Nieuws

Activity trackers: motivatie om te bewegen

28 januari 2015
activity trackers

De meeste activity trackers zijn minder geschikt voor sportmetingen, maar blinken eerder uit in het registreren van uw dagelijkse activiteiten. Als motivator voor een gezonde levensstijl leveren ze dan ook prima werk.

Is uw goede voornemen om u in 2015 een gezondere levensstijl aan te meten? Neem dan zeker eens een kijkje in onze fonkelnieuwe koopwijzer.

Activity trackers – vaak in de vorm van armbanden - zijn ontwikkeld om uw activiteiten 24 op 24 uur bij te houden en u kunt ze gebruiken in combinatie met uw computer of met een applicatie op uw smartphone. De functies variëren echter sterk van model tot model. Maar zijn de resultaten van zo’n toestel wel betrouwbaar? Wij namen de proef op de som met elf modellen, met een prijs van € 59 tot € 165.

Niet voor alle metingen nauwkeurig

Nauwkeurigheid is voor enkele parameters een struikelblok. De grootste boosdoener is de afwezigheid van een ingebouwd gps-systeem. De geteste modellen maken gebruik van een accelerometer die op basis van de gemaakte lichaamsbewegingen het aantal afgelegde stappen registreert. Metingen die daaruit voortvloeien, namelijk de afstandsmeting en het calorieverbruik, zijn geregeld minder accuraat. Daarnaast kunnen ook overvloedige armbewegingen de metingen in de war sturen.

Doelen: blijf realistisch

De meeste activity trackers bieden u de mogelijkheid om zelf een doel voorop te stellen en na te gaan hoe ver u al bent gevorderd. De meerderheid moedigt u eveneens aan door middel van herinneringen en motivatieberichten. Activity trackers kunnen u op die manier helpen om aan een gezondere levensstijl te werken.

Toch is het opletten geblazen. Zo'n doel kan wel eens te optimistisch zijn, waardoor het net ongezond wordt (te veel afvallen in korte tijd, te strak sportschema ...). Wanneer u doelen wilt integreren in uw activity tracker, houdt u die dus maar beter realistisch.

Verschil met applicaties

Waarom een activity tracker kopen als er ook eenvoudige, vaak gratis mobiele applicaties bestaan voor uw smartphone? In tegenstelling tot de activity trackers kunnen apps immers gebruik maken de gps van uw smartphone, waardoor de metingen nauwkeuriger zijn. Maar net dat gps-systeem slorpt erg veel batterij op.

Voor permanente registratie van dagelijkse activiteiten kiest u dan ook beter voor een activity tracker. Sportregistraties vergen door hun kortere duur minder batterij. In zo’n geval blijft een app op een smartphone met gps meer aangewezen.