwen hechten hier meer belang aan dan mannen.

Weinig privé

Erg voorzichtig zijn gebruikers niet met de informatie die ze delen op hun profiel. Bijna iedereen deelt zijn leeftijd, een grote meerderheid een foto van zijn gezicht, info over zijn interesses en over fysieke kenmerken. Sommige gebruikers delen zelfs gevoeligere informatie zoals hun gps-locatie.

Te mooi om waar te zijn

Helaas zit niet iedereen met de beste intenties op een datingplatform. 33 % kreeg bijvoorbeeld te maken met oplichterij, een op de vier werd het slachtoffer van verbaal misbruik of seksuele intimidatie. Een op de vijf gaf aan wel eens te zijn gebotst op een vals profiel van een andere gebruiker.

Tips tegen deze en andere vormen van oplichterij op het internet vind je op Cybersimpel.be.

Naar de tips om veilig te surfen

Frustraties

Worden de verwachtingen uiteindelijk ingelost? 67 % van de gebruikers die hadden gehoopt de ware liefde te vinden is uiteindelijk teleurgesteld. Toch maakt de liefde kans: meer dan een op de vier (27 %) had een langdurige relatie met een andere gebruiker.

Een op de vijf gebruikers geeft trouwens aan zich vaak tot altijd gefrustreerd te voelen. Een grote meerderheid (76 %) is al meermaals gestopt omdat ze het online daten beu geraken.

Tevredenheid kan pak beter

Gepeild naar hun algemene tevredenheid zijn gebruikers niet bijster positief over datingplatformen. De meerderheid scoort gemiddeld of matig. Het meest tevreden zijn ze over de gratis versie van Romeo.

In het algemeen stijgt de tevredenheid niet behoorlijk veel wanneer men voor het platform betaalt. De betalende versies van Grindr en Rendez-Vous scoren het best. Raadpleeg de tevredenheidsscores per app.

Bekijk de scores per platform