Koopgids

Koopgids wearables

20 september 2017

Loop je verloren tussen de rekken met draagbare elektronische gadgets als sporthorloges, fitnessarmbandjes en smartwatches? Overloop dan deze kooptips om uit te maken wat jij precies nodig hebt. Kies vervolgens met behulp van onze koopwijzer een model en type naar jouw smaak en budget.

Sporthorloges

Een sporthorloge is gericht op het verfijnd registreren van specifieke sportdisciplines. Sommige horloges zijn toegespitst op één welbepaalde sporttak bijvoorbeeld lopen, zwemmen, fietsen, golf, … Je vindt ook polyvalente modellen, die je kunt instellen op verschillende disciplines. Anders dan activiteitentrackers en smartwatches kan je sporthorloges los van je smartphone gebruiken, dankzij de ingebouwde gps. Je hoeft je telefoon dus niet mee te nemen op je wieleretappe of loopparcours.

Pro

  • Ideaal als je een fervent sporter bent en je trainingsschema’s of vorderingen nauwgezet wilt opvolgen

Contra

  • Duurder  dan fitnessarmbandjes
  • Groter in omvang en daardoor minder geschikt om permanent te dragen

Hier moet je op letten:

Muziek tijdens het sporten
Als je wilt sporten op je favoriete beats zonder allerlei apparatuur op je lichaam te moeten dragen, kies je het best voor sporthorloges met geheugencapaciteit voor muziek en aansluitingen voor oortjes of bluetoothfunctie.
Hartslagmeting

Ga voor een model met een accurate hartslagmeting als je wilt weten of je vorderingen maakt bij je training, of je VO2 max-waarde te kennen, dat is de maximale zuurstofopname in het bloed. Vooral nuttig als je aan bergbeklimmen doet, traint voor een wedstrijd of op professioneel niveau aan sport doet.

Waterbestendigheid
Op waterdichte sporthorloges staan een heleboel cryptische codes en cijfertjes om de mate van waterbestendigheid aan te duiden. Zo betekent de vermelding IP68 dat je met het horloge gedurende welbepaalde tijd tot één meter of dieper onder water mag. Kijk ook naar de ATM-waarde. ATM staat voor atmosfeer, een eenheid die aangeeft welke waterdruk het horloge aankan. 1 ATM komt ongeveer overeen met 10 meter water. De drukbestendigheid is van belang, want een horloge mag dan al perfect functioneren tot op een zekere diepte onder water, als je er met hoge druk water op spuit, zal het dat avontuur mogelijk niet overleven.
Slimme meldingen
Sommige sport- of gps-horloges kunnen geen meldingen weergeven. Perfect als je ongestoord wilt sporten. Als je daarentegen ook tijdens het sporten graag online blijft, kies dan een model dat kan communiceren met je smartphone. Dan krijg je een melding telkens er een e-mailbericht binnenkomt.
Compatibiliteit met je favoriete apps
Misschien gebruik je momenteel al een app als Strava of Map My Run op je smartphone of andere wearable. Je wilt dan natuurlijk niet dat je gegevens, historiek en analyses van je geleverde prestaties verloren gaan. Dat hoeft ook niet, let er gewoon op dat je een sporthorloge koopt dat compatibel is met apps en de gegevens van je wearable kan synchroniseren.

Afdrukken Versturen via e-mail