Koopgids

Zo kies je een goede wachtwoordmanager

11 maart 2021
wachtwoordmanager

Voor elk van je online accounts gebruik je best een uniek en sterk wachtwoord. Al die exemplaren zelf bedenken en onthouden is onbegonnen werk. De oplossing? Laat het werk over aan een wachtwoordmanager. Zo kies je een goed en veilig programma.

Hoe kies ik een goed programma?

Wanneer je een wachtwoordmanager kiest, moet je een paar zaken in overweging nemen.

Over welke functies moet mijn programma minstens beschikken?

Je wachtwoordmanager moet wachtwoorden voor jou kunnen aanmaken. Het is belangrijk dat je de lengte van het wachtwoord kunt instellen. Je moet zeker ook de optie hebben om er leestekens, cijfers, kleine en grote letters aan toe te voegen.

Ook de vereisten voor het hoofdwachtwoord waarmee je de manager zelf beveiligt, moeten streng genoeg zijn. Een sterk hoofdwachtwoord vereist kleine letters, grote letters, leestekens en cijfers. Bovendien bestaat dit best uit zoveel mogelijk tekens, het absolute minimum is 8.

Kijk ook naar het maximale aantal wachtwoorden dat je kan opslaan. Dit hangt samen met het aantal accounts dat je hebt. Bij sommige gratis wachtwoordmanagers kan je slechts 15 wachtwoorden opslaan, een limiet waar je snel over zit.

Tot slot is de mogelijkheid om je wachtwoorden te synchroniseren tussen verschillende toestellen zeer handig. Zo kan je je wachtwoordmanager zowel op je computer als op je smartphone of tablet gebruiken.

Ga ik voor gratis of betalend?

De meeste extra functies die je krijgt door te betalen kunnen handig zijn, maar zijn niet broodnodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om de mogelijkheid om je account met meerdere vrienden te delen of om belangrijke bestanden te encrypteren en op te slaan. Tenzij je echt op zoek bent naar bepaalde specifieke uitbreidingen, is een gratis programma voldoende.

Wil je weten welke wachtwoordmanagers we aanraden? In onze koopwijzer wachtwoordmanagers vind je de testresultaten van 22 programma’s terug.

AGILEBITS 1PASSWORD
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 38,52
8BIT SOLUTIONS BITWARDEN PREMIUM
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 9,23
8BIT SOLUTIONS BITWARDEN FREE
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Gratis product

Wat met ingebouwde wachtwoordmanagers in browsers?

De meeste browsers hebben een wachtwoordmanager ingebouwd. Wij hebben die van Chrome, Firefox en Safari in onze test opgenomen. Een browser-wachtwoordmanager is handig omdat je heel snel wachtwoorden kan opslaan en invullen. Helaas zijn ze iets meer gericht op gebruiksgemak dan op veiligheid. De Chrome-wachtwoorden zijn bijvoorbeeld beveiligd met je Windows-wachtwoord, maar via gratis te downloaden programma’s is deze zwakke beveiliging zo omzeild. Een hoofdwachtwoord is een veel betere oplossing.

De bedrijven achter de echte wachtwoordmanagers zijn vaak gespecialiseerd in onlineveiligheid en privacy, terwijl dit voor bijvoorbeeld Apple en Google niet hun voornaamste bedrijfsactiviteit is. Bovendien is er veel minder compatibiliteit. Wachtwoorden die je opslaat in bijvoorbeeld Safari, kan je niet in een andere browser gebruiken. Echte wachtwoordmanagers zijn daarentegen meestal wel compatibel met verschillende toestellen en browsers, en hebben meer functies.

Om al deze redenen blijf je dus beter weg van browser-wachtwoordmanagers.

Kan ik overstappen naar een ander programma?

Als je van wachtwoordmanager wilt veranderen, moet je al je wachtwoorden overbrengen naar het nieuwe programma. Je kan dit doen door al je wachtwoorden te exporteren naar een CSV-bestand, en dit bestand in het nieuwe programma te importeren.

Stel dat je nu LastPass gebruikt en je wilt nu overschakelen naar de huidige beste van de test 1Password of naar het beste gratis programma Bitwarden Free, dan kan dat vrij eenvoudig.

Zo stap je over van LastPass naar 1Password
 1. Klik in je browser rechtsboven op de drie bolletjes van LastPass.
 2. Klik op Accountopties > Geavanceerd > Exporteren > LastPass CSV-bestand.
 3. Er opent een webpagina. Selecteer al de tekst en kopieer die.
 4. Ga nu naar de startpagina van 1Password, meld je aan en klik rechtsboven op je account. Klik hier op Import, en selecteer dan LastPass bij de vraag waar je data vandaan komt.
 5. Plak hier nu de tekst die je net hebt gekopieerd. Al je wachtwoorden zitten nu in je nieuwe wachtwoordmanager.
Zo stap je over van LastPass naar Bitwarden Free

Maak een account aan bij Bitwarden

 1. Surf naar bitwarden.com en klik op Create a free account.
 2. Vul je e-mailadres en naam in en kies een hoofdwachtwoord. Het is belangrijk dat je hier een sterk wachtwoord instelt. Dit wordt het wachtwoord waarmee je inlogt op je kluis. Het is het enige exemplaar dat je effectief moet onthouden. 

Exporteer je gegevens uit LastPass Free

 1. Surf naar lastpass.com en meld je aan.
 2. Klik links in het menu op Geavanceerde opties > Exporteren. Er zal je gevraagd worden je hoofdwachtwoord in te vullen.

 3. Afhankelijk van je browser gebeurt er nu één van volgende twee dingen:
 • Er wordt automatisch een CSV-bestand gedownload.
 • Er opent zich een webpagina met al je gegevens. Selecteer al de tekst en kopieer die. Plak alles in een nieuw bestand in een teksteditor zoals Kladblok of Notepad++. Sla het bestand op en kies bij Opslaan als voor Alle bestanden en voeg de extensie .csv toe aan de naam van het bestand.

Importeer je gegevens in Bitwarden Free

 1. Surf naar vault.bitwarden.com en meld je aan.
 2. Klik op Hulpmiddelen > Gegevens importeren, en selecteer LastPass (csv) als formaat.
 3. Klik op Bestand kiezen om je CSV-bestand te selecteren dat je juist hebt gedownload of aangemaakt.
 4. Klik op Gegevens importeren. Al je wachtwoorden zitten nu in je nieuwe wachtwoordmanager. Vergeet zeker niet het CSV-bestand van je computer te verwijderen, ook in je prullenmand.

Installeer de Bitwarden-app op al je toestellen

Om Bitwarden Free op al je toestellen te gebruiken, moet je enkel nog de Bitwarden-app downloaden op elk toestel, in de App Store of Play Store. Je hoeft het CSV-bestand maar één keer te importeren op je computer om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden op al je toestellen.

Wil je dat Bitwarden in je mobiele browser automatisch je inloggegevens invult, dan moet je dat in de instellingen van je toestel nog aangeven.

 • iOS: Ga naar Instellingen > Wachtwoorden. Ontgrendel eventueel via je vingerafdruk en selecteer bij Vul automatisch in voor Bitwarden.
 • Android: Ga naar Instellingen > (Algemeen beheer >) Taal en invoer > Service automatisch aanvullen en klik op de optie Service automatisch aanvullen om Bitwarden te selecteren.

Verwijder je wachtwoorden in LastPass

Het is een goed idee al je wachtwoorden in LastPass te verwijderen. Op de startpagina van LastPass klik je links op Wachtwoorden. Daar kan je alle wachtwoorden selecteren en verwijderen door op Acties > Verwijderen te klikken. LastPass zegt in zijn gebruikersvoorwaarden alle wachtwoorden definitief te verwijderen eens je dit doet. Als je niet meer van plan bent LastPass te gebruiken, kan je ook je volledige account verwijderen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/05/2021

Bied de i-cloudsleutel van Apple dezelfde bescherming als andere gedownloade wachtwoordmanagers?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Best ook vermelden dat naast een password manager gebruiken het nog belangrijker belangrijk is om 2-factor authentication te activeren. Zelfs als men je password kent, kan je zonder de 2fa niet aanloggen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/02/2021

jullie schrijven beste gratis antivirus, en toch staat er een prijs bij om te betalen, leg mij dat eens uit, dat is toch NIET meer gratis he of wel?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021
, Gereageerd:

Hallo, sommige fabrikanten durven hun gratis versies te verstoppen op hun websites, daarom hebben wij de link toegevoegd aan de productfiche en de product selector.
Hier nog eens de link naar Kaspersky Security Cloud-Free: www.kaspersky.nl/free-cloud-antivirus

En hier de link naar de downloadpagina van AVG Antivirus for Mac: www.avg.com/.../avg-antivirus-for-mac ^An


Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021
, Gereageerd:

Ik heb deze versie gedownload en toch vraagt men telkens bij het raadplegen steeds om het aan te kopen, toch ben ik niet zinnens om dit te doen want dit is FREE. Wat moet ik doen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Nora, sorry dat ik je nu pas antwoord. Heb je goed gekeken dat je op de juiste (lees: free) versie geklikt hebt, soms is het even zoeken. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

goeiedag
- ik heb een VPN abonnement aangeschaft, wat is jullie standpunt daarover?
- het aantal phishing mails in mijn spambox is bijna niet te tellen, het moet toch mogelijk zijn hier gericht achteraan te gaan? Waarom gebeurt dit niet of hoor of merk je daar weinig van?
vriendelijke groeten
ronny bracke

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020
, Gereageerd:

Om *** te beperken zijn een aantal gouden regels:
- vermijd sites die gratis erotiek of dating aanbieden
- Beheers je nieuwsgierigheid bij buitengewoon aantrekkelijke aanbiedingen waar je niet om vroeg (ook in Facebook)
- Klik niet in *** mails, ook niet zogezegd om je uit te schrijven
- Regelmatig doorsturen naar: verdacht@safeonweb.be
- Let altijd op het echte afzender mailadres

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020
, Gereageerd:

Ik draai windows 10 pro in een virtuele omgeving, Eens windows10 sluiten poef alles weg. Het gast OS is Linux mint server. Windows kan wel dingen opslaan maar enkel in zijn virtuele omgeving, dus het gast OS niet in gevaar brengen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020
, Gereageerd:

Ik had vroeger ongeveer 50 spams per dag bij gmail.Ik heb eens al mijn cookies verwijderd, en nu heb ik er 5 per dag.