Nieuws

Wat verandert er aan je Huawei?

18 augustus 2020

Google wordt verplicht de Android-licentie van Huawei in te trekken. Wat betekent dat voor nieuwe en oude Huawei-toestellen?

In het voorjaar van 2019 werden Google en veel andere Amerikaanse bedrijven gedwongen om hun activiteiten met Huawei op te schorten. Het Amerikaanse ministerie van Handel zette Huawei op de lijst van bedrijven die “de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen".

Om de scheiding tussen Google en Huawei voor te bereiden, werd een overgangsperiode toegestaan. Nu moet Google officieel de banden met Huawei verbreken. We hebben contact opgenomen met Huawei België om de situatie op te helderen.

Wat betekent de scheiding in de praktijk?

Nieuwe Huawei-smartphones draaien op een open source-versie van Google’s besturingssysteem Android en bevatten geen Google-diensten zoals Play Store, Google Maps, Gmail en Chrome. Huawei heeft een eigen platform ontwikkeld (AppGallery) en biedt daar steeds meer applicaties aan. Voorlopig ontbreken onder meer bancaire applicaties, Netflix en Whatsapp.

Op oudere Huawei-smartphones blijven de Google-diensten beschikbaar. De smartphones die de originele Play Store hebben, kunnen deze en alle applicaties die erop staan blijven gebruiken. Android zal echter niet meer rechtstreeks door Google worden geüpdatet.

De belangrijkste wijziging zit in de updates van de apps en het besturingssysteem. Met de Google-licentie waren de updates drie weken van tevoren beschikbaar. Nu zal Huawei ze op de dag van hun officiële release ontvangen en ze dan pas aan de telefoons kunnen aanpassen. In de tussentijd zijn de smartphones kwetsbaarder voor beveiligingslekken.

Aanbevelingen voor toekomstige kopers

Dat Huawei niet langer een Android-licentie heeft, betekent zeker niet dat deze smartphones onbruikbaar zijn. Maar als je een nieuwe Huawei-smartphone koopt, zal je misschien niet al je favoriete applicaties terugvinden.

De Chinese fabrikant probeert de schade zoveel mogelijk te beperken door applicaties van je oude smartphone naar je nieuwe Huawei over te brengen en door platforms met talrijke applicaties te ontwikkelen. Dit neemt niet weg dat het gebruiksgemak afneemt en sommige applicaties (nog) niet beschikbaar zijn.

Deze toestand is niet noodzakelijk definitief, omdat ze afhankelijk is van de besluiten van de Amerikaanse regering. We houden je op de hoogte als er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen.

Hulp nodig?

Wil je opheldering over de situatie of zoek je advies over je Huawei-smartphone? Je kunt ons schriftelijk bereiken via de blauwe knop hieronder of telefonisch op 02 892 37 11. Van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12.30 uur en tussen 13 en 17 uur (vrijdag tot 16 uur).

contacteer ons

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021

Beste,
Ik ben geïnteresseerd in onderstaande tablet:
Huawei Mediapad T5 - 10.1 inch - WiFi - 64GB
Kan u mij dit aanbevelen of zijn er nog problemen met dit merk?
Met vriendelijke groeten

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Theo, ik heb dit even nagevraagd bij onze experten. Dit Huawei model was één van onze beste kopen. Dit tablet was al op de markt voor de politieke problemen tussen Huawei en de VS en is dus nog steeds een Android tablet met Google PlayStore. Aloewel, gezien de leeftijd van dit tablet (intro datum 2018) zouden we dit minder aanraden. De OS versie van de Mediapad T5 is Android 8. Dat is verouderd terwijl nieuwe tablets over Android 10 of 11 beschikken, zelfs de goedkoop modellen van Lenovo of Samsung.
Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/08/2020

Is dit enkel geldig voor Huawei of ook voor andere Chinese smartphone leveranciers?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Beste,

Wij hebben enkel een Huawei G6-L11 model. Wat betekent de wijziging van Google met zijn Android-licentie voor ons?

Hartelijk dank voor een antwoord.

IB

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/08/2019

De hele heisa rond Huawei is ontstaan door het handelsconflict veroorzaakt door Donald Trump en dat om in de geschiedenisboeken te komen. Laat ons eerlijk zijn. China kopieerde in het verleden met minderwaardig materiaal. Kocht je Chinees dan wist je dat je mindere kwaliteit had. Maar kijk naar de autoindustrie. De Europese en Japanse industrie zijn top. Amerikaanse wagens zijn gewoon ouderwets en lopen hopeloos achter. Daar kopiëren zij alles. De NSA, CIA, lees Amerika controleert alles en iedereen. De privacy-wetgeving is alleen maar goed voor wie iets te verbergen heeft. Dus laat ons Huawei kopen en liefst met niet-Amerikaanse onderdelen. Want wie controleert hier de boel en wie tweet continu onwaarheden...

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2020
, Gereageerd:

dat zal wel maar ik zou persoonlijk niet het risico nemen om nabij de 1000 euro uit geven aan een merk die ter discussie staat omtrent spionage en ook nog eens geen toegang krijgen tot playstore om veilige aps te downloaden en aps downloaden via andere providers is irritant omdat je bijna altijd vast zit aan reclame *** etc etc.dat is mijn mening.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies