Nieuws

Google trekt Android-licentie voor Huawei in: wat betekent dit voor jou?

26 juni 2019

26 juni 2019
Het is officieel, Google schort al zijn lopende activiteiten met Huawei op. De Chinese smartphonefabrikant mag bijgevolg niet langer Google-diensten (Play Store, Maps, Gmail ...) op zijn toestellen aanbieden. Er is echter geen reden tot paniek: alleen toekomstige modellen van Huawei-smartphones worden door dit verbod getroffen. Op de huidige modellen zullen Googles diensten en beveiligingsupdates beschikbaar blijven.

Op 15 mei plaatste het Amerikaanse ministerie van Handel Huawei op de lijst van bedrijven die "de nationale veiligheid kunnen bedreigen". Een paar dagen later horen we dat Google al zijn lopende activiteiten met de Chinese fabrikant opschort. Google is niet de enige, ook Qualcomm, Intel en Broadcom beëindigen hun relatie met Huawei, wat zich tot nu toe vertaalde in het leveren van componenten (bv. processoren en modems).

Ook het merk Honor, dat eigendom is van Huawei, is hierdoor geïmpacteerd.

Wat we weten

Dit is wat op dit moment officieel werd bevestigd:

  • Toekomstige smartphones van Huawei zullen geen toegang hebben tot de Play Store, Google-diensten en beveiligingsupdates van Google.
  • Huidige smartphones van Huawei behouden toegang tot de Play Store en Google-diensten.

Wat betreft de updates heeft Huawei telefonisch bevestigd dat:

  • Huidige toestellen beveiligingsupdates van zowel Google als van Huawei zullen blijven krijgen.
  • Huidige high-end toestellen, zoals de Mate 20 en P30, toegang zouden moeten hebben tot de updates van het besturingssysteem (zoals Android 10 "Q", binnenkort beschikbaar).

Ik heb al een Huawei-smartphone: heb ik iets te vrezen?

Er is geen reden tot paniek omdat Huawei en Google het hebben bevestigd: alle Google-diensten en -beveiligingspatches zullen beschikbaar blijven voor de huidige Huawei-modellen.

Wat we toekomstige kopers aanraden

De situatie is nog onduidelijk en kan dat blijven tot 19 augustus 2019, de datum waarop de door de Amerikaanse overheid vastgestelde overgangsperiode afloopt.

Ondanks Huawei's inspanningen om de consument gerust te stellen, raden we ten zeerste aan om te wachten tot de kwestie is opgehelderd voordat je een nieuw Huawei-toestel koopt.

Als je twijfelt tussen twee toestellen van vergelijkbare kwaliteit en prijs, en een ervan is van het merk Huawei, raden we aan de andere optie te kiezen. Als je vastberaden bent een Huawei-toestel te kopen raden we je toch aan nog te wachten tot wanneer de Chinese fabrikant zijn strategie voor de toekomst zal hebben verduidelijkt (dus tot 19 augustus of eventueel vroeger).

Hulp nodig? Wij zijn er voor jou!

Behoefte aan verduidelijking of advies met betrekking tot je Huawei-smartphone? Neem contact op met onze advieslijn digitale technologie, onze dienst waarmee je toegang krijgt tot alle kennis van onze experts.

Telefonisch bereikbaar op 02 892 37 10 (maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag tot 16.00 uur) of via mail.

Contacteer ons

User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community Communicatie & multimedia te stellen

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies