Dossier

Phishing: zo laat je oplichters bot vangen

17 november 2021

Phishing blijft een van de populairste wapens van cybercriminelen. Via allerlei trucjes en kanalen, van e-mail tot sociale media, proberen ze je geld of gegevens te stelen. Niet zelden spelen ze daarbij in op actuele gebeurtenissen, zoals de coronacrisis. Onze tips tegen deze valse hengelpraktijken.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij het potentiële slachtoffer wordt benaderd via e-mail, sms, instant messaging, sociale media of telefoon. De oplichter doet zich daarbij voor als iemand anders. Dat kan je bank, energieleverancier of een technologiebedrijf zijn, maar evenzeer een vriend of familielid.

Het doel is om te “hengelen” (“phishing” in het Engels) naar gevoelige gegevens, zoals persoonlijke informatie, wachtwoorden, bank- of kredietkaartgegevens. Eens hij die gegevens heeft buitgemaakt krijgt de oplichter vrij spel: hij kan er bijvoorbeeld toegang mee krijgen tot belangrijke accounts van het slachtoffer, zijn geld of identiteit stelen.

Verscheidene vormen

Om die informatie te verkrijgen worden verscheidene middelen ingezet. Niet zelden spelen oplichters in op actuele gebeurtenissen, zoals de coronacrisis. E-mails zijn nog steeds het populairst, maar daar blijft het niet bij.

Via e-mail

Er bestaan verschillende varianten van de phishingmail: een waarschuwing omtrent je account, de vraag van je bank om je gegevens te bevestigen … De afzender lijkt betrouwbaar, maar is uit op je persoonlijke of financiële gegevens die hij laat invullen op een nagemaakte webpagina, of hij wil je toestel infecteren met malware door je een bijlage te doen openen.

Hieronder een voorbeeld van een phishingmail zogenaamd afkomstig van Apple. Kijk even mee naar het e-mailadres: support@rjmamasatim02-team.freshdesk.com; dit lijkt allesbehalve een officieel Apple-adres. Als we met ons muispijltje over de link (“verify your identity”) zweven, zien we de echte URL verschijnen: het is een verkorte link (https://t.co/dzjF8OKRbN) die niet naar de echte Apple-website gaat.

phishingmail apple

Via sms, WhatsApp of Facebook Messenger

Sms- of instant messaging-apps worden gebruikt voor "smishing": je krijgt een sms, WhatsApp- of Facebook Messenger-bericht met daarin een waarschuwing (bijvoorbeeld "Ben jij dat in deze video?" of "Betaal nu of je rekening wordt geblokkeerd") of aanbieding (bijvoorbeeld "Win een waardebon bij Lidl"), en het verzoek om op een link te klikken of een nummer te bellen. De link doet je malware installeren of leidt naar een nagemaakte webpagina waarop je je (betaal)gegevens moet invullen. Het nummer leidt naar een fraudeur die zich bijvoorbeeld voordoet als een bedrijf en tracht je gegevens te achterhalen.

Hieronder een voorbeeld van zo’n vals sms’je waarbij de oplichter zich voordoet als een contactonderzoeker in het kader van de coronacrisis. Het officiële nummer is 8811. Dit bericht blijkt afkomstig van een ander nummer. En de link leidt naar een malafide URL, dat bevestigt ook onze check op www.virustotal.com

valse sms covid 19

Of kijk eens naar onderstaand sms'je. Het bericht is in het Nederlands, maar afkomstig van een Portugees nummer: verdacht. De link leidt niet naar een foto, wel naar een URL met malware, aldus onze check op www.virustotal.com.

smishing

Nog een populaire truc: een "bekende" contacteert je plots via WhatsApp en vraagt je met een smoesje om geld. Je krijgt een berichtje vanaf een onbekend nummer. De persoon zal beweren dat hij een nieuw nummer heeft. Om de een of andere reden heeft hij snel geld nodig, bijvoorbeeld om een openstaande rekening te betalen, en vraagt hij om dat even voor jou te betalen, want het moet snel gebeuren. Je krijgt de belofte dat je je geld zo snel mogelijk terugkrijgt. Als je die persoon probeert te bellen om verhaal te halen, zal die meestal niet opnemen en beweren dat er iets mis is met de verbinding of telefoon. Soms gaan de oplichters zelfs nog een stap verder en spelen ze kort het stemgeluid af van je contactpersoon. Dat halen ze via sociale media (bijvoorbeeld uit een story van je contact op Facebook of Instagram). Ga nooit in op zo'n verzoek!

Via telefoon

Phishing via de telefoon (“vishing”) werkt als volgt: oplichters proberen hun slachtoffer te overtuigen om geld over te schrijven of om persoonlijke, financiële of beveiligingsgegevens te delen. Klassiek voorbeeld: een “medewerker” van Microsoft of een ander technologiebedrijf belt je om een probleem met je pc te melden: je pc heeft een virus, werd gehackt, heeft niet de legale versie van Windows 10 enz.

Als “oplossing” laten ze je onder meer een programma downloaden of naar een bepaalde website surfen. Zo krijgt de oplichter toegang tot je computer en uiteindelijk wil hij je laten betalen om het probleem op te lossen. Het gaat dan om een bedrag van enkele euro’s dat je, vaak met behulp van je digipass, moet betalen. Jij denkt dat je een klein bedrag overschrijft, maar de oplichter zal erin slagen honderden tot zelfs duizenden euro’s buit te maken.

Een actueel voorbeeld is een oplichter die zich voordoet als een contactonderzoeker in het kader van COVID 19 en allerlei informatie probeert te ontfutselen. Enkel oproepen afkomstig van het telefoonnummer 02 214 19 19 zijn officieel en betrouwbaar. Een officiële medewerker van de overheid zal je ook nooit vragen naar niet-relevante informatie als je rijksregisternummer, betaalgegevens of tijdstippen waarop je thuis bent. Hij wil gewoon achterhalen of je in contact bent geweest met een besmette COVID-19-patiënt.

Via sociale media

Stel: je bent niet tevreden over een bedrijf en uit je ongenoegen op Facebook of Twitter. Het bedrijf heeft er baat bij snel te reageren want de post is zichtbaar voor iedereen. Maar… ook oplichters lezen mee. Ze maken een valse account aan en reageren dan op je klacht alsof ze de klantendienst zijn. Om geholpen te worden moet je op een (vaak verkorte) link klikken. Zo laten je ze malware installeren of je betaalgegevens invullen die ze dan op hun beurt kunnen misbruiken.

Hieronder een voorbeeld van phishing via Twitter. Een ontevreden klant stelt een vraag aan PayPal en krijgt antwoord van “@AskPayPal_Tech”. De officiële accounts van PayPal zijn echter “@PayPal” en “@AskPayPal”. De verkorte link gaat naar een valse loginpagina waar het slachtoffer wordt gevraagd haar gegevens in te vullen.

paypal twitter

Via Google Agenda

Bij deze methode sturen oplichters valse uitnodigingen naar Google Agenda-gebruikers. In die uitnodigingen staan phishing-links. Onder het voorwendsel dat je bv. een som geld hebt gewonnen proberen ze je te doen klikken. De bedoeling is om je persoonlijke of kredietkaartinformatie te laten invullen in een nagemaakt webformulier.

De oplichters maken hierbij misbruik van een instelling die standaard geactiveerd is in Google Agenda en die ervoor zorgt dat elke agenda-uitnodiging automatisch aan je agenda wordt toegevoegd. Om te verhinderen dat malafide uitnodigingen in je agenda komen te staan en je per ongeluk op links in die uitnodigingen klikt, schakel je die instelling dus beter uit.

Open Google Agenda in je browser en klik rechtsboven op het tandwiel en dan op Instellingen. Klik op Afspraakinstellingen. Bij Uitnodigingen automatisch toevoegen kies je Nee, alleen uitnodigingen weergeven waarop ik heb gereageerd. Onder Opties weergeven vink je Geweigerde afspraken weergeven uit.

Via QR-code

Deze vorm van oplichterij werkt als volgt: je biedt iets aan op een tweedehandssite en een geïnteresseerde koper contacteert je. Hij stelt voor om de betaling via zijn professionele rekening te doen. Om ze mogelijk te maken, vraagt hij om je rekeningnummer op te geven. Enkele minuten nadat je dat nummer hebt gegeven ontvang je een QR-code die je ter bevestiging moet scannen.

De analyse gebeurt op basis van de echte app van de bank en daarom lijkt alles betrouwbaar en legitiem. Maar ... in feite verwijst de code niet naar een betalingsbevestiging, wel naar een verbindingsportaal die de fraudeur, in combinatie met het eerder gebruikte rekeningnummer, directe toegang geeft tot je betaal- en spaarrekeningen. Bijgevolg merk je een paar uur later dat er grote sommen geld van je rekening zijn gedebiteerd.

We raden dan ook aan om zeer voorzichtig te zijn wanneer je een betalingsverzoek ontvangt waarvoor je een QR-code moet scannen. Een handmatige overschrijving is altijd veiliger omdat je je dan niet in een vervalste betaalomgeving bevindt. Blijf waakzaam en neem de tijd om alles grondig te controleren.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

54 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/01/2022

Zoals bijna altijd wordt Linux niet in de cijfers opgenomen. Nochtans is dit besturingsprogramma het veiligste, het tofste om mee te werken en aan een serieuze opmars bezig. Windows komt er bij mij niet meer in !

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/01/2022

Een paar maanden geleden was ik online op zoek naar een Crpto-investeerder om me te helpen handelen, en ik werd doorverwezen naar een online broker, en ik wist nooit dat ik mijn geld riskeerde. Nadat ik mijn account had ingesteld, werd mij gevraagd om te beginnen met een eerste storting van $ 16.000 en na verschillende telefoontjes en e-mails werd ik overgehaald om een ​​overboeking te doen.
Ik heb toen een internationale overboeking gedaan naar hun Amerikaanse bankrekening. Ik kreeg te horen dat het overgemaakte geld mijn beleggingsfonds is en binnen 2 weken zal verdubbelen. Na 3 weken te hebben gewacht, kon ik mijn geld niet opnemen en had ik ook geen winst om te investeren, dus realiseerde ik me dat ik vals speelde. Dus belde ik snel mijn advocaat, die me vertelde dat er federale effectenwetten zijn die beleggers beschermen. Als een online broker of exchange je heeft bedrogen en je geld terug wil, neem dan contact op met de politie, zoals lallroyal /.org voor onmiddellijk herstel. Lallroyal heeft mijn verloren geld teruggestort op mijn bankrekening.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/01/2022

Een paar maanden geleden was ik online op zoek naar een Crpto-investeerder om me te helpen handelen, en ik werd doorverwezen naar een online broker, en ik wist nooit dat ik mijn geld riskeerde. Nadat ik mijn account had ingesteld, werd mij gevraagd om te beginnen met een eerste storting van $ 16.000 en na verschillende telefoontjes en e-mails werd ik overgehaald om een ​​overboeking te doen.
Ik heb toen een internationale overboeking gedaan naar hun Amerikaanse bankrekening. Ik kreeg te horen dat het overgemaakte geld mijn beleggingsfonds is en binnen 2 weken zal verdubbelen. Na 3 weken te hebben gewacht, kon ik mijn geld niet opnemen en had ik ook geen winst om te investeren, dus realiseerde ik me dat ik vals speelde. Dus belde ik snel mijn advocaat, die me vertelde dat er federale effectenwetten zijn die beleggers beschermen. Als een online broker of exchange je heeft bedrogen en je geld terug wil, neem dan contact op met de politie, zoals lallroyal /.org voor onmiddellijk herstel. Lallroyal heeft mijn verloren geld teruggestort op mijn bankrekening.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2021

Volgende phising sms doet de ronde, gisteren ontvangen:
Itsme: wij hebben uw itsme account uit precautie geblokkeerd, dit komt door een verdachte inlogpoging. om de volledige blokkade te voorkomen? (sic) Volg de stappen via itsme-reactiveren. com/be/itsme/index.php (spatie toegevoegd om link te vermijden)

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2021

Voila, ook ik slachtoffer van phishing. Naar de politie geweest. Argenta keert mij de rug toe. Via payconiq is er 700€+ uit mijn rekening verdwenen .Als ik inlog op Payconiq zie ik die verrichtingen niet. De bank beweert niet te kunnen achterhalen naar welke rekening het geld gegaan is. Wie kunnen we nog vertrouwen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/12/2021

Ben gisteren ook in een fraude getrapt via ITSME.
Bijna 1000€ van mijn rekening.triestig
Kan ik de bank mijn geld terug vragen? Daar zij uiteindelijk toch itsme aanbieden om te betalen?
En zijn mijn gegevens nog veilig op itsme?
PV is opgemaakt, alles is geblokkeerd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/01/2022
, Gereageerd:

Ik ben slachtoffer van deze oplichting
Wat heeft u ondernomen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/11/2021

Ik kreeg gisteren een SMS van (zogezegd) Itsme "Beste Itsmegebruiker, Uw Itsmeaccount is geblokkeerd wegens een verdachte activiteit. Volg onze verificatiestappen voor 25/11/21 om difinitief blokkkeren te voorkomen via activiteit-me.info".

Waar kan ik deze smishing aangeven (bvb dmv een printscreen)?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

Hoi Iwan, als je er een printscreen van maakt kan je deze doorsturen naar het adres verdacht@safeonweb.be . Je mag ons uiteraard ook steeds op de hoogte brengen via onze site . Bedankt! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/12/2021
, Gereageerd:

ik heb ook zulke klacht gemeld, maar ik weet niet of er iets mee gebeurd

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/11/2021

Zojuist sms gekregen van +32491897077 : (ENGIE) uw openstaande schuld met kenmerk is na meerdere herinneringen niet voldaan .Voorkom deurwaarder betaal €
85,-via: factuurcheckengie.ddns.net/ . En dat terwijl ik geen klant ben bij ENGIE . Pure phishing volgens mij .

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021
, Gereageerd:

Inderdaad!!! Gelukkig werkt die pagina ondertussen niet meer. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/12/2021
, Gereageerd:

Niet op ingaan ook gekregen en ook eens min van Fin die sturen zeker geen SMS of mail

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/10/2021

Ben het slachtoffer geworden van phissing. Aangifte gedaan bij bank en politie.
Na onderzoek stelt de bank dat ik mijn gegevens heb doorgegeven waardoor frauduleuze overschrijvingen konden gebeuren, wat ik betwist. Bank geeft geen bewijzen en besluit dan maar eenzijdig om geen schadevergoeding uit te keren. Heb nu klacht ingediend via formulier op TA.
Heeft iemand gelijkaardige ervaring en wat was het uiteindelijk resultaat?
Met dank,
M.M.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/11/2021
, Gereageerd:

Marc,
ik ben ook in de val getrapt. Dacht dat het mij ook nooit zou overkomen. Met welk formulier van TA heb je een klacht ingediend?
Mvg
Eddy

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

Dat kan beste via onze contactpagina , dan kan onze juridische dienst bekijken wat de mogelijkheden zijn. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/12/2021
, Gereageerd:

Eddy.
Dat formulier wordt je aangeboden via de website van T.A. ( Klachten )

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2021
, Gereageerd:

Dag Marc, jammer dat dit jou overkomen is. In het kader van de strijd tegen phishing hebben wij contact opgenomen met verschillende Belgische banken om na te gaan welke maatregelen zij hebben genomen om de consument te beschermen. Helaas lijken de banken niet geneigd ons concrete antwoorden te geven. 

De meesten van hen gaven er de voorkeur aan om ons door te verwijzen naar Febelfin. Jammer genoeg was Febelfin niet opener over de cijfers en de maatregelen die de sector heeft genomen om de plaag van phishing tegen te gaan.

Ondanks de verschillende vormen van phishing, bevestigde Febelfin ons dat het de goede richting voor de consument op gaat, met name dankzij de "samenwerking" tussen banken. Zo bestaan er technische oplossingen, zoals de IBAN-check, hoewel dit vooral in Nederland gebeurt. In Belgie lijken ze echter niet te willen investeren in deze richting. Volgens Febelfin zou deze oplossing "veel investeringen voor betrekkelijk weinig resultaat" vergen. Dit is duidelijk niet onze mening...

Raadpleeg gerust ons dossier over phishing voor meer informatie over deze frauduleuze methoden en hoe je je ertegen kunt beschermen: https://www.test-aankoop.be/hightech/internet/dossier/phishing?_ga=2.12478132.1626324598.1626079214-746976724.1620206086  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2021
, Gereageerd:

Dag An, dat de banken hier geen of weinig info over geven begrijp ik. Ik hen zelf voor de fraudebestrijdingsdienst van een bank gewerkt en ik weet dat alvast die bank, maar gezien wij samenwerkten met andere banken weet ik het ook van andere banken, zeer veel investeren om hun klanten te beschermen. Ze vertellen niet wat ze doen om fraude tegen te gaan, omdat dat de fraudeurs zou kunnen helpen als die informatie bekend raakt. En ze zeggen ook niet hoe de klanten kunnen gecompenseerd worden omdat de klanten daar dan mogelijk misbruik van gaan maken. Maar ik kan et het hand op het hart zeggen dat de bank waarvoor ik werk, elk jaar, miljoenen verliest aan fraude door klanten schadeloos te stellen. Als alle slachtoffers van fraude door hun bank schadeloos gesteld zouden moeten worden, dan gaan de banken kapot tenzij ze de kosten voor rekeningen sterk zouden laten stijgen. En dat willen de klanten ook niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/11/2021
, Gereageerd:

Waarom worden alle aanvragen geweigerd, ook wie via de ombudsdienst een gunstig advies ontvangt een njet van de Banken met vooral KBC op kop, ze hebben niets liever dan dat de klant een rechtszaak start met hun dure advocaten winnen ze gegarandeerd, zie maar Fortis en Arco.
Een klant gaat niet zo vlug naar de rechter stappen omdat dit een dure zaak kan worden zonder garantie op succes.
We betalen al véél geld aan de banken om alles zelf te moeten doen en nog stijgen de kosten elk jaar.
Bekijk de winsten van alle banken in België en u beweert dat ze door fraude terug te betalen zouden kapot gaan, laat me niet lachen.
De grootste uitgaven zijn de vergoedingen voor de grote bazen die in verhouding tot de kleine bankbediende véél te véél verdienen, ook willen ze zoveel mogelijk dividend uitkeren aan de aandeelhouders zodat de beurskoers stijgt.Verminder het aantal directieleden, en andere bestuursraden net als hun bonussen dan kunnen de kosten dalen.
Het wordt hoog tijd dat men alle banken verplicht om voor iedereen een gratis rekening met debetkaart, voldoende gratis overschrijvingen aan de automaat, gratis afprinten van uitreksels in de selfbank, voldoende gratis geldafhalingen aan de automaten van alle banken, aan te bieden en niet zoals de slapjanussen van Vivaldi zich weer laten doen door Febelfin en een jaarlijkse maximale kost van 60€ aanvaarden.
Klant is koning zegt men maar nu spelen de banken de baas en jij mag blij zijn als ze iets voor je willen doen om je probleem op te lossen.
De kleine banken zijn meestal veel beter en goedkoper dan de grootbanken met hun luxe.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

Er zijn inderdaad een aantal goedkopere, maar minder bekende, alternatieven op de markt. Wij hebben ze opgenomen in onze Koopwijzer ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2021
, Gereageerd:

Banken zijn duur maar als iedereen zijn centen de kous zou steken gaan de inbraken 300% stijgen zonder garantie voor terugbrtaling.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/12/2021
, Gereageerd:

De bank waar ik voor de fraude detectiedienst heb gewerkt betaalt gemiddeld 1/4de van de slachtoffers een schadevergoeding uit. Jaarlijks miljoenen Euro's. En die dienst die dat werk doet werkt ook niet gratis, al zou de kostprijs van deze dienst gedeeld door het aantal rekeningen hoger zijn dan de prijs van deze rekeningen. Feiten.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/12/2021
, Gereageerd:

Dan nog maken de Banken voldoende winsten om deze dienstverlening gratis aan te bieden, hett zijn zij die de klant verplicht om alles digitaal te doen maar als er iemand valse pagina's maken die niet als dus danig te herkennen zijn ,dan is het hun plicht om de gedupeerde klanten volledig terug te betalen.De klant betaalt voor de rekening en mag verwachten dat de banksystemen volledig beveiligd zijn en niet na te maken.Zoals eerder gezegd is het doel van de meeste banken zoveel mogelijk winst te maken om grote bonussen te kunnen uitbetalen op het einde van het jaar, als ze beursgenoteerd zijn kunnen ze meer dividenden uitkeren en gaat de koers van het aandeel hoger door de goede resultaten.Vele hogere kaderleden krijgen hun bonussen in opties op aandelen die ze tegen een vooraf bepaalde prijs kunnen kopen, zodra de koers flink gestegen is zetten ze de opties om in aandelen en verkopen ze ,extra onbelaste inkomens.Banken moeten snoeien in hun kosten voor directies en zo kunnen ze de klanten gratis diensten aanbieden.Bekijk eens hun jaarrekeningen en kijk naar de personeelskosten, het grootste deel is niet voor de medewerkers in de kantoren, en administratie maar voor de hogere leden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/12/2021
, Gereageerd:

Zelfs zonder dat ze weten dat je een grote soms geld in huis hebt proberen ze ook in te breken, zeker rond deze tijd, geld nodig voor de feestdagen en geen zin in werken

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2021

Nadat ik mijn abonnement van Test Aankoop via email had opgezegd kreeg ik een dag of twee later een email van XPendy met de melding dat ik nog klik 1 verwijderd was van mijn opzegging. Ik klik op de voorgestelde knop en merk dan pas dat hiervoor een bedrag van 29,92 € via bestendige opdracht van mijn rekening zal gaan zogezegd voor het versturen van een aangetekende zending om het lidmaatschap op te zeggen.
7 minuten later stuur ik een email naar Xpendy waarin ik stel dat ik mij beroep op mijn recht om binnen de veertien dagen mijn 'aankoop' te annuleren.
Er volgde toen heel wat heen en weer gediscussieer maar ik heb voet bij stuk gehouden. Het is pas toen ik schreef dat ik dit ging voorleggen aan Test Aankoop dat ik een mail kreeg waarin Xpendy stelde, ik citeer:

'Ik heb de bestelling geannuleerd. De automatische incasso is al verstuurd naar de bank, als deze wordt afgeschreven adviseren we je contact op te nemen met de bank zodat zij de betaling kunnen storneren. Dit kan tevens ook via de bankieren app van de bank.'

Hoe kan zo een malafide firma zomaar geld van mijn rekening halen zonder mijn toestemming? Wie heeft en hoe werd mijn rekeningnummer doorgegeven aan Xpendy? Wat is de link tussen Xpendy en Test Aankoop?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2021
, Gereageerd:

Hoi Geneviève, wij werken niet samen met Xpendy. Dat lijkt dan ook toeval te zijn. We hebben je abonnement gestopt omdat je ons hierover een mail gestuurd hebt op 1 september. 
Je abonnement stopzetten is bij altijd kostenloos bij Test-Aankoop, die kosten die de andere partij aanrekent komen dus niet van ons. Verder verkopen wij geen persoonlijke gegevens van onze abonnees of prospecten :-) We raden je dan ook aan om even contact op te nemen met Xpendy zelf om te weten waar dat op slaat. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2021

Ik was begin dit jaar slachtoffer van phishing en verloor een (relatief klein?) bedrag van 1400€. Ik deed hiervoor aangifte bij de politie en melding bij mijn bank (Argenta). De politie was zeer behulpzaam en mijn bank verstrekte zoveel mogelijk gegevens over de transfers die op mijn rekeningen waren gebeurd om het dossier van de politie te vervolledigen doch verschillende maanden later kreeg ik een bericht van de politie dat zij me niet konden helpen en het dossier werd afgesloten.
Toen heb ik ook mijn bank aangeschreven om alsnog van hen het bedrag teruggestort te krijgen (gezien zij daar blijkbaar toe verplicht zijn zoals ik las in een artikel van budget & recht) maar onlangs kreeg ik een bericht van de bank dat het financieel verlies - zoals ik tussen de regels kon lezen - louter en alleen aan mezelf te wijten was en ik daardoor niet kon rekenen op enige of volledige compensatie van het verlies.
Is dit zo of is er toch nog een middel om dit geld terug te krijgen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/08/2021

Ik dacht dat het mij niet kon overkomen. Maar toch ik ben bij mij thuis "gephishd". Ik heb hiervan aangifte gedaan bij de Politie. Ik heb een telefoonnummer van de
dader en er zijn beelden van de dader. In feite zijn er dus elementen in handen van de Politie om de dader te kunnen opsporen. Ik ben eens benieuwd. In mijn geval moet de politie niet afkomen met de gekende uitleg dat ze weinig aan phishing kunnen doen.

PS En ondertussen doet die phisher rustig verder want ik zie dat hij nog actief is op de internetsite. Dus een goede raad aan iedereen vertrouw niemand als het over betalingen, geld, bankkaarten gaat. Tenzij jezelf.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/08/2021
, Gereageerd:

De beelden die de politie heeft zijn zeer waarschijnlijk van een geldezel. Dat is een kleine garnaal, de politie kan die wel aanhouden maar in ons gerechtelijk systeem komt die daar mee weg. Dat is een gevolg van politieke keuzes in de voorbije 30 jaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/08/2021
, Gereageerd:

Dag Marc, wat jammer dat je dit meemaakte. Stuur in elk geval ook je verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be alvorens ze te verwijderen. Het Centrum voor Cybersecurity België zal de links controleren en malafide exemplaren blokkeren. Meer info vind je nog hier: https://www.test-aankoop.be/hightech/internet/nieuws/phishing ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/07/2021

het is niet gemakkelijk om een oplossing te vinden

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

Inderdaad, het beste is om niet in te gaan op dergelijke zaken en ze zoveel mogelijk doorgeven via verdacht@safeonweb.be . Uiteraard mag je ze steeds aan ons doorgeven ook zodat we de consumenten kunnen blijven waarschuwen voor nieuwe vormen van oplichting. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/08/2021
, Gereageerd:

Dat doorsturen naar "safeonweb" lijkt mij toch ook maar bezigheidsterapie. Ik ben er al enige tijd mee gestopt. Want op mijn vraag welke phishers er nu ,na al die honderden mails die ze ontvangen hebben, al opgespoord en berecht zijn moesten ze mij het antwoord schuldig blijven. (Maar je krijgt wel altijd een vriendelijk computer-standaardantwoord ....)

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/11/2021
, Gereageerd:

Elk mailadres dat ze binnen krijgen wordt geblokkeerd maar oplichters gebruiken dan wel een ander gratis adres.Veel van de oplichters zitten in het buitenland en politie en parket krijgen meestal weinig hulp vanuit die landen(vaak Afrika).Bij Outlook van Microsoft(Hotmail) kun je rapporteren dat het om phishing gaat, wat zij er juist mee aanvangen weet ik niet.
Het is altijd beter om goed te lezen en na te denken of deze vraag of klacht van niet betaling klopt,ook zogezegde te betalen pakjes kan je toch nagaan of je iets besteld hebt, meestal betaal je bij de bestelling ook eventuele verzendkosten, dan moet je een betalingsaanvraag van een koerierdienst al wantrouwen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

Het blijft absoluut noodzakelijk om waakzaam te zijn en misbruiken te melden, dat doe je nog steeds best via verdacht@safeonweb.be . Zelfs de meest oplettenden onder ons ontvangen steeds meer van dergelijke spamberichten en -smsjes, dus opletten is de boodschap. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Bij fortis ben ik gered omdat het beveiligingssysteem werkte .Omdat zo 'n hoge overschrijving niet paste in mijn profiel is het geblokkeerd .Weet niet of dat ook gebeurd met meerder kleinere overschrijvingen achter elkaar.Mensen zijn soms kwaad als zoiets ook soms gebeurd ook als zijzelf die overschrijving doen ,maar ik was zéér blij .....

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Ivan, bedankt om dit met ons te delen, gelukkig is dit voor jou goed uitgedraaid. Lees via volgende link hoe banken reageren ivm de phishing- problematiek en hoe zijn hun verantwoordelijkheid zien: https://www.test-aankoop.be/hightech/internet/nieuws/banken-maatregelen-phishing ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Ik vind dat de banken hier schromelijk tekort schieten. Je betaalt om je geld veilig te parkeren , zodoende dienen zij je beter te beschermen. Ik heb juist die maatregelen tegen phishing gelezen en die zouden de banken beter toepassen. Bovendien zijn ze veroordeeld in de rechtbank en toch blijven ze procederen om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Hebben wij in 2008 daarom bijgedragen om de banken te redden? En in de periode van "corona" nu, kan je ze zelfs niet meer persoonlijk contacteren; het gebeurt op afspraken die zij maken, soms na dagen wachten.
Een echt waterdicht systeem zal er wellicht nooit van komen, maar een beter bescherming is noodzakelijk.
Ik hoop dat consumentenorganisaties overal te lande hiertegen actie ondernemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Dag Erik, in het kader van de strijd tegen phishing hebben wij contact opgenomen met verschillende Belgische banken om na te gaan welke maatregelen zij hebben genomen om de consument te beschermen. Helaas lijken de banken niet geneigd ons concrete antwoorden te geven. We wilden weten welke acties de banken van plan waren te ondernemen om phishing tegen te gaan. Ontdek in onze laatste video wie reageerden op onze verzoeken via deze link: https://www.test-aankoop.be/hightech/internet/nieuws/banken-maatregelen-phishing ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

ik heb nog over laatst gezien geweest met mij prepaycard bij KBC van 50€, heb klacht ingebracht maar ze willen mij niet terugbetalen

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Charly, had je dan een klacht ingediend via onze klachtenbox ajb?  Anders kan je dit nog gerust doen: https://www.test-aankoop.be/klagen Als abonnee kan je dan in stap 4 op de link klikken om de hulp in te roepen van onze advocaten. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

ik heb het 2 x door de bank voorgehad BELFIUS en heb de 1ste keer alles terug gekregen van fishing nu de 2 keer de helft ik denk dat de bank doorlaat zonder de klant te vragen moet meer beveiliging op komen....hoe ???? ben nog steeds bezig voor DE oplossing....grtjs ik ben jullie klant B.M

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Dag Martine, recent hebben we kennisgenomen van twee vonnissen die in eerste aanleg zijn uitgesproken en KBC Bank hebben veroordeeld tot een terugbetaling aan klanten die het slachtoffer werden van phishing. Deze vonnissen, die in hoger beroep moeten worden bevestigd, kunnen hieromtrent een belangrijk precedent scheppen. En deze jurisprudentie is des te belangrijker omdat het aantal phishingzaken tussen 2019 en 2020 explosief is gestegen, o.a. door de lockdown en de vele online aankopen die deze met zich meebracht.

Hoewel banken vooral de boodschap brengen dat phishing nog steeds kan worden vermeden, zijn wij van mening dat dit niet langer correct is. De gevallen die bij de organisatie worden gemeld, zijn immers steeds minder te verklaren door de goedgelovigheid van de consument. Fraudetechnieken worden steeds geraffineerder en moeilijker op te sporen, zelfs voor een redelijk voorzichtige consument.

Intussen kan je je uiteraard proberen te wapenen tegen dergelijke praktijken. Op onze site vind je alvast een heleboel tips die je kan toepassen: https://www.test-aankoop.be/hightech/internet/nieuws/phishing 

Aarzel ook niet om via onze klachtenbox een klacht in te dienen via https://www.test-aankoop.be/klagen  of bel even naar de juridische dienst op het nummer 025423434 voor een advies van onze advocaten. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

Goede avond,
ik heb een simpel criterium om een programma te downloaden of te gebruiken.
Is de firma telefonisch te bereiken(dus dat je zelf ze kan telefoneren en niet dat je een mail stuurt zodat zij jou kunnen contacteren) en hebben ze een adres dat te verifiëren is.
Indien niet , dan NO WAY !
Het mag nu nog zo zijn dat b.v. Facebook miljarden gebruikers heeft, als je ze niet kan telefoneren hoeft het voor mij niet. Iedereen heeft andere communicatiemiddelen zat.
Tenslotte : Vraag aan test aankoop, hoe contacteren jullie Facebook?
Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021
, Gereageerd:

Hoi Kurilius, als je een klacht bij hen wil indienen kan je dit gerust doen via onze klachtenbox, hun emailadres zit erin. Ik geef je even de link ernaartoe mee: https://www.test-aankoop.be/klagen  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

Dat banken klanten pushen om steeds meer digitaal te doen is correct, echter dat het zelf voor de voorzichtige consument moeilijk is om fraude te herkennen, dat is niet juist. Twee keer nadenken voor je iets doet. Iets betalen, dat doe je niet vanuit een link. Dat doe je via je bank app. Zo moeilijk is dat niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
, Gereageerd:

Klopt, Jeffrey, een wakkere consument dient zeker en vast het hoofd erbij te houden, vooral nu er steeds meer aankopen via internet gebeuren. We raden in ieder geval aan om verdachte mails en screenshots van verdachte sms’jes door te sturen naar je bank en naar verdacht@safeonweb.be. Het Centrum voor Cybersecurity België zal de links controleren en malafide exemplaren blokkeren. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/04/2021
, Gereageerd:

Dag An, de site safeonweb.be bevat zeker en vast interessante tips. Helaas zie je op dit moment in FireFox 87.0 een ! in het slotje omdat ze mixed content gebruiken. Voor info zie developer.mozilla.org/.../Mixed_content
Misschien kunnen jullie eens aandringen dat ze dit aanpassen en het goede voorbeeld geven. Het is niet eenvoudig voor de gemiddelde gebruiker om te beoordelen of zo een slotje met ! nu ok is of niet. Grts

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

Vandaag ook mail van itsme. Probleem is dat je uiteindelijk niet meer weet of een mail al dan niet van de bank komt. Telkens telefonisch navragen ????
Beter zou zijn dat banken gewoon geen mails meer sturen. Alleen nog via post en/of via hun eigen platform. Hoogstens nog een uitnodiging om in te loggen via internet om bericht te lezen, Als er dan nog iets fout loopt zijn ze duidelijker mee verantwoordelijk. Nu zeggen ze alleen maar dat je het mailbericht (of haar bijlagen) maar niet had moeten openen. Straks doen die paljassen het nog onder het mom van test-aankoop .....Kunnen al die geleerde koppen dat nu echt niet tegen voorkomen ???