Nieuws

De beste smartphones van 2021

02 december 2021
Man en vrouw in de zetel met een feesthoedje, taart en een smartphone

Onze experten werden dit jaar aangenaam verrast door hun prestaties, design, technologische eigenschappen en (jawel !) duurzaamheid. Dit zijn de favoriete smartphones van 2021 van ons hightech-team dat zich buigt over producten die bijna 24 uur op 24 deel uitmaken van ons leven.

De selectie verschilt een beetje van onze gebruikelijke aanbevelingen, in die zin dat ons buikgevoel dit keer meer de doorslag gaf dan de prijs-kwaliteitsverhouding. De beste smartphones van 2021 volgens Test Aankoop maakten indruk op onze experten door verschillende aspecten waaronder de technische prestaties, de look en het design, en zelfs de duurzaamheid van enkele telefoons.

Sommige smartphones beantwoorden helemaal aan ons toekomstbeeld, andere hebben de bestaande ranking gewoon wat herschikt. Maar ze hebben wel één ding gemeen: stuk voor stuk wisten ze onze experten te bekoren!

Ga naar onze koopwijzer smartphones

De eerste ‘instap’ iPhone waarvan de score flirt met de Pro (Max) versies

Het design is een kopie van de rechthoekige lijnen van de iPhone 12. En hij ligt nog altijd even aangenaam in de hand. De iPhone 13 is voorzien van een OLED-scherm met een uitstekend contrast en een voorbeeldige helderheid. Jammer toch dat enkel de versies Pro en Pro Max een refresh rate hebben van 120 Hz, de andere modellen moeten het met 60 Hz stellen. Dat verbaast ons omdat sommige Android-smartphones van minder dan 400 euro wel een verversingssnelheid van 120 Hz hebben.

Maar de grootste verrassing zit elders: de befaamde zwarte inkeping bovenaan het scherm, die de camera herbergt en helaas in sommige apps een deel van het beeld bedekt. De inkeping zit er nog steeds, maar is wel 20 % kleiner geworden. Ze neem nu minder plaats in de breedte in, maar iets meer in de hoogte.


Apple iPhone 13

De hoofdcamera is 12 megapixel op alle modellen, enkel de Pro- en Pro Max-versies hebben een telelens (optische zoom), terwijl de andere het moeten doen met een digitale zoom. De hele serie beschikt over een stabilisatiefunctie van de hoofdcamera (sensor shift), die voorheen voorbehouden was voor de 12 Pro Max. De standaardversie heeft geen optische zoom, maar de foto’s vertonen een zeer goede witbalans, realistische kleuren en een hoog contrastniveau. In onze test kwam de score van de iPhone 13 dicht bij die van de 12 Pro Max qua fotoprestaties, zelfs zonder optische zoom.

De autonomie is met 27 uur al beter en bijna toereikend, maar de iPhone heeft nog altijd een achterstand als het over snelladen gaat (het duurt 1u45 om van 0 naar 100 % te gaan).

De iPhone 13 komt verrassend uit de hoek, volgens ons hoef je niet noodzakelijk te opteren voor de Pro- en Pro Max-versies. Dit is de meest rationele keuze in het 2021-gamma. Deze iPhone biedt namelijk prestaties die heel dicht aanleunen bij zijn grote broers, maar is toch iets goedkoper (al blijft dit met een startprijs van € 899 het hogere gamma).

Krachtige outsider voor creatievelingen

Sony is zeker niet de eerste fabrikant waar je aan denkt als je over smartphones praat. De Sony Xperia-modellen waren nooit slechte smartphones, maar echt uitblinken deden ze ook niet. Tot voor kort. De ‘Mobile’ afdeling van het Japanse concern fusioneerde met de elektronicabranche en dat bleek een goede zet. Het smartphoneaanbod werd eenvoudiger en de Xperia 5 II wist ons begin 2021 al te verbazen met topprestaties over de hele lijn (zeker voor een model dat voor minder dan 800 euro in de winkel ligt).

Vandaag komt de Xperia 5 met versie III op de markt. De prijs komt in de buurt van de 4 cijfers, maar het recept blijft onveranderd: in plaats van de strijd aan te gaan met de grote jongens op de markt die elkaars doorslag zijn, onderscheidt Sony zich van de concurrentie met een eigen identiteit en smartphones voor creatievelingen en fans van filmpjes en games. Zijn design oogt misschien wat gedateerd met de selfiecamera boven het scherm, maar in de full-screen videomodus is dat net een voordeel omdat het beeld niet wordt ‘doorboord’ door een lens. Ook de schermgrootte is met 6,1 duim en een ratio van 21:9 opvallend. Dit compacte model is langgerekter dan zijn concurrenten, maar ligt wel makkelijk in de hand.

Sony Xperia 5 III

De Xperia 5 III heeft een hoge refresh rate van 120 Hz. Hij filmt in 4K HDR tot 120 beelden per seconde (slow motion). Ook bijzonder: Sony is nog de enige fabrikant die zijn topmodellen blijft uitrusten met een poort voor hoofdtelefoons en voor een SD-kaart. Een consistente keuze omdat het merk zich meer op ‘creatieve’ gebruikers richt. Wat niet wegneemt dat de 5 III IP68-waterdicht is.

De fotosensor aan de achterkant levert een van de mooiste foto’s op die je momenteel met een smartphone kunt maken, maar de selfies zijn bepaald uitzonderlijk. De fotoapp heeft een Pro-module met de instellingen van een echt fototoestel. De batterij (4.500 mAh) garandeert een heel behoorlijke autonomie (35 uur) en opladen gaat vrij snel met de lader van 30 W (inbegrepen!). Met de krachtige Qualcomm Snapdragon 888 processor behoort deze smartphone tot het topgamma.

Het vlaggenschip, de Xperia 1 III, is nóg krachtiger, maar zeker niet voldoende om een verschil van 300 euro te verantwoorden. De 5 III blijft voor ons de beste keuze, zeker voor wie fan is van een kleinere smartphone. Zijn zwakste punt? De beschikbaarheid. De voorraad is beperkt, in veel winkels is hij momenteel niet te verkrijgen.

Inspiratiebron voor andere merken

De Fairphone is een apart concept in de smartphonewereld. Hij claimt niet de krachtigste of de goedkoopste te zijn, wel de meest herstelbare en duurzame.
Fairphone is een Nederlands bedrijf dat een ander product wil aanbieden met focus op herstelbaarheid, eerlijkheid en duurzaamheid. Als consumentenorganisatie maken we er een punt van om alle smartphones op dezelfde basis te vergelijken, met dezelfde testvoorwaarden voor alle toestellen. Sommige elementen zoals de herkomst van componenten, naleving van de mensenrechten of de beschikbaarheid van wisselstukken op elk moment zijn echter heel moeilijk na te trekken voor de hele markt.


Fairphone 4

Fairphone heeft in het verleden geen fenomenale scores behaald, omdat het niet de meest geoptimaliseerde smartphone in termen van pure prestaties. De focus ligt bij Fairphone op andere aspecten: dit toestel onderscheidt zich door zijn milieugebonden aspecten en die zijn Test-Aankoop heel dierbaar. Vandaar dat we deze smartphone in de schijnwerpers plaatsen.

Deze nieuwe versie van de Fairphone (4 5G 128 GB) bezit nog altijd de kwaliteiten van zijn voorgangers: het blijft heel makkelijk om sommige componenten te vervangen. Heeft de batterij haar beste tijd gehad? Je vervangt ze makkelijk door de achterkant van de smartphone los te klikken. Zoals bij onze draagbare telefoons vroeger, niks revolutionairs, wel veel gezond verstand! Deze Fairphone 4 behoort tot het hogere gamma dankzij zijn krachtigere processor en een 5G-compatabiliteit waardoor hij langer up-to-date blijft. We testen deze smartphone momenteel in ons labo, de resultaten zijn binnenkort beschikbaar via onze koopwijzer.

Naar onze koopwijzer voor smartphones

Technologie van de toekomst

Dit is al de derde versie van de Fold, de vouwbare smartphone van Samsung. Het opzet is duidelijk, twee toestellen in één: een smartphone en een tablet. Het torenhoge prijskaartje (€ 1.799) maakt dat dit toestel nog lang niet betaalbaar is voor het brede publiek, maar hij toont misschien wel hoe smartphones er over enkele jaren zullen uitzien.

De meerwaarde van een vouwbaar scherm? Je beschikt over een royaal schermoppervlak bij gebruik en een compact toestel als je het niet gebruikt. Voor de Z Fold 3 kun je moeilijk van ‘compact’ spreken, want opgevouwen is het toestel dikker dan een gewone smartphone. Maar de Z Fold ziet er wel steeds dunner uit en ook veel robuuster dan voorheen. Het scharnier is stevig, het toestel oogt degelijk en is nu ook waterdicht. Ook het scherm, wat bij de vorige twee versies toch wel de zwakke plek bleek. De Z Fold is nog altijd niet even sterk als andere smartphones, maar ook hier zie je duidelijk dat Samsung jaar na jaar vooruitgang boekt.

Samsung Z Fold 3

De bijzonder krachtige processor klaart elke klus in een handomdraai. Een taak beginnen op het externe scherm, vervolgens de smartphone openen om op het grote scherm naadloos en zonder onderbreking verder te werken, is een fijne ervaring. Een minpunt, ook bij deze versie, is de vouw in het midden van het scherm die onder bepaalde hoeken zichtbaar blijft. Een even groot scherm als een tablet is heel comfortabel om artikels te lezen, plannen te analyseren of filmpjes te kijken.

De fotofunctie verandert weinig in vergelijking met de Z Fold 2, de camera aan de achterkant maakt aanvaardbare foto’s. Een technologisch hoogstandje is de selfiemodule onder het scherm, hoewel de sensor niet volledig onzichtbaar is. De kwaliteit van de selfies is weliswaar nog minder goed dan bij de beste toestellen. Ook de autonomie is niet fenomenaal: net geen 24 uur in onze test. Heel jammer, want ook opladen gaat niet supersnel.

De Z Fold 3 is naar onze mening veelbelovend. Hij toont ons een niet zo verre toekomst waarin we over een heel groot scherm beschikken zonder dat we een gigantisch toestel moeten meezeulen. Dit model is nog lang niet perfect en blijft gezien zijn buitensporige prijs onbetaalbaar, maar het is duidelijk het technologische paradepaardje van Samsung.

Bijna alles van een flagship, plus lader en connectiviteit

Samsung heeft lang gerekend op zijn merkimago voor de verkoop van zijn smartphones, zonder mee te gaan in een prijzenoorlog met zijn Chinese concurrenten. Nu die Chinese smartphones ook tot het hogere gamma behoren, moest de Koreaanse fabrikant wel een tandje bijsteken en zijn prijs-kwaliteitsverhouding bijsturen. Met zijn allures van flagship killer is de Samsung A52s hier een mooi voorbeeld van (nvdr: een flagship killer is een betaalbare smartphone die het topgamma overschaduwt).


Samsung Galaxy A52s 5G 128 Go

Naast een fraaie afwerking en een OLED-scherm (6,5 inch) van uitstekende kwaliteit, pakt deze smartphone uit met een IP67-waterdichtheidscertificaat (hij is dus niet vies van wat nattigheid). Verder is hij uitgerust met een mini-jackpoort om een bedrade hoofdtelefoon aan te sluiten. De A52s is ook klaar voor 5G. Vergeleken met de gewone Samsung Galaxy A52 heeft deze A52s een krachtigere Snapdragon 778G processor aan boord voor een nog betere gebruikerservaring.

Ook de camera ontgoochelt niet: hij schiet scherpe plaatjes, met mooie en kleuren en een goed contrast. De portet-modus werkt naar behoren en de fotokwaliteit blijft correct bij licht inzoomen. Zoals wel vaker neemt die kwaliteit af bij slechtere lichtinval. De frontcamera doet zijn job, zonder uitzonderlijke prestaties te leveren (portretten ogen wat bleekjes in het donker en dat vinden we jammer).

De autonomie? Heel behoorlijk, maar net iets minder dan de vorige versie. Ongetwijfeld omdat de processor wat meer energie opslorpt. In onze test hield de A52s het 33 uur vol, wat zeker aanvaardbaar is. De meegeleverde lader (25W) heeft 1u45 nodig om de batterij van 0 tot 100 % op te laden en dat is vrij lang. Deze A52s slaagde ook probleemloos voor onze duurzaamheidstest (vallen en waterdichtheid).

Deze Samsung is een uitstekende keuze, want hij beschikt over een mooi scherm en overtuigende fotoprestaties tegen een heel scherpe prijs.