Nieuws

Smartwatches: wat denkt de gebruiker?

19 februari 2014
smartwatches

Een smartwatch is een slim digitaal horloge dat communiceert met je smartphone. Maar is het echt een onmisbaar accessoire? We hebben gebruikers zelf gevraagd wat ze van dit nieuwe gadget vinden. De batterij blijkt een van de grootste problemen te zijn.

Een smartwatch is een horloge dat in verbinding staat met een smartphone. Zo kunnen deze horloges ook e-mails, sms’en of meldingen van Facebook ontvangen. Enkele modellen hebben nog extra functies: zoals de mogelijkheid om via spraakcontrole telefoontjes te maken of te ontvangen, muziek te luisteren, of foto’s te maken. 

Onze enquête

Wij hebben onze leden gevraagd hun ervaringen met dit gadget te delen. De meest populaire smartwatches uit ons tevredenheidsonderzoek zijn de Pebble, Samsung Galaxy Gear en de Sony Smartwatch 2. De kostprijs van deze hoogtechnologische horloges ligt tussen de 125 en 300 euro. 
Bijna de helft van onze respondenten kreeg hun smartwatch cadeau. De andere helft heeft het gekocht, maar uitsluitend uit nieuwsgierigheid. 

Gebruik

Het leeuwendeel van de gebruikers draagt zijn smartwatch dagelijks, maar gebruikt het toch hoofdzakelijk om het uur te lezen. De meest gebruikte functionaliteiten van de smartwatchen zijn: het lezen van sms’jes (60%), van e-mails (50%), het nakijken van zijn agenda (40%) en het ontvangen van meldingen van sociale netwerkssites (36%). 

Tevredenheid

Het gebruik, het gebruiksgemak en de beschikbare apps beïnvloeden het meest de algemene tevredenheid (in positieve of negatieve zin). Over het algemeen kan de Pebble gebruikers het meeste bekoren, gevolgd door de Sony Smartwatch 2 en als laatste de Samsung Galaxy Gear. 

Een van de meest voorkomende problemen bleek de batterij te zijn: in 1 geval op 4 stelde de batterij problemen. Omdat smartwatches niet in staat zijn om zich automatisch met internet te verbinden moeten ze via Bluetooth worden verbonden met een smartphone. Zodra de verbinding met de gsm is gemaakt, moet u hierop nog een aantal apps installeren. Daarna moet u ook nog apps installeren op de smartwatch zelf. Deze twee laatsten blijken ook vaak voor problemen te zorgen. Andere punten van kritiek zijn het touchscreen en de helderheid van het scherm. Over het algemeen zou de helft van de gebruikers de aankoop van een smartwatch afraden.