Nieuws

Vier tips voor een cyberveilig eindejaar

Gezien de gezondheidscrisis en de nakende winter, brengen we nog meer tijd online door. Is het niet om kerstcadeautjes te kopen, dan wel om contact te houden met familie en vrienden. Helaas trekt meer onlineactiviteit ook oplichters aan. Onze tips voor een veilig virtueel eindejaar.

13 december 2021

 

Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor je belangrijke accounts

Doe dit zeker voor accounts met gevoelige informatie én voor je e-mailadres. Dat adres gebruik je om in te loggen bij andere websites. Krijgen hackers toegang tot je mailbox, dan kunnen ze heel gemakkelijk toegang krijgen tot je andere accounts.

Je weet niet hoe je sterke wachtwoorden maakt? Bedenk zelf een wachtwoordzin die bestaat uit kleine en grote letters, leestekens en cijfers. Of gebruik een digitale kluis die al je wachtwoorden voor jou bedenkt en veilig bewaart. Onze koopwijzer kan je helpen een goede wachtwoordmanager te kiezen.

Activeer tweestapsverificatie

Om je e-mailaccount extra te beschermen, kun je tweestapsverificatie (ook 2FA of tweefactorauthenticatie genoemd) inschakelen. Naast je wachtwoord, log je dan bijvoorbeeld in met een code die je op je smartphone ontvangt. Zo heeft een indringer niet genoeg aan je wachtwoord om in te breken. Hier lees je hoe je die dubbele beveiliging activeert voor je Google- en Microsoft-account.

Houd je toestellen en gegevens veilig

Installeer een antivirus op je computer en houd die up-to-date om virussen en andere malware te weren. Raadpleeg onze koopwijzer antivirussoftware om een goed programma te kiezen.

Updates zijn ook belangrijk om het besturingssysteem, de software en apps van je computer en mobiele toestellen veilig te houden. Installeer ze dus wanneer ze zich aandienen.

Om te voorkomen dat je belangrijke bestanden en gegevens kwijtspeelt door diefstal of ransomware, bewaar je maar beter kopieën. Hoe je back-ups maakt van je computer en smartphone lees je in ons dossier over back-uppen.

Let ook op met links en bijlagen die je via mail, sms, WhatsApp, Messenger ... ontvangt. Klik nooit zomaar en deel in geen geval je bankcodes, login- of andere vertrouwelijke gegevens. Meer tips hieromtrent lees je in ons dossier over phishing.

Shop voorbereid

Online shoppen is gemakkelijk, maar alvorens je op de bestelknop klikt, ga je best aan aantal zaken na, zoals het totale kostenplaatje, de retour- en garantievoorwaarden. Check zeker of het om een betrouwbare webshop gaat. Onze evaluatie van webshops kan je een goede leidraad bieden.

Wil je betalen, gebruik dan een veilige betaalmethode als kredietkaart of PayPal. Check zeker of de betaalpagina beveiligd is (https) en shop nooit via een openbaar (lees: onbeveiligd) wifinetwerk.

Meer tips om veilig online te shoppen lees je in ons uitgebreide dossier.

Ontdek meer tips om veilig online te shoppen

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

14 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/05/2021

ik heb me lid gemaakt normaal zou ik een tablet krijgen maar tot nu toe nog niks gehoort of gezien ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2021
, Gereageerd:

Beste, ga je ook nooit zien. Daarom heb ik mijn lidmaatschap opgezegd. Test-Aankoop is er voor de consument? Vergeet het... net zoals velen.. gratis krijgt ge niets.. ben de oplichters. Mvgr

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/12/2021
, Gereageerd:

Ja ik ook ook nog niks gezien al 2x een mail gestuurt en zei zouden het vb moeten geven hee

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/12/2021
, Gereageerd:

Je bent niet alleen. Ook niets ontvangen

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Ivan, jammer om dit te vernemen. Hiervoor kan je best onze abonnementendienst contacteren op het nummer 02 542 32 00 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u), zij kunnen dit nakijken en je verder helpen. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/01/2021

Dank u

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/12/2020

Hartelijk dank voor de richtlijnen maar regelmatig kom ik de naam PayPal tegen en die firma weigert permanent in het Nederlands over te schakelen steeds sturen zij alles in 't Engels !

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/04/2021
, Gereageerd:

Eigenaardig, ik heb al jaren Paypal, alles gebeurt in het Nederlands op de website en in de app. Kijk eens je instellingen na, je kan je taal en je regio kiezen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor jullie feedback ! Wil je meer weten over PayPal en de wijziging in hun gebruiksvoorwaarden, dan kan je gerust ons dossier erop nalezen via deze link: https://bit.ly/2Q09IGV  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/12/2020
, Gereageerd:

Ik gebruik al jaren Paypal voor alle aankopen op internet. Ik heb nog NOOIT een bericht van Paypal gekregen in een andere taal dan Nederlands.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/11/2020

Simcard en smartphone met zescijferige pincode, versleutelde berichten, VPN via noroot firewall, smartlock. Ik hoop dat dat voldoende is..

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/11/2020
, Gereageerd:

Ik heb vpn via bitdefender. Wat bedoel je met no rooting. Mijn gsm is niet geroot en het werd mij afgeraden om dat te doen. Een android heeft standaard geen firewall en om firewall te installeren moet je het rooten.Wat zou nu het veiligste zijn

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/11/2020

Als bijkomende beveiliging op mijn iPhone maak ik gebruik van een VPN Netwerk. De applicatie waar ik mee werk, komt van Avast SecureLine VPN.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/11/2020

Soms wordt gevraagd een biometrische beveiliging aan te maken- via een foto bv.
Ik ga daar niet op in.
Bestaat er wetgeving in dit verband?