Nieuws

Online op zoek naar je valentijn? Kijk uit voor oplichters!

12 februari 2021
dating oplichterij

Ben je nog op zoek naar een date voor Valentijn of wil je gewoon nieuwe mensen ontmoeten, dan kan je de hulp inschakelen van een datingsite of -app. Maar kijk uit: tussen de oprechte romantici gaan nepprofielen schuil. Onze tips om niet als een blok voor deze fraudeurs te vallen.

Iemand op het internet leren kennen is niets bijzonders meer. In hun zoektocht naar vriendschap of liefde gebruiken steeds meer mensen datingsites of -apps. En in coronatijden is dat vaak de enige manier om nieuwe contacten te leggen.

Helaas grijpen oplichters hier hun kans. Ze maken een vals profiel aan en benaderen hun potentiële slachtoffers via dergelijke sites of apps, maar evenzeer via sociale media of e-mail. Na hun vertrouwen te hebben gewonnen vragen ze het slachtoffer om cadeaus, persoonlijke gegevens of geld. Soms veel geld.

24 miljoen euro schade

Dat dit type fraude in de lift zit, bewijzen de cijfers. In 2020 ontving het meldpunt van de FOD Economie 1 287 meldingen van zogenaamde vriendschapsfraude of romantische fraude. Ter vergelijking: in 2019 en 2018 waren dat er respectievelijk 718 en 382. De totale financiële schade sinds 2016 wordt geraamd op bijna 24 miljoen euro. Vermoedelijk liggen die cijfers nog veel hoger omdat veel slachtoffers uit schaamte geen klacht indienen. 

Vals profiel, verzonnen verhaal

Hoe slagen die oplichters erin om hun slachtoffers zo ver te krijgen? Simpel: met behulp van een vals profiel. Ze gebruiken daarbij een verzonnen naam of een gestolen identiteit.

Hun potentiële slachtoffers benaderen ze via bijvoorbeeld Tinder, e-mail of Facebook. Ze bouwen een vertrouwensband op en eens het slachtoffer gelooft dat ze een relatie hebben, begint de oplichter om geld te vragen, bijvoorbeeld om zijn/haar geliefde te kunnen bezoeken, omdat hij/zij zelf ziek is, omdat een familielid in problemen verkeert …

Val niet voor praatjes

Betekent dit dat je beter geen contact legt met anderen via het internet? Neen, maar gebruik wel je gezond verstand. Deze tips kunnen je daar zeker bij helpen:

  • Controleer of je met een echt profiel te maken hebt. Check onder meer de naam en eventuele foto’s. Als de oplichter zijn profielfoto’s gewoon van het internet heeft geplukt kan je ze mogelijk terugvinden via Google Afbeeldingen of TinEye. Sla de profielfoto eerst op je computer op om die vervolgens te uploaden.
  • Vraag voldoende informatie aan de persoon in kwestie zodat je weet met wie je te maken hebt. Wees ook op je hoede als hij of zij zich in het buitenland bevindt.
  • Geef niet zomaar persoonlijke informatie prijs. Zeker niet bij de eerste contacten. Deel ook niet te veel informatie over jezelf op het internet. Oplichters kunnen die info misbruiken om je vertrouwen nog meer te winnen of om je identiteit te stelen.
  • Trap niet in emotionele verhalen. Komt de persoon na enige tijd met een emotioneel of zelfs zielig verhaal op de proppen en vraagt hij om cadeaus of geld, laat dan de alarmbellen afgaan. Vraag je ook af waarom hij dit aan jou als nieuwe vriend(in) of geliefde vraagt in plaats van aan zijn familie of vrienden.
  • Betaal nooit aan iemand die je eigenlijk niet kent. Je bent iemand nog maar aan het leren kennen en hebt die persoon zelfs nooit ontmoet, waarom zou je hem of haar dan geld geven?
  • Meld verdachte profielen aan het Meldpunt van de FOD Economie. Werd je slachtoffer en verloor je geld, dien dan zeker ook klacht in bij de politie.

Kijk uit voor andere hengeltrucs

Helaas is vriendschapsfraude niet de enige truc waarmee oplichters naar je geld of gegevens vissen. Wil je meer weten over phishing in al zijn gedaanten? In ons uitgebreide phishing-dossier vind je tal van tips om je niet aan de haak te laten slaan.

Naar de tips tegen phishing

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies