Dossier

Hoe koop je veilig op internet?

12 juli 2022
Kopen via het internet: tips

Waarop moet je letten als je iets online koopt of hebt gekocht? Welke zijn je rechten als er iets misloopt? Hoe behoed je je voor valse webshops? Ontdek hier alles over veilig kopen via internet. 

Wat je moet weten over online aankopen

Iets online aankopen doe je vaak via een webshop. Je kiest een product dat je aan huis laat leveren of dat je zelf in een afhaalpunt gaat ophalen.

In dit dossier zul je meer lezen over deze aspecten van het online shoppen:  

Veilig online shoppen: Onze tips 

Online shoppen is in de meeste gevallen veilig omdat er heel betrouwbare webshops bestaan, die doen wat ze beloven. Toch loopt het soms mis omdat je met een malafide verkoper te doen hebt. Een zekere voorzichtigheid is dus zeker geboden. Daarom check je best vooraf enkele elementen die erop wijzen of de webshop waar je iets zou willen kopen, wel betrouwbaar is.

Hoe kun je alert zijn voor valse webshops?

Valse webshops zijn een plaag: ze bootsen bekende webshops in hun design en/of bieden producten aan tegen overdreven lage prijzen, maar uiteindelijk zal je pakje nooit aankomen. En ondertussen is men er met je bankgegevens vandoor. Hoe kun je vooraf checken of een webshop betrouwbaar is of niet?

Op welke dingen let je beter vóór je online iets koopt?

Voor je overgaat tot een aankoop online, kijk je best even rond op de webshop. Zijn er eigenaardigheden of zaken waar je je vragen bij stelt? Worden je identiteits- of kredietgegevens op een raar of onverwachts moment gevraagd, dan heb je een eerste alarmsignaal ontdekt! Test Aankoop geeft advies om de risico's te beperkten voordat je iets online koopt.

Wat als er iets mis gaat met je online aankoop?

Het is nooit uitgesloten dat er iets mis gaat met je online aankoop. Soms wordt je pakje niet tijdig geleverd of blijkt het product beschadigd. Hoe moet je dan te werk gaan?

Vind het antwoord in onze Welke aspecten hou je na de online aankoop beter in de gaten?

Zijn er extra kosten bij een online aankoop buiten de EU? 

Op alle producten die je buiten de EU koopt via het internet, zul je extra kosten moeten betalen. Het gaat in de eerste plaats om btw, maar daarnaast moet je voor sommige producten accijns of invoerrechten betalen.  

Wat riskeer je als je online namaak koopt?

Het kan heel verleidelijk zijn om supergoedkope producten te kopen die van een duur gekend merk lijken te zijn. Maar als de douane erop uitkomt dat het namaak betreft, zijn de gevolgen heel zwaar voor jou. 

Ontdek hier wat je riskeert als je online namaak koopt.

Welke informatie moet een webshop je geven? 

Een webshop is verplicht om jou zo goed mogelijk te informeren over zijn producten, diensten en het aankoopproces. Welke is die info die de verkoper moet geven?  

Vind hier welke informaties een webshop je verplicht moet geven.

Wat is de regel van de dubbele muisklik? 

Bij online aankopen geldt de regel van de dubbele muisklik. Dat is een manier waarop jij als koper wordt beschermd. Ook moet er altijd een overzicht van de bestelling - of het winkelmandje – worden getoond alvorens de aankoop wordt bevestigd. 

Wanneer mag je een online aankoop terugsturen?

De meeste internetaankopen geven standaard recht op een bedenktijd van 14 dagen. Je kunt gedurende die tijd nog van de aankoop afzien, zonder dat je een reden moet opgeven. Dat heet het herroepingsrecht. Als je je bedenkt, moet je de goederen daarna binnen een periode van 14 dagen terugsturen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij je geen bedenktijd hebt. Bij welke categorie hoort jouw online aankoop?  

Wij leggen hier de regels uit aan de hand van enkele concrete voorbeelden.