Nieuws

Fitnessbands: een steuntje voor je goede voornemens?

17 januari 2019

De verkoopcijfers van fitnessbands in België gaan door het dak. Mogelijk ben je zelf ook zinnens om er een te kopen om ervoor te zorgen dat je je voornemens voor het nieuwe jaar volhoudt. Maar het aanbod is groot, dus welke te kiezen? Vertrouw met een gerust hart op onze aankooptips en onze testresultaten.

In 2018 werden er in België 260 000 fitnessbands verkocht. Dat is bijna drie keer zo veel als in 2015, toen er 90 000 stuks over de toonbank gingen. Hun succes is niet verwonderlijk. Voor sommigen is het misschien niet meer dan een leuk gadget. Voor anderen kan het echter een efficiënte manier zijn om bijvoorbeeld op te volgen of ze hun doelstellingen qua lichaamsbeweging behalen, of ze binnen hun fysieke limieten blijven of hoe het met hun calorie-inname gesteld is.

Maar welk soort toestel kies je nu best? Afhankelijk of je meer belang hecht aan je gezondheidsstatistieken, sportprestaties of je berichten van sociale media kun je kiezen tussen verschillende soorten.

Alle gedetailleerde informatie over de verschillende mogelijkheden van verschillende soorten toestellen vind je in onze Koopgids wearables, maar hieronder spitsen we ons alvast even toe op de belangrijkste keuzecriteria.

Naar de koopgids

Wil je meer bewegen?

Als je vooral een stimulans wil hebben om vaker uit je luie zetel te komen of zelfs op kantoor wet meer rond te lopen, dan kies je best voor een activity tracker. Deze kleine armbandjes – met of zonder een scherm – registreren bepaalde gegevens zoals het aantal stappen dat je zet, je hartslag, hoeveel calorieën je verbrandt en hoeveel uren je slaapt. Ze geven ook een signaal als je te lang inactief bent (behalve als je slaapt uiteraard). Het resultaat kun je meteen zien in de vorm van een hoger aantal stappen en meer verbrande calorieën.

Via een app verbind je het toestelletje met je smartphone waarop je dan alle gegevens en analyses kunt aflezen.

Je betaalt tussen de € 50 en € 150 voor een dergelijk model, dat eigenlijk enkel over basisfuncties beschikt. Er bestaan honderden verschillende soorten, maar de grote Chinese merken Huawei en Xiaomi proberen de markt te beheersen door de prijzen te kapen.

Wil je betere sportprestaties leveren?

Wil je weten hoeveel kilometer je hebt gelopen of gefietst en welk parcours je hebt gevolgd? Wil je binnen je fysieke limieten blijven bij het sporten of weten welke vorderingen je maakt? In dat geval kies je best voor een sporthorloge. In vergelijking met de activity tracker is een sporthorloge wat complexer, met meer functies, zoals gps en hartslagmeting. Zoals de naam het zegt, ligt de nadruk op je sportprestaties. Via je smartphone ontvang je op je horloge meldingen van sociale media of sms’en of je kunt zelfs een telefoonoproep beantwoorden. Veelal beschikken sporthorloges over een aanraakscherm met een goede resolutie. 

De prijzen kunnen sterk variëren: van € 100 voor de eenvoudigste modellen tot € 450 voor de meest geavanceerde. Marktleiders binnen dit segment zijn Garmin en Polar.

Wil je fit én hip zijn?

Ben je geen fanatieke sporter, maar vind je het wel belangrijk om je fitheid op te volgen én daarnaast voortdurend online berichten op te volgen zonder telkens je smartphone te moeten bovenhalen? Dan is een smartwatch wellicht iets voor jou.

In tegenstelling tot sporthorloges gaat het om toestellen die eruit zien als klassieke horloges, met vaak zelfs een analoge wijzerplaat. Je ziet op het scherm de meldingen die op je smartphone binnenkomen en de nadruk ligt minder op sportprestaties. De prijzen variëren net zo sterk als bij sporthorloges.

De Apple Watch is zeker een referentie binnen dit segment, maar de concurrentie is taai met producenten als Fitbit, Garmin, Samsung of Mykronoz. De laatste richt zich meer op goedkopere modellen.

Ok, maar hoe weet ik nu of ik een goed toestel kies?

Wij hebben 49 van deze zogenaamde wearables uitgebreid getest en we hebben binnen elke categorie een Beste van de Test en een Beste Koop gevonden. In onze Koopwijzer wearables kun je dus met een gerust hart je keuze maken!

Vergelijk en kies wearables

Om tot de meest precieze resultaten te komen, letten wij in totaal op 700 verschillende criteria. Bij onze evaluatie houden we bijvoorbeeld rekening met de nauwkeurigheid van de verschillende metingen gelinkt aan je sportprestaties zoals je hartslag, verbrande categorieën, gps enz. Daarom simuleren we allerlei activiteiten en vergelijken we de metingen met die van het referentietoestel uit het labo.

Daarnaast hechten we ook veel belang aan het gebruiksgemak. Installatie, gebruik van het menu en de mogelijkheid om het toestel te personaliseren vallen onder die term. Maar ook hoe compatibel het toestel is met de besturingssystemen van smartphones (iOS en Android) en hoe makkelijk de verbinding met smartphones wordt gemaakt. Aangezien er ook en verbinding is met internet bestaat er een risico dat de geregistreerde gegevens in handen komen van derden. Daarom gaan we na hoe veilig je gegevens zijn. 

Voorts wordt de batterij uiteraard grondig getest. Hoe lang het duurt voor die helemaal is opgeladen en eens opgeladen, hoe lang het duurt voor ze weer leeg is. Om te voorkomen dat je een fitnessband koopt die na een week al beschadigd is, testen we ook de krasbestendigheid van het scherm.

 

80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  349,00
80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  158,95
70 Topkwaliteit
Beste
Koop
vanaf  69,95