inktpatronen, kleur- en zwarte printerinkt

Hoe kies je een inktpatroon?

Kies je beter standaardpatronen of hogecapaciteitsexemplaren? En wat te denken van alternatieve inktpatronen?

Stap-voor-stap gids

Aparte inktpatronen

Bij sommige multifunctionele printers zitten de drie basiskleuren in een patroon. Dat heeft het nadeel dat wanneer een enkele kleur op is en de andere niet, je toch het hele inktpatroon moet vervangen. Dat nadeel heb je niet als je een apart inktpatroon hebt voor elke kleur. Bij sommige printers zijn er ook speciale inktpatronen voorzien om de kwaliteit van de foto's te verbeteren.
Terug naar boven

Hoge capaciteitspatronen

Vaak heb je de keuze tussen gewone en hogecapaciteitsinktpatronen, soms ook aangeduid als High Yield, High Capacity of kortweg XL. De gewone inktpatronen zijn eerder nuttig voor iemand die niet vaak documenten moet printen. Met deze patronen is er een lager risico dat de inkt zal opdrogen na verloop van tijd.

Daarentegen zijn hoge capaciteitspatronen voordeliger en ook ecologischer voor wie veel print. Ze bevatten evenveel plastic, maar produceren meer inkt. Tijdens onze test bleek dat de meerderheid van de standaard inktpatronen slechts voor de helft gevuld was. Als je het milieu wilt sparen, kun je inktpatronen kopen die uit gerecycleerd plastic zijn gemaakt en verpakt in karton.
Terug naar boven

Inkt in flessen

Te gebruiken bij recent verschenen printers met een inktreservoir, zogenaamde inkttankprinters. Die toestellen zijn vooral ideaal voor wie erg veel print. Je koopt de inkt in kleine flessen waarmee je de ingebouwde reservoirs kunt bijvullen.

De kostprijs per pagina kan in sommige gevallen tot 100 keer zo goedkoop zijn als met een inktjetprinter met traditionele inktpatronen.

In ons dossier lees je meer over de voor- en nadelen van inkttankprinters, hoeveel ze kosten, wat de printkwaliteit is enzovoort.

Terug naar boven

Alternatieve inktpatronen

Met alternatieve inktpatronen van een huismerk kun je heel wat geld besparen, aangezien sommige de helft minder kosten dan de originele. Zeker de alternatieve patronen met een hoge capaciteit: ze zijn goedkoper en leveren evenveel (of soms zelfs meer) inkt als de originele. Maar doorgaans moet je dan wel aan kwaliteit en betrouwbaarheid inboeten.

Is alternatieve inkt echt zo goedkoop als de producenten beweren?

Je kunt wel degelijk besparen, maar het is zelden zoveel als wordt beweerd. Dat blijkt ook uit onze praktijktest met de Deskjet 2710 van HP en de Expression Home XP-3100 van Epson. Bij beide printers bleek het printen met alternatieve inktpatronen sowieso voordeliger dan met de originele HP- of Epson-patronen.

  • Bij de HP-printer gebruikten we alternatieve inktpatronen van Printabout. Voor afdrukken in zwart-wit betaalden we 68% minder per pagina dan met de originele HP-patronen. Wat ook overeenkwam met de claim op de verpakking. Voor afdrukken in kleur waren de resultaten iets minder positief, maar toch nog beduidend beter dan die van de originele patronen: we konden 52% per pagina besparen, terwijl Printabout een besparing van 59% per pagina claimde.
  • Bij de Epson-printer gebruikten we voor de zwart-wit afdrukken alternatieve inktpatronen van 123inkt en voor afdrukken in kleur daarnaast ook patronen van Sneltoner. Voor afdrukken in zwart-wit betaalden we 32% minder per pagina dan met de originele Epson-patronen. Dat is niet zo veel als de 67,5% die 123inkt op de verpakking beweert. Voor de afdrukken in kleur betaalden we respectievelijk 52% (123inkt) en 51% (Sneltoner) minder per pagina dan met de originele inkt.


Ook het aantal pagina’s dat je met een inktpatroon kunt printen ligt in realiteit meestal (heel wat) lager dan wat producenten beweren. Maar dat geldt zowel voor patronen van het merk als de alternatieven.

Is de printkwaliteit van alternatieve inktpatronen minder goed dan van originele cartridges?

Uit onze tests blijkt dat zowat alle alternatieve merken een goede afdrukkwaliteit van tekst en grafieken bieden. Soms is de kwaliteit zelfs bijna even goed als die van de originele inktpatronen.

Maar wil je ook foto’s van goede kwaliteit afdrukken, dan ligt de zaak anders. Slechts enkele merken kunnen daarvoor tippen aan de originele inktpatronen van bv. Canon en HP. Niettemin bieden de meeste een op zijn minst behoorlijke fotokwaliteit.

Toch kan het nuttig zijn om meerdere alternatieve inktpatronen te proberen. Uit een enquête die we voerden in verschillende Europese landen bleek dat consumenten vaak wisselden tussen generieke merken. Dat toont aan dat er een verschil in kwaliteit is tussen alternatieve inktpatronen. Bovendien is het ook sterk afhankelijk van je printer welk alternatief inktpatroon het beste resultaat oplevert. Ben je dus niet tevreden over het resultaat wanneer je een alternatief inktpatroon hebt geprobeerd, concludeer dan niet meteen dat je beter bij de originele inktpatronen van het merk zelf blijft. Het is heel goed mogelijk dat een ander type alternatieve inktpatronen wél bevredigende resultaten oplevert.

Werken alternatieve patronen met elk type printer?

Producenten beweren vaak dat je printer beschadigd kan raken als je een alternatief inktpatroon gebruikt, maar die kans is enorm klein. De alternatieve cartridges van de betrouwbare merken zijn echt wel zo ontworpen dat ze je printer niet kunnen beschadigen. Toch moet je iets oplettender zijn dan met originele inktpatronen. Zo moet je altijd eerst nagaan of het alternatieve inktpatroon wel degelijk gemaakt is voor jouw type printer. Dat staat te lezen op de verpakking. Het is dus niet zo dat je elk inktpatroon van een generiek merk in élke printer kunt gebruiken. Als je alternatieve inktpatronen koopt, moet je opletten of er een garantie geldt zodat je de inktpatronen kunt terugbrengen of terugsturen als ze om een of andere reden niet zouden werken.

Daarnaast maken sommige printers gebruik van een systeem met groeven in de cartridges om te voorkomen dat ze fout geplaatst kunnen worden. We merkten dat de generieke inktpatronen die groeven niet altijd hebben, waardoor de kans op een vergissing door onoplettendheid groter is. Maar als je een inktpatroon op de juiste manier in de printer plaatst, kan dat nooit tot problemen leiden.

Tenzij de printerfabrikant daar een stokje voor steekt. Vooral HP maakt het de fabrikanten van alternatieve inktpatronen niet gemakkelijk door hun originele producten te voorzien van tal van elektronische chips.

Verlies je de garantie op je printer als je alternatieve inkpatronen gebruikt?

Sommige fabrikanten waarschuwen in hun app dat de garantie op je printer zou vervallen als je alternatieve inktpatronen gebruikt, maar dat is helemaal niet wettelijk. Ook als je een alternatief inktpatroon gebruikt, moeten printerfabrikanten hun garantie in stand houden (behalve als het probleem veroorzaakt werd door dit inktpatroon). Eigenlijk is dit bewuste desinformatie. De reden is eenvoudig te verklaren: de verkoop van inkt van het eigen merk is de grootste bron van inkomsten voor producenten. Als consumenten overstappen op alternatieve patronen vallen die inkomsten (gedeeltelijk) weg en dat willen ze uiteraard voorkomen.

Terug naar boven

Is een inktabonnement interessant?

Heb je een HP-printer die compatibel is met HP Instant Ink of een Epson-printer met Epson Ready Print Flex, dan kun je overwegen om op een inktabonnement over te stappen. Dit kan voordelig zijn wanneer je vaak in kleur afdrukt of wanneer een zwart-witafdruk € 0,07 of meer kost. In onze koopwijzer printers vind je voor elke geteste printer de kostprijs per pagina terug. Kijk ook zeker naar het percentage extra inkt dat de printer verspilt bij zijn reinigingscycli.

Bij een inktabonnement krijg je een budget aan afdrukken voor een vast bedrag. Je betaalt dus per pagina, of ze nu één letter, dan wel een volledige afbeelding in kleur bevat. Verder betaal je ook niet voor de reinigingscycli.

HP of Epson monitoren je verbruik en versturen tijdig vervangcartridges. Je kunt je oude kosteloos terugsturen. Je printer moet wel in verbinding staan met het internet.

Print je heel onregelmatig, weet dan wel dat je bij Epson slechts twee maanden en bij HP Instant Ink drie maanden aan ongebruikte afdrukken mag overdragen.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Wij beantwoorden uw meest voorkomende vragen over het kopen van inktcartridges.

Wanneer een inktpatroon vervangen?

Waarschuwt de printer dat je de “lege” patroon moet vervangen, koop dan een nieuwe aan, maar vervang hem pas als de printer het afdrukken blokkeert of een kleur ontbreekt. Uit onze test blijkt dat in een aantal “lege” patronen nog meer dan 10 % inkt achterblijft. Je kunt bijgevolg vaak nog een tijdje verder printen.

Weggooien of recycleren?

Gooi je gebruikte patronen niet zomaar weg. Afhankelijk van de fabrikant of de patronen die je gebruikt, kan je ze terugsturen naar de fabrikant of afleveren bij een inzamelpunt. Lees meer over waar en hoe inktpatronen weg te gooien of recycleren.

Terug naar boven