Nieuws

Top 5 van betaalbare smartphones met een goede fotokwaliteit

27 april 2023
Selfie van een groep mensen

Moet je echt een van de duurste smartphones op de markt kopen om goede foto’s te kunnen maken? Volgens ons niet. Maak gewoon een slimme keuze uit het middensegment en volg het advies van onze expert.

Maak mooie foto’s met een smartphone van minder dan € 500

Vaak zijn er aanzienlijke verschillen tussen smartphones uit het hogere en het middensegment op foto- en videogebied.

De duurdere smartphones hebben namelijk een betere sensor, een betere beeldprocessor en een uitgebreidere fotomodule. Maar is dat hun meerprijs waard?

Dat is een moeilijke vraag, zeker nu er zo veel concurrentie is in het middensegment. De nieuwe modellen die op de markt komen, bieden een steeds betere beeldkwaliteit. Al moet je op bepaalde vlakken toch nog toegevingen doen.

Wanneer ze over een minder krachtige fotosensor beschikken, compenseren sommige modellen dit bijvoorbeeld door de kleuren, het contrast en de details (te veel) te accentueren. Die laatste bewerking wordt "over sharpening" of oververscherpen genoemd.

Bovendien is hun resolutie nog steeds lager dan Full HD en hebben ze een minder krachtige processor.

Toch is het mogelijk om kwalitatieve foto’s en video’s te maken zonder een fortuin te moeten betalen. Dit is onze top 5 van de smartphones met de beste fotokwaliteit onder € 500.

1. GOOGLE PIXEL 6A 128GB (vanaf € 349)  

1.	GOOGLE PIXEL 6A 128GB (À PARTIR DE 349€)

De smartphones van Google hebben in de loop der jaren een stevige reputatie opgebouwd op gebied van fotokwaliteit.

Het goede nieuws is dat zelfs de goedkoopste, de Pixel 6a, op dit vlak goed presteert. De belichting, de kleuren en het contrast van de foto’s zijn goed in balans. Weliswaar heeft de hoofdsensor een resolutie van "slechts" 12 MP, wat weinig is in vergelijking met de concurrentie.

Maar zoals we al vaker zeiden, garandeert een hogere resolutie niet per definitie een betere fotokwaliteit. Uiteindelijk heeft de Pixel 6a niet zo veel minder te bieden dan zijn grote broers, de 6 en 6 Pro, en beschikt hij over dezelfde processor.

Twee nadelen echter: achter op het toestel zitten er maar twee camerasensors (tegenover drie bij zijn concurrenten) en in België is hij enkel verkrijgbaar bij enkele webshops.  

Pluspunten

 • Uitstekende fotokwaliteit voor een toestel uit het middensegment
 • Zeer goede videoprestaties
 • IP67 waterdicht
 • Compact model van 6,1 inch

Minpunten

 • Middelmatige batterijduur
 • Maar twee camerasensors achteraan
 • Moeilijk verkrijgbaar in ons land

2. SAMSUNG GALAXY A54 5G 8GB 128GB (vanaf € 440)

2.	SAMSUNG GALAXY A54 5G 8GB 128GB (À PARTIR DE 440€)

De Galaxy A50 serie van Samsung is een bestseller in het middensegment. En met reden.

De laatste nieuwkomer, de Galaxy A54, is een zeer complete smartphone. Het toestel heeft nauwelijks zwakke punten en biedt een nog betere fotokwaliteit dan de Galaxy A53.

In deze prijsklasse is het een van de beste smartphones op fotogebied. Onze tests tonen aan dat hij niet moet onderdoen voor de Pixel 6a wat foto’s met de achtercamera, video’s en selfies betreft. De kleuren zijn levendig en helder. Behalve de hoofdsensor heeft hij ook nog een ultragroothoeklens en een macrolens. De camerasensor vooraan heeft een hoge resolutie van 32 MP. Ook het opgenomen geluid is van zeer goede kwaliteit.

Bovendien heeft het toestel een opmerkelijk goede batterijduur (46 uur volgens onze test). Daarmee is het de langste volhouder van onze top 5.

Tot slot biedt Samsung uitstekende software-ondersteuning: het toestel krijgt namelijk 4 jaar systeemupdates en 5 jaar beveiligingsupdates. Alleen jammer dat er geen koptelefoonaansluiting meer aanwezig is en geen oplader wordt meegeleverd.

Pluspunten

 • Sterk op foto- en videogebied
 • Uitstekende batterijduur
 • IP67 waterdicht
 • Goede software-ondersteuning

Minpunten

 • Geen koptelefoonaansluiting meer
 • Geen oplader meegeleverd
   

3. XIAOMI 12 LITE 5G 8GB 128GB (vanaf €449)  

3.	XIAOMI 12 LITE 5G 8GB 128GB (A PARTIR DE 449€)

Hoewel de Xiaomi 13 Lite intussen al op de markt is, is de 12 Lite volgens onze tests nog altijd beter op fotogebied. Net als de Galaxy A54 is hij uitgerust met een ultragroothoeklens en een macrolens. De hoofdsensor kan een resolutie tot 108 MP bieden. De foto’s zijn levendig, gedetailleerd en van behoorlijke kwaliteit bij weinig licht, als het toestel tenminste stabiel blijft, want het heeft geen optische beeldstabilisatie. Met zijn 32 MP frontcamera maakt deze smartphone de beste selfies van onze top 5.

De batterij gaat niet heel lang mee (28 uur volgens onze test), maar laadt snel op met de meegeleverde 67 W oplader. Ook de Xiaomi 12 Lite is enkel verkrijgbaar bij een aantal webshops.

Pluspunten

 • Indrukwekkende hoofdsensor
 • Mooie selfies 

Minpunten

 • Middelmatige batterijduur  
 • Geen optische stabilisatie  

4. ONEPLUS NORD 2T 5G 128GB (vanaf € 367)  

4.	ONEPLUS NORD 2T 5G 128GB (A PARTIR DE 367€)

Qua prijs-kwaliteitverhouding is de Nord-reeks van OnePlus moeilijk te kloppen. De Nord 2T biedt in het algemeen zeer goede prestaties. Het toestel gebruikt op AI gebaseerde beeldverwerking in combinatie met zijn Mediatek-processor en dat leidt tot een zeer consistente foto- en videokwaliteit voor een smartphone uit het middensegment. De 50 MP hoofdsensor is voorzien van optische stabilisatie. Het toestel produceert levendige en vrij warme kleuren, maar presteert iets minder goed bij weinig licht dan de modellen uit onze top 3. Wat bijzonder is aan de Nord 2T, is zijn monochrome sensor. Voor een betere resolutie kun je echter beter de hoofdsensor gebruiken en een zwart-witfilter toevoegen.

Net als bij de Xiaomi 12 Lite zou de batterijduur van de Nord 2T beter kunnen. Maar met de meegeleverde 80W oplader is de batterij in slechts 40 minuten op te laden van 0 tot 100 %.

Pluspunten

 • Goede foto- en videokwaliteit bij daglicht
 • Zeer snel op te laden
 

Minpunten

 • Iets minder goede prestaties bij weinig licht  

5. SAMSUNG GALAXY A34 5G 128GB (vanaf € 349)  

In vergelijking met zijn grote broer die de tweede plaats inneemt, biedt de Samsung Galaxy A34 weinig verrassende prestaties. Hij is iets goedkoper, maar ook iets minder goed op de meeste vlakken. Hij heeft alleen een groter scherm, met een diagonaal van 6,6" in plaats van 6,4". Niettemin is het een zeer behoorlijke smartphone die een plaats verdient in onze top 5 vanwege zijn goede fotokwaliteit tegen een betaalbare prijs.

Net als de Samsung Galaxy A54 heeft hij naast de 48 MP hoofdlens ook een ultragroothoeklens en een macrolens. De 13 MP frontsensor heeft een lagere resolutie dan die van de A54, maar de scores voor de beeldkwaliteit zijn vergelijkbaar.

Beide genieten bovendien van zeer goede software-ondersteuning, wat ongewoon is in dit segment. Jammer genoeg wordt echter ook hier geen oplader meer meegeleverd.

Pluspunten

 • Degelijke foto- en videokwaliteit
 • IP67 waterdicht
 • Goede batterijduur
 • Goede updatetermijn

Minpunten

 • Minder goede prestaties bij weinig licht
 • Geen oplader meer meegeleverd

Welke smartphone kiezen? 

Je vindt momenteel testresultaten van bijna 200 toestellen in onze vergelijker van smartphones. Bekijk hun kenmerken, hun scores en de mening van onze expert, en kies het toestel dat het beste bij je past.

Vergelijk smartphones