Nieuws

Apple Watch Series 3: pareltje van een smartwatch

14 november 2017
apple-watch-serie3

Sinds kort is de nieuwe smartwatch van Apple ook bij ons verkrijgbaar. In tegenstelling tot zijn voorgangers is deze al iets meer zelfstandig. Zo heeft de Apple Watch Series 3 naast de belfunctie en de activiteitentracker onder andere een ingebouwde gps. Maar je moet wel meer dan € 300 over hebben voor wat nog altijd “maar” een horloge met wat extra’s is.

Wie Apple Watch zegt, zegt iPhone. Je kunt hem immers niet verbinden met een Android-toestel of een iPad. Voor dit nieuwe model heb je een iPhone nodig met Apples nieuwe besturingssysteem iOS11. Die update is alleen nog mogelijk vanaf de iPhone 5s.

Ingebouwde gps

De gps-functie werkt los van je iPhone. De nieuwe smartwatch kan namelijk zelf afstanden berekenen en je traject bijhouden. Dat is de grootste nieuwigheid, althans van het model op de Belgische markt. In sommige landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, heeft het horloge de iPhone nog minder nodig, aangezien het daar over een 3G- en 4G-verbinding beschikt.

De smartwatch werkt dan met een simkaart die ingebouwd en dus niet verwijderbaar is. Het nadeel is dat die enkel met bepaalde operatoren werkt. Het heeft dan ook geen zin om hem in het buitenland te kopen, aangezien nog geen enkele Belgische operator ermee werkt.

Uitstekende activiteitentracker

De nieuwe smartwatch kan je stappen tellen, je afstanden berekenen, je activiteit registreren, je calorieverbruik bijhouden en je (gemiddelde) hartslag meten. Hij motiveert je dus net als eender welke activiteitentracker om te bewegen en is in het bijzonder geschikt om te wandelen, te lopen, te fietsen en te zwemmen. Maar hij kan niet bepalen welke sport je beoefent: dat moet je zelf aangeven.

Voor elke sport bestaan er specifieke functies. Zo kan de smartwatch tijdens het lopen je stappen tellen en de stijgingsgraad, je snelheid en je tempo meten. Uit onze test blijkt dat de stappenteller vrij nauwkeurig werkt. Ook tijdens het fietsen kan het horloge je snelheid en je tempo meten. In onze test behaalde het daarvoor trouwens de hoogste score. De snelheid, het tempo, de afstand en het afgelegde parcours stemmen zeer goed overeen met de werkelijkheid. En tijdens het zwemmen kan het horloge niet alleen het aantal lengtes, de zwemafstand en het aantal slagen berekenen, maar ook de soort van zwemslag detecteren. Al had het tijdens onze test wat moeite om de zwemslag te herkennen, waardoor de totale afstand niet klopte.

De calorie- en de hartslagmeter hebben we eveneens getest. Ook die leverden correcte informatie op.

Goed om te weten is echter dat de Apple Watch nog geen functie heeft om je slaap te meten.

Fantastische smart-functies

Dankzij de "slimme" functies van het horloge kun je bellen en oproepen ontvangen, berichten lezen en versturen, en meldingen krijgen van je kalender en sociale netwerken.

Wij waren positief verrast door de testresultaten. Telefoongesprekken voeren is erg gemakkelijk en comfortabel. De smartwatch beschikt over een degelijke luidspreker, het geluid is helder en de stemmen klinken getrouw. Ook de berichtenfunctie is erg handig. Je kunt berichten onmiddellijk beantwoorden door een kort standaardantwoord te versturen, een bericht te dicteren of het in te tikken op het schermpje.

Uitstekend scherm met handig menu

De Apple Watch Series 3 is in twee versies verkrijgbaar: met een schermhoogte van 38 of 42 mm.

Wij beoordeelden de kleinste versie, met een schermresolutie van 340 x 272 pixels. Het scherm is goed zichtbaar, al heeft het soms wat te lijden onder de weerspiegeling van de zwarte achtergrond. Ondanks de vrij hoge maximale helderheid is het wel iets minder goed zichtbaar bij fel licht. Het glas is sterk reflecterend, wat de zichtbaarheid beïnvloedt.

De schermweergave wordt niettemin uitstekend beoordeeld door het labo, met name dankzij de goede resolutie en de mooie kleurweergave. Bovendien registreert het touchscreen aanrakingen zeer nauwkeurig.

Het scherm geeft niet constant de tijd weer, maar wordt geactiveerd zodra je een polsbeweging maakt, een knop indrukt of op het scherm tikt. Helaas reageert het niet altijd even goed op polsbewegingen.

Nieuw is het makkelijk toegankelijke bedieningspaneel, waarmee je snel de vliegtuigmodus kunt in- of uitschakelen, de stille modus kunt (de)activeren, het scherm kunt vergrendelen enz. Dit menu is erg intuïtief, bevat weinig overbodige functies en heeft duidelijke keuzemenu’s. Al zijn de icoontjes nogal klein en de standaard aanwezige apps vrij talrijk.

2 dagen zonder opladen

De smartwatch beschikt over een oplaadbare ingebouwde batterij, die volgens Apple tot 18 uur meegaat. Tijdens onze test hield ze het zelfs tot 49 uur uit. Natuurlijk hangt de batterijduur af van je gebruik, maar het kan tot 2 dagen duren voor je het horloge weer moet opladen.

Dat is trouwens kinderspel dankzij de magnetische oplaadkabel die zich vanzelf op de juiste plaats aan de achterkant vastklikt. Het duurt ongeveer 2 uur om de batterij volledig op te laden. Tijdens onze test was ze in een half uur al voor 33 % opgeladen, wat vrij snel is.

Robuust en waterbestendig

De Apple Watch Series 3 is waterdicht tot op 50 m diepte en dus probleemloos bruikbaar voor wateractiviteiten. Maar draag hem liever niet tijdens het douchen, want douchegel en shampoo zouden wel schade kunnen veroorzaken.

Het scherm is ook zeer krasbestendig. Ondanks alle beproevingen die het in het labo moest doorstaan, raakte het helemaal niet snel bekrast. Het horloge kan trouwens bogen op een uitstekende fabricagekwaliteit en zeer goede materialen.

Tijd om overstag te gaan?

Zo’n smartwatch koop je natuurlijk niet in één-twee-drie. Gezien de stevige prijs (€ 369 of € 399 naargelang van de schermhoogte) denk je beter twee keer na of het wel iets voor jou is. Om louter je sportprestaties op te volgen, kan een goede activiteitentracker van € 100 al volstaan.

Aarzel niet om gebruik te maken van onze Koopwijzer wearables om je te helpen bij je keuze. Je vindt er momenteel gedetailleerde resultaten van 14 fitness trackers, 7 smartwatches en 14 sportwatches, getest in een onafhankelijk labo.

GARMIN VENU SQ MUSIC EDITION
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 184,39
GARMIN VENU SQ
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 159,71
SAMSUNG GALAXY WATCH 3 (45MM)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 249,00