Nieuws

Apple Watch 8 of Samsung Galaxy Watch 5?

04 november 2022
Apple Watch 8 and Samsung Galaxy Watch 5

Nu zowel Apple als Samsung met de Apple Watch 8 en de Samsung Galaxy Watch 5 een nieuwe versie van hun populaire smartwatches hebben uitgebracht, kunnen we beide modellen met elkaar vergelijken.

De nieuwe Apple Watch 8 verschilt niet enorm veel van zijn voorganger. Een van de opvallende nieuwe functies is de Crash Detection sensor die kan herkennen of je in een auto-ongeval terecht bent gekomen om je sneller in contact te brengen met hulpdiensten. Daarnaast zal voor vrouwelijke gebruikers de smartwatch via je lichaamstemperatuur meer informatie kunnen geven over menstruatiecycli.

Wat meteen opvalt in de vergelijking tussen de Samsung Galaxy Watch 5 en de Watch 4 is dat de 5 een grotere batterij heeft. In 30 minuten laden zou de batterij van 0 naar 45 % moeten gaan, wat uit onze test bleek te kloppen. De Galaxy Watch 5 is beschikbaar in 40 en 44 mm. De Galaxy Watch 5 heeft als nieuwe feature een lichaamstemperatuursensor die je meer inzicht zal geven in je gezondheid. In vergelijking met de Apple Watch 8 is de smartwatch van Samsung ook nog eens uitgerust met een bloeddruksensor.

Wat is beter Apple Watch of Samsung Watch?

De smartwatch van Apple krijgt na onze test een iets betere totaalscore dan de Samsung, maar dat is niet in verhouding tot het prijsverschil. De Apple Watch 8 blinkt vooral uit in fitnessfuncties. De ingebouwde hartslagmeter is accurater dan die van Samsung. Ook in het berekenen van de afgelegde afstand is Apple beter. Enkel in het tellen van de stappen en het accuraat weergeven van de hoogte doet Samsung het beter.

Ook op smartfuncties scoort de Apple Watch 8 net iets beter dan de nieuwe smartwatch van Samsung. Zo kan je bijvoorbeeld snelle antwoorden sturen via Facebook Messenger, wat niet kan met de Samsung smartwatch. Qua gebruiksgemak komt Apple ook net boven Samsung. Je kan meer instellingen personaliseren en navigeren in het menu verloopt net iets makkelijker. Enkel op het gebruiksgemak van fitnessinstellingen scoort Samsung beter.

Prijs

Het meest opvallende verschil is het prijskaartje. De Samsung Galaxy Watch 5 vind je al vanaf € 259, terwijl je voor een Apple Watch 8 minstens € 499 moet neerleggen, bijna het dubbele.

Display: rond of vierkant

De Apple Watch 8 heeft een rechthoekig display met een digital crown (de ronde knop die je kan draaien) en een normale knop. De Samsung Galaxy Watch 5 heeft een rond display met 2 knoppen. De Apple smartwatch komt in 2 versies: aluminium of roestvrij staal. De Samsung smartwatch vind je enkel in aluminium.

Grootste Galaxy Watch 5 heeft beste batterij

Voor de Samsung Galaxy Watch 5 van 44 mm noteerden we in ons labo de langste batterijduur van de drie geteste modellen: maar liefst 70 uur. Het iets kleinere model van 40 mm biedt nog altijd een zeer mooie capaciteit van 51 uur. De Apple Watch 8 bevindt zich tussen de twee met een batterijduur van 58 uur. Voor de Samsung smartwatches geldt die batterijduur enkel voor de bluetooth-modellen (aangegeven met "BT" in de naam).

Er bestaan ook LTE-modellen van 44 en 40 mm waar je een simkaart in kunt steken zodat je ermee kunt bellen zonder dat je smartphone in de buurt is. Door de voortdurende verbinding met het gsm-netwerk vertaalt zich dat in een batterijduur die ruim drie keer lager ligt dan van de bluetooth-modellen.

Houd rekening met compatibiliteit

In het algemeen zijn beide smartwatches goede keuzes als je op zoek bent naar een smartwatch die ook de nodige fitnessfuncties biedt. De functionaliteiten zijn grotendeels gelijk. Uiteraard ben je sowieso gebonden aan het type smartphone dat je gebruikt. Een Apple Watch 8 is niet compatibel met een Android-toestel, en de Samsung Galaxy Watch 5 ook niet met een iPhone.

Op zoek naar een nieuwe smartwatch?

We hebben meer dan 60 modellen in onze vergelijker. Je kunt dus alle kenmerken, testresultaten en prijzen tegen elkaar afwegen om het beste model te vinden voor jou.

80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Test Aankoop
vanaf  137,95
69 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Test Aankoop
vanaf  49,95
78 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Test Aankoop
vanaf  99,00