Koopgids

Zo kies je een goede wachtwoordmanager

11 maart 2021
wachtwoordmanager

Voor elk van je online accounts gebruik je best een uniek en sterk wachtwoord. Al die exemplaren zelf bedenken en onthouden is onbegonnen werk. De oplossing? Laat het werk over aan een wachtwoordmanager. Zo kies je een goed en veilig programma.

Andere goede wachtwoordgewoontes

Naast het gebruik van een wachtwoordmanager zijn er nog andere belangrijke wachtwoordgewoontes die jou een minder aantrekkelijke prooi maken voor hackers:

  • Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord. Doe dit zeker voor accounts met gevoelige informatie, zoals accounts waaraan je bankkaart is gekoppeld of waarop je loonfiches worden bewaard. Daarnaast is het ook zeer belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben voor je e-mailadres. Als hackers je e-mailwachtwoord kennen, kunnen ze namelijk heel makkelijk toegang krijgen tot al je andere accounts door simpelweg je wachtwoord te resetten.

  • Bedenk een wachtwoordzin en maak die bij voorkeur zo lang mogelijk. Zorg ervoor dat er kleine en grote letters, leestekens en cijfers in staan. Gebruik een zelfgemaakte zin en geen bekende quote of liedjestekst, want dit maakt het weer makkelijker om te raden. Een voorbeeld van zo’n zin kan zijn “In België woon ik al 3 jaar (en 2 maanden).”. Vind je een wachtwoordzin te lang om telkens in te geven, kan je elke eerste letter gebruiken en zo op een creatieve manier een sterk maar makkelijk te onthouden wachtwoord maken. De bovenstaande zin wordt dan bijvoorbeeld “IBwia3j(&2m).”

  • Deel je wachtwoorden nooit met andere mensen, zeker niet via het internet want dan riskeren ze voor altijd online te staan. Bewaar ze bovendien niet op een plek die voor iemand met kwade bedoelingen vanzelfsprekend is, zoals in je portefeuille of in de buurt van je computer.

  • Bescherm je accounts met tweefactorauthenticatie, kortweg 2FA. Het is misschien soms wat omslachtig, maar we raden ten zeerste aan om dit in te stellen voor je belangrijkste accounts, zoals je e-mail. In Test Connect 27 van maart/april 2020 leggen we uit hoe je dit kan activeren bij Google en Microsoft.

  • Werd een website waarbij je vaak inlogt gehackt? Verander je wachtwoorden. Op de website haveibeenpwned.com kan je je e-mailadres ingeven om te zien of hieraan een account gekoppeld is dat ooit werd gehackt. Indien dit het geval is, beschouw dan het wachtwoord voor dit gehackte account als publiekelijk beschikbaar en dus onveilig. Verander het dan zo snel mogelijk voor alle accounts waarbij je ditzelfde wachtwoord gebruikt. Als je e-mailadres geen resultaten oplevert, maar je toch twijfelt of vermoedens hebt dat je wachtwoord werd gekraakt verander het dan. Beter nu een paar minuten werk, dan later veel spijt.