Nieuws

Vier tips voor een cyberveilig eindejaar

Gezien de gezondheidscrisis en de nakende winter, brengen we nog meer tijd online door. Is het niet om kerstcadeautjes te kopen, dan wel om contact te houden met familie en vrienden. Helaas trekt meer onlineactiviteit ook oplichters aan. Onze tips voor een veilig virtueel eindejaar.

13 december 2021

 

Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor je belangrijke accounts

Doe dit zeker voor accounts met gevoelige informatie én voor je e-mailadres. Dat adres gebruik je om in te loggen bij andere websites. Krijgen hackers toegang tot je mailbox, dan kunnen ze heel gemakkelijk toegang krijgen tot je andere accounts.

Je weet niet hoe je sterke wachtwoorden maakt? Bedenk zelf een wachtwoordzin die bestaat uit kleine en grote letters, leestekens en cijfers. Of gebruik een digitale kluis die al je wachtwoorden voor jou bedenkt en veilig bewaart. Onze koopwijzer kan je helpen een goede wachtwoordmanager te kiezen.

Activeer tweestapsverificatie

Om je e-mailaccount extra te beschermen, kun je tweestapsverificatie (ook 2FA of tweefactorauthenticatie genoemd) inschakelen. Naast je wachtwoord, log je dan bijvoorbeeld in met een code die je op je smartphone ontvangt. Zo heeft een indringer niet genoeg aan je wachtwoord om in te breken. Hier lees je hoe je die dubbele beveiliging activeert voor je Google- en Microsoft-account.

Houd je toestellen en gegevens veilig

Installeer een antivirus op je computer en houd die up-to-date om virussen en andere malware te weren. Raadpleeg onze koopwijzer antivirussoftware om een goed programma te kiezen.

Updates zijn ook belangrijk om het besturingssysteem, de software en apps van je computer en mobiele toestellen veilig te houden. Installeer ze dus wanneer ze zich aandienen.

Om te voorkomen dat je belangrijke bestanden en gegevens kwijtspeelt door diefstal of ransomware, bewaar je maar beter kopieën. Hoe je back-ups maakt van je computer en smartphone lees je in ons dossier over back-uppen.

Let ook op met links en bijlagen die je via mail, sms, WhatsApp, Messenger ... ontvangt. Klik nooit zomaar en deel in geen geval je bankcodes, login- of andere vertrouwelijke gegevens. Meer tips hieromtrent lees je in ons dossier over phishing.

Shop voorbereid

Online shoppen is gemakkelijk, maar alvorens je op de bestelknop klikt, ga je best aan aantal zaken na, zoals het totale kostenplaatje, de retour- en garantievoorwaarden. Check zeker of het om een betrouwbare webshop gaat. Onze evaluatie van webshops kan je een goede leidraad bieden.

Wil je betalen, gebruik dan een veilige betaalmethode als kredietkaart of PayPal. Check zeker of de betaalpagina beveiligd is (https) en shop nooit via een openbaar (lees: onbeveiligd) wifinetwerk.

Meer tips om veilig online te shoppen lees je in ons uitgebreide dossier.

Ontdek meer tips om veilig online te shoppen