Koopgids

Koopgids smartphonehouders

20 juli 2016
Koopgids smartphonehouders

Als je je smartphone gebruikt als gps, kun je een smartphonehouder installeren om het toestel bereikbaar en in het zicht te houden. De keuze aan smartphonehouders is overweldigend. Waar moet je op letten?

Smartphonehouders voor in de auto kunt u op verschillende plaatsen bevestigen.

  • Voorruit. Deze houders bevestigt u met een zuignap. Voordeel is dat ze goed in het zicht zitten, maar daardoor ook wat zicht naar buiten wegnemen. Bovendien loopt de voedingskabel van de telefoon over het dashboard en blijven er sporen van de zuignap achter op de voorruit.
  • Dashboard. Deze nemen geen zicht weg, maar u moet vrijwel altijd iets op het dashboard plakken. Sommige voorruitsystemen kunt u ook op het dashboard plaatsen.
  • Ventilatierooster. U schuift een klem met de houder over een “vin” van een ventilatierooster. Deze systemen blokkeren het zicht niet, maar bij vele kunt u het beeldscherm van de telefoon niet naar u toe draaien. De klem is soms erg lastig te verwijderen en kan zelfs de beschadiging van het rooster tot gevolg hebben.
  • Bekerhouder. Deze zijn alleen handig als de bekerhouder bovenin of bovenop de middenconsole zit. Voordeel is dat je niets op de voorruit hoeft te bevestigen of op het dashboard hoeft te plakken.
  • Sigarettenaansteker. Deze houders laden tegelijk uw smartphone op. Handig.
Even passen

Het kan handig zijn om voor aanschaf toch even een houder te “passen”: past uw telefoon echt wel in dat houdertje? Alle houders die wij hebben getest, konden een iPhone 6 Plus aan, die 7,8 cm breed is, met een scherm van 5,5 inch. Is uw telefoon breder en/of groter, dan wordt de spoeling iets dunner. Vraag in de winkel of u de telefoon even in de houder mag zetten.

Zichtbaarheid

Om een goed zicht op het telefoonscherm hebben, moet u er recht op kunnen kijken. Bij sommige dashboardsystemen en een groot aantal luchtroostermodellen kunt u de telefoon echter niet naar u toe draaien, waardoor u altijd minder goed zicht op het scherm hebt.

Moeilijk of makkelijk afneembaar

De houders in de auto installeren is een fluitje van een cent, welk systeem u ook kiest. Bij sommige systemen moet u iets op het dashboard en/of de smartphone plakken. De systemen waarbij de telefoon wordt vastgeplakt scoren laag. Ze verliezen na verloop van tijd toch wat plakkracht door bijvoorbeeld stof en dergelijke.

Wilt u de houder soms verwijderen, dan is dat soms knap lastig. Bij drie modellen die op een ventilatierooster worden bevestigd, kost het erg veel kracht om ze er weer van af te halen en loopt u kans het rooster te beschadigen.

Trillingen

De telefoonhouders moeten ook bestand zijn tegen flinke trillingen, bijvoorbeeld als de auto over een slecht wegdek of door een straat met kasseien rijdt. De meeste smartphonehouders blijven vastzitten, maar in sommige modellen zwiept de telefoon in die mate heen en weer dat de informatie op het scherm minder goed leesbaar wordt.

Universeel of merk

In universele modellen passen telefoons van verschillend formaat. Er zijn ook houders die alleen geschikt zijn voor een bepaalde telefoon, bijvoorbeeld de iPhone 5 of de Samsung Galaxy S6. We raden het gebruik van een universele houder aan, omdat de gemiddelde levensduur van de houder langer is dan die van de smartphone.