Koopgids

Koopgids firewall- en antivirussoftware

09 juni 2016
Het ABC van firewall- en antivirussoftware

Firewall- en antivirussoftware zijn absoluut noodzakelijk om uw computer te beschermen tegen kwaadaardige software en spam. Welke moet u kiezen? Onze gids wijst u de weg.
Blijf voorzichtig

Geen enkele beveiligingssoftware, zelfs betalend, is waterdicht. Download alleen betrouwbare bestanden en open geen verdachte bijlagen (zelfs niet als u de afzender kent). Houd ook systematisch al uw software up-to-date. Verzend tot slot nooit uw login of paswoord en maak regelmatig een externe back-up van uw gegevens om erover te beschikken in geval van een probleem.

Firewall- en antivirussoftware is absoluut noodzakelijk om uw computer te beschermen tegen kwaadaardige software en spam. Welke moet u kiezen? Onze gids wijst u de weg.

Een onmisbare aankoop

 

Degelijke firewall- en antivirussoftware is essentieel. Elke computer die met het internet verbonden is, loopt het risico aangevallen te worden door cybercriminelen en andere personen met slechte bedoelingen. Daarnaast kan een geïnfecteerde usb-stick of externe harde schijf ook de veiligheid van de pc in gevaar brengen. Er bestaan heel wat verschillende soorten van dergelijke software (malware in het Engels). Deze kunnen:

 • de werking van de computer ernstig verstoren;
 • uw bestanden blokkeren, verwijderen of versleutelen; 
 • snuffelen in uw activiteiten en informatie (bv. bank- of bedrijfsgegevens) naar buiten versturen;
 • hackers in staat stellen om van op afstand de controle over te nemen van uw pc.
Wat is het verschil tussen een firewall en een antivirusprogramma?
 • Rol van de firewall
  Een firewall controleert de toegangspoorten van uw computer, al het binnenkomende en uitgaande verkeer; hij waarschuwt u voor twijfelachtige elementen die hij detecteert.
 • Rol van het antivirusprogramma
  Indien een indringer er ondanks de firewall in slaagt om zich toegang te verschaffen tot uw computer, kan het antivirusprogramma tot actie overgaan, hetzij automatisch in werkelijke tijd (het scant uw toestel permanent) of handmatig (op uw verzoek). Om u te beschermen, vergelijkt het programma dan de verdachte bestanden met een lijst van virusdefinities, “handtekeningen” genoemd. Het kan ook overgaan tot een “heuristische” analyse om een gedrag vergelijkbaar met dat van een virus op te sporen. Wanneer hij dat opmerkt, verwijdert hij het bestand of plaatst het in quarantaine waardoor het geen schade kan berokkenen.
Betalend of gratis?
Uw persoonlijke voorkeurkheid en uw internetgebruik beïnvloeden de keuze voor een betalende of gratis software.
 • Avontuurlijke gebruiker
  Als u een intensieve surfer bent – en vooral als u gevoelige websites bezoekt – koop dan het beste pakket dat een antivirusprogramma en firewall combineert. Een dergelijk pakket bevat altijd een abonnement op updates om de recentste bedreigingen aan te pakken. Beveiligingssoftwaresuites beschikken soms over extra functionaliteiten, zoals tools voor back-ups, onderhoud en ouderlijk toezicht.
 • Gewone gebruiker
  U kunt ervoor kiezen om niets te betalen voor uw bescherming. Op een aantal originele computers zijn beveiligingsvoorzieningen geïnstalleerd. U kunt ook gratis software downloaden op het internet. Sommige software is goed, ook al gaat het om een vereenvoudigde versie van de betalende antivirussoftware van hetzelfde merk waarin bepaalde functionaliteiten ontbreken. 
 • Windows 7, 8 en 10-gebruiker
  Het gratis antivirusprogramma (Microsoft Security Essentials voor Windows 7, Defender voor Windows 8 en 10) en de Windows 7-firewall beschermen u relatief goed, op voorwaarde:
  - dat uw besturingssysteem up-to-date is;
  - dat u geen moeite hebt met het beheren van uw beveiligingssoftware;
  - dat u alleen op bekende websites surft;
  - dat u zelf de Windows-firewall configureert, zodat hij het uitgaande verkeer van uw pc bewaakt; standaard bewaakt hij alleen het inkomende verkeer.
  Weet ook dat het antivirusprogramma uitgeschakeld wordt als u een ander antivirusprogramma installeert. 
 • Mac-gebruiker
  Ondanks hun reputatie van veiliger te zijn dan Windows-pc’s, zijn Apple-computers niet immuun voor virussen en kwaadaardige software. Daar steeds meer Apple-producten verkocht worden, wordt deze doelgroep ook aantrekkelijker voor hackers: ze ontwikkelen zelfs speciale virussen om Macs aan te pakken. Er is veel (zowel betalende en als gratis,) beveiligingssoftware beschikbaar voor Mac.
Let op de systeemvereisten
Controleer de minimale systeemvereisten voor de installatie van beveiligingssoftware op uw computer. Neem enige marge in acht, want de uitgevers van beveiligingssoftware zijn vaak erg optimistisch. Deze software zal dan een onvoldoende krachtig apparaat (, of een apparaat dat niet aan de systeemvereisten voldoet,) vertragen.