Nieuws

Onze top 5 betaalbare smartphones

20 november 2020

In 2020 kwamen heel wat nieuwe smartphones op de markt. Sommige hebben een prijskaartje met 4 cijfers en zijn (uiteraard) erg goed. Maar welke smartphone zou je kiezen onder € 500? Tegenwoordig vind je goedkopere modellen van fabrikanten uit Azië of andere spelers op de Europese markt die de concurrentie aangaan met high-end toestellen.

Goede smartphones voor een betaalbare prijs

De prijs van high-end smartphones blijft stijgen. Prijzen boven € 1 000 zijn tegenwoordig echt geen verrassing meer. Voor een dergelijke prijs stelt zo’n smartphone natuurlijk zelden teleur. Aan de andere kant is het in het segment onder € 500 moeilijker om te weten welk toestel je moet kiezen. Zeker met alle Chinese modellen die profiteren van de achteruitgang van fabrikant Huawei.

We geven onze "Top 5" betaalbare smartphones voor eind 2020. We rangschikken de smartphones in aflopende volgorde, volgens de scores die ze in onze tests hebben behaald. Je kan deze scores natuurlijk ook terugvinden in onze online koopwijzer van smartphones

1. Xiaomi Poco X3 NFC 64GB

Voor een (gemiddelde) prijs van € 228 is dit een toestel met zeer goede prestaties voor alle apps. Het heeft bovendien een uitstekend scherm. Dit is niet de beste smartphone om foto’s mee te maken, maar hij doet het zeker niet slecht.

Het Xiaomi-assortiment is zo uitgebreid dat je er al snel in kan verdwalen. Het recente model Poco X3 is uitermate geschikt voor videogames en bij uitbreiding voor vrijwel elke app. Het grote (6,7") responsieve scherm is soepel te bedienen. In het slot aan de zijkant kun je ofwel twee simkaarten, ofwel een simkaart en een geheugenkaart steken. Hij heeft ook een mini-jack aansluiting voor een koptelefoon.

 

De processor van deze smartphone is erg krachtig. De batterij heeft een uitstekende autonomie van 35 uur en laadt snel op. De luidsprekers hebben de kwaliteit van een van de duurste smartphones op de markt. Dit is verbluffend voor een smartphone in deze prijsklasse. Voor video’s stelt hij echter teleur, vooral de camera aan de voorkant. De fotokwaliteit is eerder gemiddeld. Het toestel is valbestendig, maar niet waterdicht.

Ontdek alle resultaten van de Poco X3 NFC 64GB

 

2. Xiaomi Mi 10 Lite 5G 

Xiaomi staat bekend voor zijn zeer interessante prijs-kwaliteitsverhouding. Met de lancering van de Mi 10 Lite (gemiddelde prijs van € 313) doet hij zijn reputatie alle eer aan: het is namelijk één van de beste smartphones onder € 400. Op sommige punten concurreert dit toestel met de meest prestigieuze smartphones.

Het eerste wat opvalt, is dat de telefoon compatibel is met 5G. Momenteel is dat netwerk nog beperkt in België, maar dat blijft niet zo. Wil je al voorbereid zijn op de toekomst, dan is dit de goedkoopste 5G-compatibele smartphone.

 

Zijn andere troeven zijn een groot OLED-scherm (6,6") van zeer goede kwaliteit, dat aangenaam helder is en over voldoende resolutie beschikt. We vinden het goed dat het scherm plat is, terwijl de gebogen achterkant een behoorlijke grip geeft aan dit imposante toestel.

Xiaomi heeft ervoor gekozen om de Snapdragon 765G-processor met 6 GB RAM te integreren (er is ook een 8 GB-versie verkrijgbaar). Deze processor is krachtig genoeg voor alle apps en laat je vlot werken. We betreuren het echter dat je de opslagcapaciteit niet kan uitbreiden via een geheugenkaart (er is geen poort aanwezig). Je moet genoegen nemen met 64, 128 of 256 GB, afhankelijk van de gekozen versie.

Voor foto’s is hij uitgerust met een 48 MP-lens, een ultra groothoeklens, een macrolens en een dieptesensor. Hij heeft echter geen zoomlens. Zoals vaak het geval is, kan je met deze telefoon mooie foto's maken op klaarlichte dag, maar als de zon ondergaat is het resultaat minder overtuigend. De kwaliteit blijft echter bevredigend, net als voor video (4K).

Als troeven kan deze smartphone zijn batterij-autonomie van meer dan 45 uur (!) en zijn snelle oplaadtijd van 90 minuten uitspelen. Hij heeft de valtest goed doorstaan. Het toestel is robuust maar houdt niet van water.

Naar alle resultaten van de 64 GB-versie

Naar de resultaten van de 128 GB-versie

Wil je de sterke punten van smartphones onder € 500 vergelijken? Neem een kijkje op onze online koopwijzer smartphones.

65 Goede
kwaliteit
Smartphones
vanaf  329,00
67 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Smartphones
vanaf  198,00
66 Goede
kwaliteit
Smartphones
vanaf  274,95