Nieuws

Roaming is officieel verleden tijd

15 juni 2017
roaming

Eindelijk is het zover, sinds 15 juni 2017 betaal je niet meer extra voor het gebruik van je gsm-abonnement binnen Europa. Wellicht roept dit enkele vragen op. Wij beantwoorden in dit dossier alvast de meest voor de hand liggende.

Uitzonderingen

VOO Mobile heeft aan de Belgische telecomregulator (BIPT) een uitzondering gevraagd en gekregen op de nieuwe Roam Like At Home procedure. De virtuele operator, die het Base-netwerk gebruikt en dus mee werd overgenomen door Telenet, stelt haar klanten een daglimiet voor. Zo krijg je als klant dagelijks 60 belminuten, 60 SMS en 200 MB’s ter beschikking binnen de Europese Unie.

Verbruik je dagelijks meer, dan zul je daarvoor extra worden aangerekend op basis van de geldende groothandeltarieven: € 0,038 per belminuut, € 0,012 per sms en € 0,007 per MB. Stel dat je echter gedurende je periode in de Europese Unie je nationale bundel (Toudoo, Wahoo of Tatoo) hebt opgebruikt, dan zul je niet verder worden gefactureerd aan de verlaagde groothandeltarieven, maar aan de standaard nationale buiten-bundeltarieven; namelijk € 0,20 per belminuut, € 0,012 per sms en € 0,10 per MB. 

De reden voor deze uitzondering is zeer eenvoudig. Aangezien VOO in ons land opereert als MVNO (Mobile Virtual Network Operator) en dus niet over een eigen netwerk beschikt, haalt de provider geen inkomsten uit roaming door buitenlandse gebruikers. Dat geeft onvoldoende buffer om de kosten te dekken voor het gebruik van buitenlandse netwerken door VOO Mobile-klanten in de Europese Unie. Als VOO-klant blijf je dus maar beter waakzaam om de gestelde limieten niet te overschrijden.