Hoe wij testen

Hoe testen wij smartphones?

15 februari 2018
Hoe wij smartphones testen

Elk jaar testen wij gemiddeld 80 smartphones aan de hand van een 150-tal criteria. Hoe we precies te werk gaan, ontdek je in dit dossier.

Camera

We voeren een heleboel tests uit om de fotokwaliteit van de hoofdcamera aan de achterkant van het toestel te beoordelen. Eerst beoordelen we de scherpte, het contrast en de kleurweergave aan de hand van gestandaardiseerde testkaarten. Daarna nemen we een aantal foto’s bij sterk licht om buitenopnames bij daglicht na te bootsen, en een aantal andere bij weinig licht om foto’s bij schemerlicht of in het donker te simuleren. Bij de meeste smartphones is de fotokwaliteit behoorlijk bij veel licht, maar slecht bij weinig licht. Voorts testen we ook de zoom en de flitser (sterkte en bereik, invloed op de huidtinten enz.). Tot slot maken we ook een aantal gezichtsfoto’s.

De kwaliteit van de (al dan niet optische) beeldstabilisatie beoordelen we met behulp van apparatuur die de smartphone tijdens het afdrukken blootstelt aan akoestische vibratie. Daarna kijken we hoe goed de beeldstabilisator die trillingen compenseert om wazige foto’s te vermijden.

Natuurlijk beoordelen we ook het gebruiksgemak van de camera. We gaan na hoe gemakkelijk het is om de foto-app te openen, een foto te maken en eventueel de instellingen aan te passen (de witbalans regelen, de flitser uitschakelen enz). We bekijken ook hoe eenvoudig je in het "album-"menu foto’s en video’s kunt bekijken, sorteren en verwijderen.

De camera vooraan (de selfiecamera) testen we door foto’s te maken van een kleurrijk tafereel met testkaarten. Vervolgens beoordelen we de beeldresolutie van de “selfies”. Hierbij letten we op de details, de scherpe, het contrast en de kleurweergave, waaronder die van het gezicht (huidtinten). 

Ook de videokwaliteit wordt in het labo beoordeeld. De smartphone filmt een dynamische scène (een ronddraaiende pop, planten die door een ventilator bewegen), terwijl hij op een zijdelings verschuivende steun is bevestigd. Vervolgens beoordelen we de beeldkwaliteit op een gekalibreerd hogeresolutiescherm met aandacht voor de belichting, het contrast, de kleurweergave en de scherpte. We houden ook rekening met de doeltreffendheid van de beeldstabilisator, die we testen door middel van akoestische vibratie.