Nieuws

Welke smartphone kiezen voor minder dan € 400?

02 september 2019

Het is moeilijk om een smartphone te vinden die aan al je verwachtingen voldoet en toch ook een mooi prijskaartje heeft. Maar als je je prioriteiten zorgvuldig bepaalt, kun je hem misschien toch vinden. Sowieso is de camerakwaliteit bij haast alle merken een stuk verbeterd.

Waar eindigt het? De smartphones uit het topgamma flirten nu al met de grens van de
€ 1 000 zonder echt technologische revoluties aan te bieden. Maar wie goed uitkijkt, vindt ook een smartphone voor minder dan € 400, die toch onderdelen van topkwaliteit bevat. Zo heb je voor een bescheiden prijs al een smartphone die is uitgerust met een fotolens, een processor of een opslagcapaciteit gelijkwaardig aan die van de topmodellen. Al moet je daarvoor op andere vlakken wel inboeten: een ouderwetser design, de behuizing of het scherm die van mindere kwaliteit zijn, geen mogelijkheid om draadloos op te laden … Aan jou om te bepalen wat je het belangrijkste vindt.

Het stempel van Google

Wist je dat de internetgigant zijn eigen smartphones maakt sinds 2016 onder de merknaam Pixel ? Sinds juni zijn ze ook te verkrijgen op de Belgische markt, maar slechts in een handvol verkooppunten. Het bedrijf Mountain View heeft meteen een meesterzet gedaan met zijn Pixel 3a. De foto- en videokwaliteit zijn uitzonderlijk voor een smartphone uit een lagere prijsklasse. 

Een ander sterk punt : de garantie op gratis updates gedurende 3 jaar, gelijkaardig aan toestellen uit het topgamma. Andere producenten hebben al eens de neiging om bij hun modellen, eenmaal gecommercialiseerd, deze updates niet meer aan te bieden. Keerzijde van de medaille is het licht gedateerde design, met zware boorden en een opslagruimte die je niet kunt uitbreiden met een microSD-kaart.

Chinese heerschappij?

In de slag om de minder kapitaalkrachtige consument heeft Samsung sinds enkele jaren af te rekenen met hardnekkige concurrentie uit China. Huawei op kop, maar ook andere merken als Oppo en vooral Xiaomi laten zich opmerken. Die laatste, ook wel de Chinese Apple genoemd, hanteert een agressieve prijspolitiek en kan uitpakken met een meer dan behoorlijk kwaliteitsniveau. In onze vergelijkende tests scoort Xiaomi meermaals goed met betaalbare en toch performante smartphones. Neem nu de Mi 9T: in vergelijking met Google Pixel 3a heeft hij een modernere look en een prestatievermogen dat liefhebbers van mobiele spelletjes zal bevallen.

Vergelijk

Als je in de verleiding komt om (te snel) een nieuwe smartphone te kopen, bedenk dan dat met uitzondering van enkele goedkope modellen de meeste toestellen minstens enkele jaren lang performant blijven.

Is het toch nodig om een nieuwe smartphone te kopen, dan kun je bij ons je licht opsteken. Sinds januari hebben we 34 smartphones uit het middensegment getest. Binnen dat segment verschijnen bijna maandelijks nieuwe modellen. Ontdek onze Beste Koop voor minder dan € 400 en andere geteste toestellen in onze koopwijzer smartphones.

 

APPLE IPHONE 13 PRO 1TB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.657,00
APPLE IPHONE 13 PRO 256GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.245,99
APPLE IPHONE 13 PRO 512GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.459,00