Koopgids

Zo kies je een goede wachtwoordmanager

11 maart 2021
wachtwoordmanager

Voor elk van je online accounts gebruik je best een uniek en sterk wachtwoord. Al die exemplaren zelf bedenken en onthouden is onbegonnen werk. De oplossing? Laat het werk over aan een wachtwoordmanager. Zo kies je een goed en veilig programma.

Andere goede wachtwoordgewoontes

Naast het gebruik van een wachtwoordmanager zijn er nog andere belangrijke wachtwoordgewoontes die jou een minder aantrekkelijke prooi maken voor hackers:

  • Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord. Doe dit zeker voor accounts met gevoelige informatie, zoals accounts waaraan je bankkaart is gekoppeld of waarop je loonfiches worden bewaard. Daarnaast is het ook zeer belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben voor je e-mailadres. Als hackers je e-mailwachtwoord kennen, kunnen ze namelijk heel makkelijk toegang krijgen tot al je andere accounts door simpelweg je wachtwoord te resetten.

  • Bedenk een wachtwoordzin en maak die bij voorkeur zo lang mogelijk. Zorg ervoor dat er kleine en grote letters, leestekens en cijfers in staan. Gebruik een zelfgemaakte zin en geen bekende quote of liedjestekst, want dit maakt het weer makkelijker om te raden. Een voorbeeld van zo’n zin kan zijn “In België woon ik al 3 jaar (en 2 maanden).”. Vind je een wachtwoordzin te lang om telkens in te geven, kan je elke eerste letter gebruiken en zo op een creatieve manier een sterk maar makkelijk te onthouden wachtwoord maken. De bovenstaande zin wordt dan bijvoorbeeld “IBwia3j(&2m).”

  • Deel je wachtwoorden nooit met andere mensen, zeker niet via het internet want dan riskeren ze voor altijd online te staan. Bewaar ze bovendien niet op een plek die voor iemand met kwade bedoelingen vanzelfsprekend is, zoals in je portefeuille of in de buurt van je computer.

  • Bescherm je accounts met tweefactorauthenticatie, kortweg 2FA. Het is misschien soms wat omslachtig, maar we raden ten zeerste aan om dit in te stellen voor je belangrijkste accounts, zoals je e-mail. In Test Connect 27 van maart/april 2020 leggen we uit hoe je dit kan activeren bij Google en Microsoft.

  • Werd een website waarbij je vaak inlogt gehackt? Verander je wachtwoorden. Op de website haveibeenpwned.com kan je je e-mailadres ingeven om te zien of hieraan een account gekoppeld is dat ooit werd gehackt. Indien dit het geval is, beschouw dan het wachtwoord voor dit gehackte account als publiekelijk beschikbaar en dus onveilig. Verander het dan zo snel mogelijk voor alle accounts waarbij je ditzelfde wachtwoord gebruikt. Als je e-mailadres geen resultaten oplevert, maar je toch twijfelt of vermoedens hebt dat je wachtwoord werd gekraakt verander het dan. Beter nu een paar minuten werk, dan later veel spijt.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/05/2021

Bied de i-cloudsleutel van Apple dezelfde bescherming als andere gedownloade wachtwoordmanagers?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Best ook vermelden dat naast een password manager gebruiken het nog belangrijker belangrijk is om 2-factor authentication te activeren. Zelfs als men je password kent, kan je zonder de 2fa niet aanloggen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/02/2021

jullie schrijven beste gratis antivirus, en toch staat er een prijs bij om te betalen, leg mij dat eens uit, dat is toch NIET meer gratis he of wel?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021
, Gereageerd:

Hallo, sommige fabrikanten durven hun gratis versies te verstoppen op hun websites, daarom hebben wij de link toegevoegd aan de productfiche en de product selector.
Hier nog eens de link naar Kaspersky Security Cloud-Free: www.kaspersky.nl/free-cloud-antivirus

En hier de link naar de downloadpagina van AVG Antivirus for Mac: www.avg.com/.../avg-antivirus-for-mac ^An


Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021
, Gereageerd:

Ik heb deze versie gedownload en toch vraagt men telkens bij het raadplegen steeds om het aan te kopen, toch ben ik niet zinnens om dit te doen want dit is FREE. Wat moet ik doen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Nora, sorry dat ik je nu pas antwoord. Heb je goed gekeken dat je op de juiste (lees: free) versie geklikt hebt, soms is het even zoeken. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

goeiedag
- ik heb een VPN abonnement aangeschaft, wat is jullie standpunt daarover?
- het aantal phishing mails in mijn spambox is bijna niet te tellen, het moet toch mogelijk zijn hier gericht achteraan te gaan? Waarom gebeurt dit niet of hoor of merk je daar weinig van?
vriendelijke groeten
ronny bracke

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020
, Gereageerd:

Om *** te beperken zijn een aantal gouden regels:
- vermijd sites die gratis erotiek of dating aanbieden
- Beheers je nieuwsgierigheid bij buitengewoon aantrekkelijke aanbiedingen waar je niet om vroeg (ook in Facebook)
- Klik niet in *** mails, ook niet zogezegd om je uit te schrijven
- Regelmatig doorsturen naar: verdacht@safeonweb.be
- Let altijd op het echte afzender mailadres

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020
, Gereageerd:

Ik draai windows 10 pro in een virtuele omgeving, Eens windows10 sluiten poef alles weg. Het gast OS is Linux mint server. Windows kan wel dingen opslaan maar enkel in zijn virtuele omgeving, dus het gast OS niet in gevaar brengen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020
, Gereageerd:

Ik had vroeger ongeveer 50 spams per dag bij gmail.Ik heb eens al mijn cookies verwijderd, en nu heb ik er 5 per dag.