Dossier

Alles over myID.be

10 maart 2023

In november 2022 werd myID.be gelanceerd. Een nieuwe app die een alternatief moet bieden op itsme, de populaire app om in te loggen op heel wat (overheids)websites. Dit is wat je erover moet weten.

Wat is myID.be en hoe werkt het?

MyID.be werd in opdracht van de federale overheid ontwikkeld door het Belgische bedrijf U2U Consult. De nieuw app is een extra mogelijkheid om je online te identificeren en zo te kunnen inloggen op heel wat websites. Met name die van de overheid (MyMinfin, …), maar ook op niet-overheidswebsites zoals van ziekenhuizen, banken, ed.

Wat zijn de voordelen van myID.be?

Net zoals bij itsme is het grootste voordeel van myID.be dat je na het aanmaken van een account geen kaart(lezer) meer nodig hebt om in te loggen bij overheids- of andere websites.

Net als itsme belooft myID.be bovendien een hoog veiligheidsniveau. Volgens myID.be is er bescherming ingebouwd tegen allerlei vormen van misbruik of pogingen daartoe en is de app dus een veilige manier om je online te identificeren.

Wat bij problemen met myID.be?

Als je een probleem hebt met myID.be, kan je bellen naar het nummer  02 616 36 77. Of je kunt contact opnemen via een online formulier op de website.

Hoe gebruik je myID.be?

We leggen uit hoe je de app in gebruik moet nemen en hoe je verbinding maakt met een website.

Stap 1: Download de app en activeer deze via de website

De app is beschikbaar voor iOS en Android en kan je downloaden via de Apple App Store of Google Play Store.

Om de app te kunnen gebruiken moet je die na installatie eerst activeren via de website www.myid.be. Daar dien je je eenmalig aan te melden met je eID en kaartlezer. Eventueel moet je daarvoor eerst de eID software op je computer installeren.

 

Na het scannen van een QR-code en het instellen van een vijfcijferige pincode is de app klaar voor gebruik.

Stap 2: Maak verbinding met een website via een QR-code of pincode

Kies je op je pc bij het inloggen op een website voor myID.be, dan wordt een QR-code aangemaakt die je moet scannen met de myID app die op je smartphone staat. Daarna moet je je vijfcijferige pincode invoeren en word je bij de website ingelogd.

Wil je inloggen op een website vanaf je smartphone, dan hoef je geen QR-code te scannen. Kies je voor myID.be, dan wordt de app gewoon geopend. Je krijgt dan de vraag of je wil aanmelden en je bevestigt met je pincode.

Kan je meerdere personen toevoegen aan je myID account?

Neen. Net als een identiteitskaart is de myID app strikt persoonlijk. Om veiligheidsredenen kan ze maar door één persoon tegelijk worden geactiveerd. Dat is trouwens ook zo bij itsme dat altijd een combinatie is van één eID, één telefoonnummer en één app.

Wie kan myID.be gebruiken?

Iedereen die in het bezit is van een Belgische elektronische identiteitskaart (eID), Kids-ID of vreemdelingenkaart kan myID.be gebruiken. Een Kids-ID is voor authenticatie te activeren vanaf 6 jaar. Dat kan je aanvragen bij je gemeentebestuur. De doelgroep is dus breder dan bij itsme waar je minstens 18 jaar moet zijn om een account aan te maken. Sinds oktober 2022 kunnen ook zestien- en zeventienjarigen itsme gebruiken, maar enkel als ze klant zijn bij de vier grootbanken (KBC, ING, BNP Paribas Fortis of Belfius).

Je bent echter niet verplicht om myID.be te gebruiken, want de meeste (overheids)websites aanvaarden ook andere manieren om in te loggen, zoals je elektronische identiteitskaart (eID) of bankkaart. Het nadeel van je eID is dat je telkens een computer en een identiteitskaartlezer nodig hebt. Inloggen met je bankkaart vereist dan weer een specifieke kaartlezer van je bank, die trouwens wel misbruikt kan worden door phishingwebsites.

Op welke websites werkt myID.be?

Navraag bij myID.be leerde ons dat je de app sowieso moet kunnen gebruiken op zowat alle overheidswebsites (MyMinfin, MyPension, …). Inloggen op de verschillende applicaties van de federale overheid gebeurt via CSAM. CSAM biedt verschillende inlogopties aan waarvan myID.be er één zal zijn. CSAM wordt ook gebruikt voor het veilig inloggen op specifieke overheidsapplicaties van het Waalse en Brusselse Gewest. In principe zijn ook zij bij wet verplicht om myID.be als inlogoptie toe te voegen. Ook niet-overheidswebsites die gebruikmaken van de zogenaamde Federal Authentication Service zullen de myID.be app automatisch ondersteunen, via dezelfde CSAM inlogpagina. Het gaat dan bijvoorbeeld over sommige ziekenfondsen, ziekenhuizen, vakbonden, sociaal secretariaten, enzovoort.