Nieuws

Online op zoek naar je Valentijn? Kijk uit voor oplichters!

15 januari 2019
dating oplichterij

Binnenkort is het weer Valentijn. Ben je op zoek naar de liefde, dan kan je de hulp inschakelen van een datingsite of app. Maar kijk uit: tussen de oprechte romantici gaan nepprofielen schuil. Onze tips om niet als een blok voor deze fraudeurs te vallen.

Iemand leren kennen op het internet is geen curiositeit meer. Steeds meer mensen gebruiken datingsites of apps in hun zoektocht naar vriendschap of liefde. Helaas proberen oplichters er munt uit te slaan. Ze maken een vals profiel aan en benaderen hun potentiële slachtoffers via dergelijke sites of apps, maar evenzeer via e-mail of sociale media. Na hun vertrouwen te hebben gewonnen vragen ze het slachtoffer om cadeaus, persoonlijke gegevens of geld. Soms veel geld.

4 miljoen euro kwijt

Volgens de FOD Economie betaalden slachtoffers van zogenaamde vriendschapsfraude in totaal maar liefst 4 miljoen euro aan hun oplichters in 2018. Eén slachtoffer raakte zelfs 500 000 euro kwijt! Het aantal meldingen over dergelijke fraude is bovendien gestegen: vorig jaar waren het er 382, in 2017 kreeg de FOD Economie 253 meldingen.

Modus operandi

Hoe slagen die oplichters erin om hun slachtoffers zo ver te krijgen? Simpel: met behulp van een vals profiel. Ze gebruiken daarbij een verzonnen naam of een gestolen identiteit.

Vervolgens benaderen ze hun potentiële slachtoffers via bijvoorbeeld Tinder, e-mail of Facebook en bouwen een vertrouwensband op. Eens het slachtoffer gelooft dat ze een relatie hebben, begint de oplichter om geld te vragen, bv. om zijn/haar geliefde te kunnen bezoeken, omdat hij/zij zelf ziek is, omdat een familielid in problemen verkeert …

Val niet voor praatjes

Betekent dit dat je beter geen contact legt met anderen via het internet? Neen, maar gebruik wel je gezond verstand. Deze tips kunnen je daar zeker bij helpen:

  • Controleer of je met een echt profiel te maken hebt. Check onder meer de naam en eventuele foto’s. Als de oplichter zijn profielfoto’s gewoon van het internet heeft geplukt kan je ze mogelijk terugvinden via Google Afbeeldingen (je kan een foto opslaan op je computer en hem dan slepen naar de zoekbalk).
  • Vraag voldoende informatie aan de persoon in kwestie zodat je weet met wie je te maken hebt. Wees ook op je hoede als hij of zij zich in het buitenland bevindt.
  • Geef niet zomaar persoonlijke informatie prijs. Zeker niet bij de eerste contacten. Deel ook niet te veel informatie over jezelf op het internet. Oplichters kunnen die info misbruiken om je vertrouwen nog meer te winnen of om je identiteit te stelen.
  • Trap niet in emotionele verhalen. Komt de persoon na enige tijd met een emotioneel of zelfs zielig verhaal op de proppen en vraagt hij om cadeaus of geld, laat dan de alarmbellen afgaan. Vraag je ook af waarom hij dit aan jou als nieuwe vriend(in) of geliefde vraagt in plaats van aan zijn familie of vrienden.
  • Betaal nooit aan iemand die je eigenlijk niet kent. Je bent iemand nog maar aan het leren kennen en hebt die persoon zelfs nooit ontmoet, waarom zou je hem of haar dan geld geven?
  • Meld verdachte profielen aan het Meldpunt van de FOD Economie. Werd je slachtoffer en verloor je geld, dien dan zeker ook klacht in bij de politie.

Meer informatie over deze vorm van fraude vind je op temooiomwaartezijn.be.