Nieuws

Wat verandert er aan je Huawei?

18 augustus 2020

Google wordt verplicht de Android-licentie van Huawei in te trekken. Wat betekent dat voor nieuwe en oude Huawei-toestellen?

In het voorjaar van 2019 werden Google en veel andere Amerikaanse bedrijven gedwongen om hun activiteiten met Huawei op te schorten. Het Amerikaanse ministerie van Handel zette Huawei op de lijst van bedrijven die “de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen".

Om de scheiding tussen Google en Huawei voor te bereiden, werd een overgangsperiode toegestaan. Nu moet Google officieel de banden met Huawei verbreken. We hebben contact opgenomen met Huawei België om de situatie op te helderen.

Wat betekent de scheiding in de praktijk?

Nieuwe Huawei-smartphones draaien op een open source-versie van Google’s besturingssysteem Android en bevatten geen Google-diensten zoals Play Store, Google Maps, Gmail en Chrome. Huawei heeft een eigen platform ontwikkeld (AppGallery) en biedt daar steeds meer applicaties aan. Voorlopig ontbreken onder meer bancaire applicaties, Netflix en Whatsapp.

Op oudere Huawei-smartphones blijven de Google-diensten beschikbaar. De smartphones die de originele Play Store hebben, kunnen deze en alle applicaties die erop staan blijven gebruiken. Android zal echter niet meer rechtstreeks door Google worden geüpdatet.

De belangrijkste wijziging zit in de updates van de apps en het besturingssysteem. Met de Google-licentie waren de updates drie weken van tevoren beschikbaar. Nu zal Huawei ze op de dag van hun officiële release ontvangen en ze dan pas aan de telefoons kunnen aanpassen. In de tussentijd zijn de smartphones kwetsbaarder voor beveiligingslekken.

Aanbevelingen voor toekomstige kopers

Dat Huawei niet langer een Android-licentie heeft, betekent zeker niet dat deze smartphones onbruikbaar zijn. Maar als je een nieuwe Huawei-smartphone koopt, zal je misschien niet al je favoriete applicaties terugvinden.

De Chinese fabrikant probeert de schade zoveel mogelijk te beperken door applicaties van je oude smartphone naar je nieuwe Huawei over te brengen en door platforms met talrijke applicaties te ontwikkelen. Dit neemt niet weg dat het gebruiksgemak afneemt en sommige applicaties (nog) niet beschikbaar zijn.

Deze toestand is niet noodzakelijk definitief, omdat ze afhankelijk is van de besluiten van de Amerikaanse regering. We houden je op de hoogte als er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen.

Hulp nodig?

Wil je opheldering over de situatie of zoek je advies over je Huawei-smartphone? Je kunt ons schriftelijk bereiken via de blauwe knop hieronder of telefonisch op 02 892 37 11. Van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12.30 uur en tussen 13 en 17 uur (vrijdag tot 16 uur).

contacteer ons