Nieuws

Apple Watch Serie 4: focus op je gezondheid

14 september 2018

Naast de drie nieuwe iPhone-modellen stelde Apple ook zijn nieuwe (vierde) generatie smartwatch voor. Een slim horloge dat, naast het vastleggen van je sportactiviteit, bepaalde gezondheidsparameters zal kunnen volgen.

Terwijl je met de vorige Watches al telefoontjes kon doorschakelen en je lichaamsbeweging kon volgen, richt Apple met deze nieuwe versie zich nadrukkelijk op je gezondheid.

De medische functies wachten op goedkeuring

Een hartslagsensor zat al in de eerste versie, maar nu wordt die gecombineerd met een elektrocardiogramfunctie (ECG, analyse van de elektrische activiteit van het hart). Die zou jou er voor kunnen waarschuwen als er tekenen zijn van hartritmestoornissen en een medisch rapport rechtstreeks naar je arts sturen. Aanvankelijk zullen alleen de Verenigde Staten van deze functie profiteren. Apple wacht nog op goedkeuring van de Europese autoriteiten om dit “medisch hulpmiddel” bij ons te activeren.

Je kan wel al gebruikmaken van de "valdetectie". Die werkt dankzij een accelerometer en een gyroscoop. Als je valt, vraagt de Apple Watch of je OK bent en stelt je voor om de hulpdiensten te verwittigen. Reageer je niet en blijf je roerloos liggen, dan zou het horloge automatisch de hulpdiensten bellen en je locatie doorgegeven.

Enkele verbeteringen

Het scherm van de 4-serie is verkrijgbaar in twee maten (40 en 44 mm) en in meerdere kleuren. Het wint 30% aan schermoppervlakte en is dunner dan de vorige versie. Apple adverteert een krachtiger luidsprekertje en een verplaatste microfoon om de kwaliteit van de telefoongesprekken te verbeteren. Het selectiewieltje aan de zijkant (de Digital Crown) geeft nu voelbaar feedback.

De batterijcapaciteit is echter niet verhoogd. De aangekondigde autonomie komt overeen met die van de vorige serie, m.a.w. een volledige dag voordat hij opnieuw moet worden opgeladen. Uiteraard is deze Apple Watch enkel compatibel met iPhones. Je kan hem niet gebruiken met een smartphone van een ander merk.

Vanaf € 429

Bestellen kan vanaf 14 september; de eerste exemplaren worden pas een week later, op 21 september, verdeeld.

De prijs: vanaf € 429, oftewel minstens € 60 meer dan de vorige versie (Serie 3) uit 2017.

Andere smartwatches

Wil je de verschillende smartwatches vergelijken die momenteel op de markt zijn, om de beste keuze te maken op basis van jouw voorkeuren? Raadpleeg dan onze koopwijzer wearables.

79 Topkwaliteit
vanaf  319,00
80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  127,99
70 Topkwaliteit
Beste
Koop
vanaf  69,95