Koopgids

Koopgids wearables

20 september 2017

Loop je verloren tussen de rekken met draagbare elektronische gadgets als sporthorloges, fitnessarmbandjes en smartwatches? Overloop dan deze kooptips om uit te maken wat jij precies nodig hebt. Kies vervolgens met behulp van onze koopwijzer een model en type naar jouw smaak en budget.

Smartwatches

Een smartwatch is een "slim" horloge dat verbonden is met je smartphone en daar tal van functionaliteiten van overneemt. Het horloge signaleert je wanneer er telefoonoproepen, e-mails, sms-en en berichten van Whatsapp en sociale netwerksites binnenlopen. Sommige smartwatches bieden ook beperkte fitnesstracking.

Pro

 • Interessant als je onderweg online wilt blijven en wilt reageren op meldingen, zonder telkens je smartphone te moeten bovenhalen
 • Met de goed uitgeruste modellen hou je tegelijk ook je beweging, calorieverbruik, slaappatroon en zelfs hartslag in het oog.

Contra

 • Aan smartwatches hangt doorgaans een niet onaanzienlijk prijskaartje.
 • Ze kunnen maar een erg beperkt aantal types van beweging of sportactiviteiten registreren.
 • Je moet de oplaadkabel constant bij de hand houden want de levensduur van hun batterij is bijzonder kort.

Hier moet je op letten:

Besturingssysteem

Het eerste waar je bij aankoop van een smartwatch naar moet kijken, is het besturingssysteem. Je hebt smartwatches die draaien op Android Wear, andere op Tizen of watchOS. Welk besturingssysteem je neemt, hangt vooral af van je type van smartphone. Zo zijn de Apple Watch horloges met watchOS enkel bruikbaar met een iPhone, terwijl horloges met Tizen-besturing uitsluitend compatibel zijn met Android telefoons. De meeste Android Wear smarwatches zijn wel compatibel met zowel iOS als Android toestellen, al check je het best even of jouw smartphone wel degelijk in het lijstje van compatibele modellen wordt vermeld.

 • Smartwatches met Android Wear zijn afgestemd op Android smartphones, maar bieden ook iPhone connectiviteit. Je kunt er berichten, oproepen en agenda-afspraken mee beheren van op je pols. Als stelregel geldt: hoe recenter het horloge, hoe uitgebreider de beheerfuncties en hoe beter de samenwerking met Apple iPhones. De nieuwere versies geven je extra veel vrijheid, aangezien je je favoriete apps ook los van je smartphone kunt gebruiken via eender welke bluetooth of wifi-connectie.

  Pro

  • Als je gewend bent een Android smartphone te gebruiken, ben je onmiddellijk vertrouwd met de interface.

  Contra

  • De compatibiliteit met iPhones kent toch wel enige beperkingen. Je zult niet evenveel mogelijkheden hebben met een iPhone als met een Android-telefoon.1
  • Het besturingssysteem kan onstabiel zijn op sommige smartwatches, wat aanleiding kan geven tot verbindingsproblemen en inconsistente weergave van meldingen.

   

 •  Tizen vind je maar op een beperkt aantal smartwatches, met name Samsung Gear S2 en Gear S3. Het is een open-source besturingssysteem gebaseerd op Linux, dat aanvankelijk enkel compatibel was met Samsung smartphones. Tegenwoordig kan je het gebruiken met een heleboel Android telefoons en met de iPhone 5 enrecenter. 

  Pro

  • Je kunt de achtergrond, het tekstformaat en het letterype naar je eigen smaak instellen.
  • Het aantal beschikbare apps is metterijd gestegen. In 2017 kwamen Spotify, Uber en Nest erbij.

  Contra

  • Niet veel smartwatches draaien op Tizen, met als gevolg dat de ontwikkeling van apps relatief traag verloopt.
  • Je hebt minder keuze aan apps dan met een smartwatch die draait op Android Wear of watchOS.

   

 • Het exclusief voor de iPhone ontwikkelde watchOS besturingssysteem van Apple biedt je een waaier van mogelijkheden via het aanraakscherm: scrollen door je contactpersonen, berichten dicteren en je eigen fitnessprogramma opstellen, het kan allemaal. In 2016 kwam de Apple watchOS 3 uit.
 • Pro

  • Vrij eenvoudig in gebruik
  • Perfect compatibel met de iPhone, met alle nodige meldingen
  • Mogelijkheid om de look en feel van de interface te personaliseren aan de hand van apps

  Contra

  • Het systeem werkt exclusief op de erg dure Apple smartwatches
Aanraakscherm
De meeste smartwatches hebben een aanraakscherm, waarop je al swipend door menu’s navigeert en apps opent, net zoals op een smartphone. Sommige hebben knoppen op de zijkant of draaiknoppen voor de navigatie. De verschillen in bediening hebben geen invloed op de prestaties, alleen op het gebruiksgemak. Zo kan een touchscreen bijvoorbeeld iets handiger zijn bij gebruik van apps waarbij je tekst en cijfers moet ingeven.
Sport- en fitnessfuncties
Sommige smartwatches hebben maar de beperkte sportregistratiecapaciteiten van een simpele tracker, andere bieden dan weer een overvloed aan sportfuncties. Apple Watch Series 2 en Samsung Gear S3 beschikken bijvoorbeeld over een hartslagmeter, een ingebouwde gps om je loopparcours te registreren terwijl je je telefoons kunt thuislaten, en een waterdichte behuizing om ermee te kunnen zwemmen. Als je op zoek bent naar een gesofistikeerd toestel om je fitheidsniveau te monitoren, ga dan zeker ook eens kijken in het hoofdstuk over activiteitstrackers.
Levensduur van de batterij
In het overgrote deel van de smartwatches zit een heroplaadbare batterij. Hoe lang die het uithoudt, varieert echter nogal van model tot model. Smartwatches met een groot scherm, een hartslagmeter of gesofistikeerde sensoren zullen sneller zonder stroom vallen dan meer eenvoudige modellen.

Afdrukken Versturen via e-mail