Universele oplader komt er eindelijk

Tegen 2024 wordt een universele oplader voor smartphones, tablets, consoles en camera's verplicht in de Europese Unie. Dat zijn de 27 landen van de EU dinsdag overeengekomen. Een beslissing die vroegtijdige veroudering moet helpen tegengaan. Dit is een overwinning voor Test Aankoop, dat deze wetswijziging al jaren steunt.
In 2009 hebben een tiental grote fabrikanten, waaronder Samsung en Apple zich ertoe verbonden het aantal opladers op de markt te verminderen. Op dat moment waren er meer dan 30 modellen verkrijgbaar.
Vijf jaar later waren er nog slechts drie opladers op de markt, maar ook dat was voor ons nog steeds te veel, gezien het elektronisch afval dat deze accessoires genereren. In 2020 hebben we ons dan ook aangesloten bij de Europese Commissie om de sector aan te moedigen om nog een stap verder te gaan en over te schakelen op één universele oplader.
En nu is de overwinning in zicht, tenminste in de 27 lidstaten van de EU: tegen het najaar van 2024 moeten bijna alle draagbare elektronische apparaten en accessoires compatibel zijn met de gekozen norm, namelijk USB-C (die nu al op grote schaal wordt toegepast). Voor computers is de datum vastgesteld op 2026.
Tot grote ergernis van Apple
Niet alle partijen zijn voorstander van een universele oplader. Zo heeft Apple geprobeerd zijn eigen technologie koste wat kost op te dringen en beweert dat een dergelijke verplichting "innovatie belemmert". Dit terwijl smartphones van Apple al sinds 2012 over dezelfde Lightning-poort beschikken, waarvan de overdrachtssnelheid beperkt is tot die van een USB 2.0-poort (USB-C maakt hogere snelheden mogelijk).
Paradoxaal genoeg maken de iPad Air en iPad Pro al gebruik van een USB-C-poort. Het is dus niet onmogelijk voor het Amerikaanse merk om zich aan te passen.
De nood is hoog
De universele lader is echter wel een terechte en reële vraag van de consument: het is namelijk veel eenvoudiger om je smartphone, laptop of tablet met één en dezelfde lader op te laden. Bovendien is het niet langer nodig om bij elke nieuwe aankoop van een elektronisch product een nieuwe lader te ontvangen.
De wetgevingstekst bevat trouwens ook bepalingen om één enkele norm voor draadloos opladen vast te leggen. Naar onze mening is het een goede zaak dat op de komst van deze oplaadmethode (zonder kabel, elektromagnetische inductie) is geanticipeerd voordat elke fabrikant zijn eigen standaard ging ontwikkelen.
Universele lader is beter voor milieu
Het naast elkaar bestaan van verschillende ladermodellen heeft een negatief effect op het milieu. Alleen al voor smartphones wordt de vervuiling door deze oplaadaccessoires geraamd op 10 000 tot 15 000 ton afval per jaar.
Het politiek akkoord van 7 juni zal na de zomer formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. Wij steunen al meerdere jaren de invoering van een universele oplader en juichen dit nieuwe regelgevingskader dan ook toe, zowel voor het milieu als voor de portemonnee van de consument.