Nieuws

Garmin Venu 2 Plus of Apple Watch SE: welke smartwatch past beter bij jou?

22 april 2022
De Garmin Venu 2 Plus smartwatch en de Apple Watch SE naast elkaar

Hoewel beide smartwatches van uitstekende makelij zijn, verschillen ze ook duidelijk qua doelpubliek. De ene zal vooral in de smaak vallen van sportievelingen, de andere bij wie tuk is op technologische snufjes. We vergelijken uiteraard ook de prijs en de autonomie van de batterij.

Kun je moeilijk kiezen tussen de Garmin Venu 2 Plus (€ 363 - € 420) en de Apple Watch SE (€ 290 - € 427)? We helpen je bepalen welke keuze voor jou de beste is.

Afwerking en gewicht

De Garmin Venu 2 Plus is uitgerust met een AMOLED-scherm (416x416) dat beschikbaar is in drie verschillende formaten: 40, 43 en 45 mm. Wij hebben de versie met een 43 mm-scherm getest. De siliconen armband is soepel en comfortabel. Je kunt kiezen tussen een witte, bruine of grijze kleur. De smartwatch weegt 51 gram.

De Apple Watch SE is ook beschikbaar in verschillende formaten: 40 en 44 mm. Het is de goedkoopste Apple Watch op dit moment en is herkenbaar aan zijn vierkantig ontwerp. Je hebt een ruime keuze aan armbanden die in siliconen, nylon of staal bestaan en je kunt zelfs een designerarmband kiezen, maar dat drijft de prijs uiteraard de hoogte in. De horloge weegt 66 gram en de afmetingen zijn iets compacter dan die van de Garmin.

Beide modellen zijn waterdicht tot 50 meter onder water (5 atm). Het intern geheugen van de Apple Watch SE is groter, want bedraagt 32 GB tegenover 16 GB van de Garmin Venu 2 Plus. Maar sowieso is dat voldoende om muziek op te slaan om te beluisteren bij je sportsessies.

Ons oordeel: evenwaardig

Apple Watch SE van boven gezien

Scherm en interface

Het scherm van de Apple Watch SE lees je zonder problemen zowel als de zon er vol op schijnt als bij zwak licht, ook al is het glas licht reflecterend in sommige gevallen. Hetzelfde kan worden gezegd van het Garmin-scherm, dus opnieuw zijn beide aan elkaar gewaagd.

Je kunt erg vlot navigeren door het menu van de Garmin smartwatch. Je haalt het horloge uit slaapstand, drukt op de actieknop om naar het menu te gaan en je kiest vervolgens een activiteit. Je kunt ook een lijstje van favorieten maken om nog sneller en gemakkelijker een activiteit te selecteren.

Ook het menu van de Apple Watch kun je vlot doorlopen. Een opmerkelijk verschil met andere Apple Watches is dat er geen “Always On”-modus is. Je moet dus altijd over het scherm swipen of met je pols bewegen om het scherm te laten oplichten.

Een essentieel kenmerk van de van de Apple Watch is dat het besturingssysteem iOS is. Daardoor is ze compatibel met mobiele apparaten van hetzelfde merk, zoals de iPhone en de iPad. De Garmin is daarentegen zowel compatibel met Android (vanaf versie 6) als met iOS (vanaf versie 12). Daarom is de Garmin voor ons de betere keuze in deze categorie.

Ons oordeel: Garmin boven

Garmin Venu 2 Plus smartwatch

Gebruik

De Garmin kan elke sportprestatie meten, of toch bijna. De horloge bevat een hartslagmeter, maar houdt ook het ritme van je ademhaling bij, het aantal verbrande calorieën, de afgelegde afstand en nog veel meer. Je kunt ook het zuurstofgehalte in je bloed controleren: handig voor wie sporten beoefent ver boven de zeespiegels zoals bergwandelaars of skieërs. Daarnaast kun je uit 25 voorgeprogrammeerde sporten kiezen zoals wandelen, lopen, fietsen en zwemmen. Ook voor golfers is de Garmin Venu 2 Plus een interessante keuze om de afstand te meten van hun slagen, hun statistieken en zelfs een digitale scorekaart bij te houden. De horloge beschikt over nog andere gezondheidsfuncties die je niet vaak ziet bij andere modellen zoals het energieniveau van de “body battery” waarmee je het beste moment op de dag kunt vinden om te sporten en je hydratatieniveau om bij te houden hoeveel water je dagelijks drinkt.

De Apple Watch SE is minder gespecialiseerd in sport, maar houdt wel metingen bij van de meest voorkomende activiteiten. De horloge is meer gericht op slimme functies in samenwerking met de iPhone. Je kunt beide toestellen dan ook erg vlot met elkaar verbinden. Zo is de spraakherkenning optimaal en dat is vrij zeldzaam.

De Garmin biedt dan weer zoals gewoonlijk voor het merk extra functies voor gebruikers van een Android smartphone. Je kunt bijvoorbeeld van op het scherm sms’en beantwoorden via een aantal ingebouwde standaardantwoorden en telefoonoproepen weigeren.

Beide horloges hebben een gps, beschikken over NFC technologie voor contactloze betalingen (als je bank compatibel is met Garmin Pay of Apple Pay) en je kunt er de muziek die via je smartphone speelt mee bedienen. Wat betreft personalisatie heb je met de Garmin meer instellingsmogelijkheden dan met Apple.

Ons oordeel: evenwaardig (Garmin beter voor sport en Apple beter voor slimme functies)

Precisie van de sensoren

In het algemeen zijn de sensoren van beide smartwatches betrouwbaar. De gegevens die ze verschaffen zijn dus een juiste weergave van de realiteit.

De hartslagmeter van de Apple Watch SE is iets nauwkeuriger, net als de afstandsmeter en de hoogtemeter. Maar de Garmin zit bijna op hetzelfde niveau. De stappenteller van de Apple Watch werkt goed als je ook echt gaat wandelen, maar is iets minder precies in het bijhouden van kleine alledaagse verplaatsingen.

Ons oordeel: Apple Watch (lichtjes) boven

Apple Watch SE met blauw polsbandje

Autonomie

Garmin beweert dat de smartwatch het 9 dagen volhoudt tussen oplaadbeurten. In ons labo kwamen we uit op 8 dagen en een half bij een eenvoudig gebruik. Als je bepaalde functies zoals gps gebruikt, zal de batterij veel sneller leeg raken.

Het rapport van de Apple Watch oogt op dit vlak veel minder fraai met slechts 53 uren zonder opladen. Dat is bijna vier keer minder lang dan de Garmin. Een volledige oplaadbeurt duurt 1 uur en 58 minuten (na 30 minuten opladen kom je al aan 43 %).

Een volledige oplaadbeurt van de Garmin duurt 1 uur en 55 minuten (na 30 minuten opladen bereik je 46 %). Dat ligt rond het gemiddelde van de andere toestellen die we hebben getest .

Een troostprijs bij de Apple Watch is dat je hem draadloos kunt opladen, want praktischer is dan de kabel die je aan de achterkant van de Garmin moet aansluiten.

Ons oordeel: Garmin boven

Garmin Venu 2 Plus van boven gezien

Garmin wint, Apple goedkoper

De Garmin en Apple Watch zijn beide uitstekende smartwatches. Zij zitten goed in mekaar, hebben een aangenaam scherm en betrouwbare sensoren. Toch hebben ze elk hun eigen specialisatie: de Garmin mikt op sportieve gebruikers die ook graag een aantal slimme functies willen gebruiken terwijl de Apple Watch in de smaak wil vallen bij technologie-adepten die vooral willen dat hun horloge een verlengstuk van hun iPhone is en daarnaast ook wel alle basisactiviteiten willen kunnen opvolgen.

Het is dus de Garmin Venu 2 Plus die het meeste indruk maakt, vooral door de beduidend betere autonomie van de batterij. Daar staat tegenover dat de Apple Watch SE minder kost en zinvoller is voor wie een iPhone heeft.

In ons labo kregen beide horloges een goed rapport. Wil je alle resultaten in detail bekijken, net als die van meer dan 50 andere modellen, surf dan naar onze vergelijker van smartwatches.

Naar onze vergelijker van smartwatches