Koopgids

Koopgids powerbanks

09 november 2017
externe batterijen

Met een powerbank op zak kun je je mobiele apparaten eender waar opladen. Om de jouwe te kiezen, hou je het best rekening met de manier waarop je hem wilt meenemen en op welk toestel je hem zult aansluiten.

Het gamma – en de prijzen – is groot en variabel, maar met deze vijf vragen maak je ongetwijfeld de beste keuze. 

Welke oplaadcapaciteit?

Powerbanks hebben een capaciteit van 1 500 tot 15 000 milliampère-uur (mAh). De modellen met de laagste capaciteit zijn echter af te raden, tenzij om hooguit een kleine smartphone te kunnen reanimeren in noodgevallen. Ze zijn zelfs niet altijd in staat om een grote smartphone volledig op te laden als hij helemaal leeg is. Ga liever voor een model vanaf 7 800 mAh.

Bij externe oplaadbare batterijen gaat er altijd wat stroom verloren als ze niet worden gebruikt, al viel dat tijdens onze laatste tests goed mee. Zelfs in het slechtste geval ging er op twee weken tijd maar om en bij 4 % verloren.

Welke stroomsterkte?

Hoe hoger de stroomsterkte van een powerbank, hoe sneller die een mobiel apparaat kan opladen. Wil je een tablet opladen, dan kies je beter voor een powerbank met een hoge stroomsterkte.  Als er twee uitgangen aanwezig zijn, biedt de ene soms een lage stroomuitvoer voor smartphones (1A) en de andere een hoge stroomuitvoer voor tablets (2A).

Het is niet gevaarlijk om een toestel voor een lage stroomsterkte aan te sluiten op een hoge stroomuitvoer: het zal simpelweg op zijn eigen tempo herladen. Omgekeerd zal een toestel voor een hoge stroomsterkte op een lage stroomuitvoer beduidend trager opladen.

Welke vorm en welke grootte?

Neem je je powerbank graag mee in je jaszak of in een tas? Hou die info dan in het achterhoofd bij het maken van je keuze. Neem je toekomstige batterij daarom even vast vooraleer je de knoop doorhakt: is hij niet te zwaar, ligt hij goed in hand … 

Uit ons onderzoek blijkt dat het gewicht min of meer evenredig is met de capaciteit, maar de grootte niet. 

Welke opties?

Misschien vind je het interessant dat sommige modellen tegelijkertijd op meerdere toestellen kunnen worden aangesloten. Bovendien bestaan er toestellen op zonne-energie of waterdichte modellen voor de avonturiers onder ons.

Welke prijs?

Afgezien van die criteria bevelen wij het model aan dat eenvoudigweg de meeste energie levert en het minste kost. In onze laatste test, verschenen in juni 2017, zagen we toestellen met een hoge capaciteit tot € 71, maar ons Beste Test, die tevens Beste Koop was, kost amper € 22.