Nieuws

Vind een goede smartphone voor minder dan €250

30 augustus 2022
vijf smartphones met opgelicht scherm onder de 250 euro naast elkaar

Smartphones die meer dan 1.000 euro kosten komen steeds vaker voor. Is zo´n hoge prijs onvermijdelijk? Helemaal niet, zeggen onze experts. Onze laatste tests tonen goede modellen onder de €250. Doe jezelf een plezier en kies een nieuwe smartphone uit!
Wat smartphones betreft, is de huidige markttrend om minder exemplaren te verkopen, maar wel aan een hogere prijs. Is het dan nog mogelijk om een goede betaalbare smartphone te vinden zonder een gat in je portemonnee te branden? Met behulp van onze testresultaten vind je koopjes die een prettige gebruikerservaring garanderen én een lage prijs.

Het instapmodel houdt stand

De prijzen van smartphones op instapniveau stijgen minder snel dan in het topsegment van de markt. Natuurlijk is de kwaliteit niet vergelijkbaar, maar wij hebben enkele zeer degelijke modellen geselecteerd die minder dan €250 kosten. Je hebt immers geen superprocessor nodig om een WhatsApp-gesprek te voeren of Facebook en YouTube te gebruiken.

Zelfs voor een lage prijs is het nog steeds mogelijk om een prima scherm op je smartphone te krijgen. De technologie heeft namelijk een lange weg afgelegd en OLED-schermen zijn te vinden bij verschillende instapmodellen, bijvoorbeeld bij de Xiaomi Redmi Note. De best presterende modellen bieden ook een ververssnelheid van 90 Hz voor een vloeiendere ervaring en voldoende piekhelderheid om leesbaar te blijven in fel zonlicht.

Bovendien beschikken veel smartphones in deze prijsklasse nu over 5G, iets wat twee jaar geleden nog ondenkbaar was. Ze hebben ook vaak ruime aansluitmogelijkheden, zoals een geheugenkaartlezer en een mini-jack audiopoort, die steeds zeldzamer worden bij de duurste smartphones op de markt. In de meeste gevallen wordt ook een oplader meegeleverd.

De Xiaomi Redmi Note 11 (128 GB geheugen en 4 GB RAM)
wordt aanbevolen door onze experts

Recordbrekende levensduur van de batterij

Het andere goede nieuws is dat een lange levensduur van de batterij niet alleen weggelegd is voor de duurste smartphones - integendeel. De meeste van de hier genoemde modellen hebben een batterij die even groot is als die van de topmodellen, en ze hebben minder krachtige processors waardoor ze minder stroom verbruiken. Hun schermen vereisen ook minder hulpbronnen.

Dit alles zorgt voor een indrukwekkende batterijlevensduur. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Xiaomi Redmi Note 10S, die in onze test meer dan 50 uur meeging. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S22 Ultra, die meer dan 1.000 euro kost, schakelt al na 31,5 uur uit. Paradoxaal genoeg zijn de instapmodellen vaak de meest duurzame smartphones

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro (128 GB geheugen, 6 GB RAM)
heeft een uitstekende levensduur van de batterij

Compromissen voor fotografie

Het is niet allemaal goed nieuws. Zulke lage prijzen impliceren ook een minder efficiënte uitrusting, vooral wat de camera betreft. Bij weinig licht daalt de kwaliteit van de foto's dramatisch in vergelijking met de beste photophones.

De camera van het instapmodel mist ook optische sensorstabilisatie en een krachtige optische zoom. Als gevolg daarvan zijn foto's vaak minder scherp. Overigens zijn de foto´s overdag in een goed verlichte omgeving prima, in ieder geval voor de beste telefooncamera's in onze vergelijking.

Ten slotte zijn de krachtigste processoren nog steeds uitsluitend voor de duurste smartphones. Toch is dit kenmerk van weinig belang voor de overgrote meerderheid van de gebruikers. De instapsmartphones die wij aanbevelen, leveren ruim voldoende prestaties voor dagelijks gebruik (afgezien van veeleisende videogames en andere zware apps).

Hoewel de Oppo A96 (128 GB geheugen) niet de beste is voor fotografie,
zijn de prestaties goed voor zijn prijsklasse

Bespaar met onze vergelijkingstool

Als de compromissen van de instapmodellen je niet onoverkomelijk lijken en je smartphone niet je belangrijkste werkinstrument is, kan een model onder €250 een prima keuze voor je zijn. 

Je kunt ook altijd nog kijken naar refurbished toestellen. We hebben ook enkele tips over refurbished smartphones, met name de immer populaire iPhone.

Aarzel in elk geval niet om onze smartphonevergelijker te raadplegen die resultaten bevat van al onze tests voor meer dan 160 smartphones.

68 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  200,21
59 Redelijke
kwaliteit
vanaf  167,92
67 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  181,71