Nieuws

Google trekt Android-licentie voor Huawei in: wat betekent dit voor jou?

02 december 2019

In juni laatstleden moesten Google en talloze andere toeleveranciers hun samenwerking met Huawei staken. Om die breuk voor te bereiden werden aanvankelijk twee overgangsperiodes van telkens drie maanden toegekend. Nu die voorbij zijn, heeft de Amerikaanse overheid de termijn nog eens verlengd met drie maanden, tot februari 2020.

Op 15 mei plaatste het Amerikaanse ministerie van Handel Huawei op de lijst van bedrijven die "de nationale veiligheid kunnen bedreigen". Een paar dagen later horen we dat Google al zijn lopende activiteiten met de Chinese fabrikant opschort. Google is niet de enige, ook Qualcomm, Intel en Broadcom moeten hun relatie met Huawei beëindigen. Die laatste bedrijven waren tot dusver voor Huawei leveranciers van componenten (bv. processoren en modems).

Ook het merk Honor, dat eigendom is van Huawei, is hierdoor geïmpacteerd.

Wat we weten

Dit is wat op dit moment officieel werd bevestigd:

  • Toekomstige smartphones van Huawei zullen geen toegang hebben tot de Play Store, Google-diensten (Maps, Gmail,...) en beveiligingsupdates van Google.
  • Huidige smartphones van Huawei behouden toegang tot de Play Store, Google-diensten en beveiligingsupdates.

Wat betreft de updates heeft Huawei telefonisch bevestigd dat:

  • Huidige toestellen beveiligingsupdates van zowel Google als van Huawei zullen blijven krijgen.
  • Huidige high-end toestellen, zoals de Mate 20 en P30, toegang zouden moeten hebben tot de updates van het besturingssysteem (zoals Android 10 "Q", binnenkort beschikbaar).

Ik heb al een Huawei-smartphone: heb ik iets te vrezen?

Er is geen reden tot paniek omdat Huawei en Google het hebben bevestigd: alle Google-diensten en -beveiligingspatches zullen beschikbaar blijven voor de huidige Huawei-modellen.

Wat we toekomstige kopers aanraden

De situatie is nog onduidelijk en kan dat blijven tot half februari 2020, het einde dus van de derde overgangsperiode die door de Amerikaanse overheid werd vastgelegd.

Ondanks Huawei's inspanningen om de consument gerust te stellen, raden we ten zeerste aan om te wachten tot de kwestie is opgehelderd voordat je een nieuw Huawei-toestel koopt.

Als je twijfelt tussen twee toestellen van vergelijkbare kwaliteit en prijs, en een ervan is van het merk Huawei, raden we aan de andere optie te kiezen. Als je vastberaden bent een Huawei-toestel te kopen raden we je toch aan nog te wachten tot wanneer de Chinese fabrikant zijn strategie voor de toekomst zal hebben verduidelijkt (dus tot februari of eventueel vroeger).

Hulp nodig? Wij zijn er voor jou!

Behoefte aan verduidelijking of advies met betrekking tot je Huawei-smartphone? Neem contact op met onze advieslijn digitale technologie, onze dienst waarmee je toegang krijgt tot alle kennis van onze experts.

Telefonisch bereikbaar op 02 892 37 10 (maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag tot 16.00 uur) of via mail.

Contacteer ons

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

1 reacties

User name
29/08/2019
ERIC VAN DEN LANGENBERGH

De hele heisa rond Huawei is ontstaan door het handelsconflict veroorzaakt door Donald Trump en dat om in de geschiedenisboeken te komen. Laat ons eerlijk zijn. China kopieerde in het verleden met minderwaardig materiaal. Kocht je Chinees dan wist je dat je mindere kwaliteit had. Maar kijk naar de autoindustrie. De Europese en Japanse industrie zijn top. Amerikaanse wagens zijn gewoon ouderwets en lopen hopeloos achter. Daar kopiëren zij alles. De NSA, CIA, lees Amerika controleert alles en iedereen. De privacy-wetgeving is alleen maar goed voor wie iets te verbergen heeft. Dus laat ons Huawei kopen en liefst met niet-Amerikaanse onderdelen. Want wie controleert hier de boel en wie tweet continu onwaarheden...

Community