Dossier

Oplichterij via internet

12 mei 2020
Oplichterij via internet

Door de toename van communicatiemogelijkheden gaan oplichters alsmaar inventiever te werk om goedgelovige consumenten op te lichten. Het internet is hun geliefde speelterrein. Een overzicht van de meest gebruikte listen.

Internetveiligheid: de stand van zaken

Door de talrijke veiligheidslekken in informaticasystemen kunnen criminelen de hand leggen op een ongelooflijke hoeveelheid informatie: e-mailadressen, fysieke adressen, telefoonnummers, medische dossiers, financiële informatie, etc. Volgens Symantec, de uitgever van de beveiligingssoftware Norton, vertoont 77 % van de websites minstens één veiligheidslek en in 12,5 % van de gevallen is dit kritisch.

In de hele wereld zouden meer dan 550 miljoen identiteitsgegevens in gevaar komen. De criminelen beperken zich overigens niet meer tot het verzenden van e-mails om hun slachtoffers te bedriegen: ze nemen rechtstreeks contact op om mensen ertoe aan te zetten hun persoonlijke gegevens bekend te maken. Deze praktijken zijn steeds doelgerichter.

Van particulieren tot multinationals

Zowel particulieren als overheidsorganisaties en privébedrijven zijn het slachtoffer. In 2014 heeft de hacker Rex Mundi een lijst gepubliceerd met de gegevens van ongeveer 6 000 Belgen die ingeschreven zijn bij een interimbureau. Bij die gegevens waren onder meer ook rekeningnummers. De data werden gepubliceerd nadat de interimkantoren weigerden om een geldsom te betalen om ze niet te verspreiden. Deze 6 000 personen zijn sindsdien gemakkelijke prooien geworden voor fraudeurs. In april 2015 zijn de sites van kranten zoals Le Soir, La Libre, L’Avenir en la DH het slachtoffer geworden van ernstige cyberaanvallen. De site van Le Soir was verschillende uren onbereikbaar en het afsluiten van de krant werd verstoord.

Mobiele toestellen

Vandaag blijft het aantal aanvallen die gericht zijn op mobiele toestellen, smartphones en tabletten nog vrij beperkt, maar in de toekomst zullen dat er meer worden. Mobiele toestellen gebruiken besturingssystemen (Android, Windows Phone, etc.) die ook veiligheidsgebreken vertonen, net zoals de besturingssystemen van klassieke pc’s. Ze bevatten ook steeds meer informatie die criminelen van diverse pluimage kunnen interesseren: lijsten met contactpersonen, professionele of financiële informatie, etc. Controleer dus het gedrag van uw mobiele toestellen: vreemde schermen met reclameboodschappen, een abnormaal verhoogd dataverbruik of een duurdere factuur zijn tekenen die u serieus moet nemen. Installeer in elk geval geen massa’s zinloze apps op uw toestellen.