Koopgids

Wat je moet weten als je een router koopt

07 juli 2020
Een router geplaatst op een houten tafel voor een blauw geschilderde muur.

De modemrouter van je provider is vaak niet de snelste weg naar goede wifidekking. Wie sneller wil surfen of extra mogelijkheden voor zijn thuisnetwerk wil, koopt beter zijn eigen router aan. Ons advies.

Wat is het nut van een losse router?

In plaats van centraal, staat de router van de provider meestal aan één kant van het huis, dicht bij de andere nutsvoorzieningen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet op elke plek in je huis even goed wifibereik hebt. Om overal in huis een goede dekking te hebben kun je onder meer een andere router kopen die je best met een ethernetkabel aan je modem verbindt en centraal in je huis opstelt. Die extra router wordt dan een “access point”, een extra wifihotspot zeg maar, voor je bestaande draadloze netwerk.

Weet wel dat je zo niet alle functies van je eigen router kunt gebruiken omdat je afhangt van de router van je provider. Een oplossing is om de router van de provider puur als modem te gebruiken (modem only) of na te vragen of die de “bridge modus” ondersteunt. Dan worden de netwerken van beide routers aan elkaar gekoppeld en functioneert het toestel van je provider enkel als modem.

Wat voor extra functies kan hij bieden?

Denk aan de mogelijkheid om rechtstreeks een printer of opslagmedium, zoals een harde schijf of USB-stick aan te sluiten.

Wil je het surfgedrag van je kinderen beter monitoren, dan kunnen opties voor ouderlijk toezicht nuttig zijn.

Nog een voorbeeld van een handige functie is het creëren van een gastnetwerk. Op die manier kunnen je bezoekers of je kinderen toegang krijgen tot het internet, zonder bij de aangesloten toestellen in je netwerk te kunnen.

En de snelheid?

Ook de snelheid binnen je thuisnetwerk kan een boost krijgen dankzij een zelfgekozen router. Weet wel: een extra router zal nooit een betere internetsnelheid opleveren dan die waarvoor je bij je provider betaalt. Wil je genieten van een maximale doorvoersnelheid – dit is de snelheid om gegevens over te dragen – dan heb je dus zowel een snelle internetverbinding als een snelle router nodig.

Houd er verder rekening mee dat wifi heel onstabiel is en afhankelijk is van meerdere factoren: de wifitechnologie die de router en je toestellen ondersteunen, storing door andere wifizenders, de isolatie van je huis ... Kortom, om maximale snelheden te kunnen behalen, moet alles goed zitten.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren