Nieuws

Onze app BeCover+ onthult provider met snelste mobiel internet

12 oktober 2016
becover

Sinds de lancering van onze app BeCover+ vorig jaar in oktober hebben we al ruim 9 000 metingen van consumenten ontvangen. Op basis daarvan komt het netwerk van Proximus nipt als beste uit de bus in Vlaanderen, op de voet gevolgd door Base en Orange.

Ook u kunt met de app BeCover+ mee de mobiele netwerken in België in kaart brengen. Hoe meer deelnemers, hoe nauwkeuriger de resultaten!

Base staat sterk, maar niet voor uploads

Uit onze metingen via BeCover+ blijkt dat globaal genomen (4G, 3G en 2G samen) de downloadsnelheid over heel het land hoger is bij Base (gemiddeld 18 Mb/s) dan bij Orange (gemiddeld 15,8 Mb/s) en Proximus (gemiddeld 17,3 Mb/s). Voor 3G en 2G apart werd het grootste verschil gemeten voor de provincie Luik, waar Proximus en Orange respectievelijk een gemiddelde downloadsnelheid behaalden van 4,6 Mb/s en 4 Mb/s. Base liet daar bijna het dubbele opmeten, namelijk 8,4 Mb/s.

Download- en uploadsnelheden per provider
Download- en uploadsnelheden per provider

Uploaden verloopt echter stukken moeizamer via Base dan via Proximus of Orange. Soms zijn die verschillen erg groot. Zo ligt de gemiddelde uploadsnelheid van Proximus voor 4G, 3G en 2G samen in West-Vlaanderen op 9,2 Mb/s, terwijl Base daar slechts 6,3 Mb/s weet neer te zetten.

Downloadsnelheden per provincie
Downloadsnelheden per provincie

Zoals u ook op onze interactieve kaart kunt zien, hebben Brussel, Antwerpen en Vlaams-Brabant in Vlaanderen de beste dekking, met downloadsnelheden tussen 15,5 en 22,1 Mbps. Aan Waalse kant ligt de gemiddelde downloadsnelheid met 23,2 Mbps het hoogst in Luik, op het netwerk van Base. De hoogste uploadsnelheid werd gemeten in Brussel op het Proximusnetwerk: 10,2 Mbps. Over het algemeen liggen de snelheden iets hoger in Vlaanderen dan in Wallonië. 

Base, Orange en Proximus staan dus nagenoeg even sterk wat de kwaliteit van mobiel internet betreft. In Vlaanderen heeft Proximus echter een lichte voorsprong, omdat het zowel voor up- als download goede resultaten neerzet. In Wallonië is het dan weer Base dat de bovenhand heeft.

4G in opmars

Qua dekking van het 4G-netwerk hinkt Base daarentegen nog wat achter op Proximus en Orange. Kijken we naar de gebruikers van onze applicatie, dan voorzien Proximus en Mobistar ongeveer twee derde ervan van een 4G-verbinding, terwijl dat bij Base voorlopig nog op 46 % blijft steken. Base koos er van bij de start van 4G immers voor om enerzijds zijn (minder dure) 3G-netwerk te blijven versterken en anderzijds 4G uit te rollen met een focus op de grote steden. Dat verklaart waarom de resultaten van Base wel beter zijn voor 2G en 3G.

4G-dekking per provider
4G-dekking per provider

De metingen blijven doorgaan

Op onze website publiceren wij maandelijkse updates van de metingen en ontwikkelingen op onze interactieve kaart. Op die manier ziet u de dekking van het netwerk in uw regio, en kunt u eventueel een overstap naar een andere provider overwegen.

Onze test is meer dan een simpele snelheidstest. Onze app BeCover+ meet immers de complete gebruikerservaring, met ondermeer surfsnelheden en streaming zoals Youtube.