Nieuws

Universele lader eindelijk op het goede spoor

24 september 2021

Meer dan 10 jaar geleden verbonden onder andere Samsung, Apple en Nokia zich ertoe het aantal laders op de markt te verminderen. Sinds 2014 zijn er nog maar 3 verschillende laders waarbij vooral Apple koppig vasthoudt aan zijn eigen technologie. De Europese Commissie grijpt eindelijk in om naar een universele oplader te gaan.

Ondertussen praten we er al meer dan 10 jaar over: het "Memorandum of Understanding" uit 2009 waarin 10 grote fabrikanten, waaronder Samsung, Apple en Nokia, zich ertoe verbonden het aantal laders op de markt te verminderen. Op dat moment waren er meer dan 30 verschillende modellen op de markt verkrijgbaar.

In 2014 werden de effecten van deze verbintenis duidelijk zichtbaar met nog maar drie verschillende laders beschikbaar. In 2020 heeft de Commissie de sector aangemoedigd om nog een stap verder te gaan en zich vrijwillig in te zetten voor één universele lader. Vandaag zetten de bevoegde instanties dit om in een regelgevend kader dat laders met een USB-C-aansluiting oplegt.

Apple ligt dwars

Met name Apple probeert koste wat kost zijn eigen technologie op te dringen en beweert dat een dergelijk voorstel "innovatie in de kiem zou smoren". Toch voorziet het bedrijf van Tim Cook zijn smartphones, inclusief de nieuwe iPhone 13, al sinds 2012 (iPhone 5) van dezelfde Lightning-poort, met overdrachtssnelheden die beperkt blijven tot USB 2.0. En paradoxaal genoeg maken de nieuwste iPad Air en iPad Pro gebruik van een ... USB-C-poort.

De nood is hoog

De universele lader is echter wel een terechte en reële vraag van de consument:  het is namelijk veel eenvoudiger om je smartphone, laptop, tablet, e-speaker, enzovoort op te laden met een en dezelfde lader. Ook is het niet langer nodig om bij elke nieuwe aankoop van een elektronisch product een nieuwe lader te ontvangen.

Universele lader is beter voor milieu

Daarnaast heeft het naast elkaar bestaan van verschillende modellen laders ook een negatieve invloed op het milieu: sommige bronnen spreken zelfs van enkele tienduizenden tonnen elektronisch afval per jaar.

We ondersteunen al vele jaren het idee van één universele lader. Test Aankoop moedigt de Europese Commissie aan om zo snel mogelijk over te stappen van een vrijwillig naar een regelgevend kader.

Europese Commissies schakelt versnelling hoger

In het plenaire debat in het Europees Parlement op 13 januari 2020 heeft de Europese Commissie de beperkingen van een zuiver vrijwillige aanpak erkend. Nu wil zij overgaan tot bindende maatregelen.

Er zal een nieuw voorstel worden ingediend bij het Europees Parlement en de Raad om een universele USB-C-oplaadoplossing verplicht te stellen voor alle smartphones, tablets, camera's, draagbare luidsprekers of draagbare spelconsoles. Zodra de verordening is goedgekeurd, krijgen de fabrikanten twee jaar de tijd om over te schakelen. Wij zullen deze kwestie op de voet blijven volgen en hopen dat de verordening spoedig in werking zal treden.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies