Hoe wij testen

Hoe testen wij smartphones?

15 februari 2018
Hoe wij smartphones testen

Elk jaar testen wij gemiddeld 80 smartphones aan de hand van een 150-tal criteria. Hoe we precies te werk gaan, ontdek je in dit dossier.

Basisfuncties: bellen, sms’en en surfen

De belfunctie beoordelen we aan de hand van een aantal tests, onder meer van de geluids- en gesprekskwaliteit van inkomende en uitgaande oproepen. Die testen we op een objectieve manier volgens internationale standaarden. Hierbij analyseren we het geluidsspectrum van de toestellen, zowel in een echovrije kamer, waarin het volkomen stil is, als in een luidruchtige omgeving.

Voorts testen we de netwerkgevoeligheid met behulp van een netwerksimulator. Met speciale apparatuur meten we tijdens gesprekken het elektromagnetisch veld aan de oppervlakte van de smartphone, en dit in verschillende posities. Zo komen we te weten hoe gevoelig de antenne is. Daarnaast letten we met behulp van een testdummy op mogelijke interferentie tijdens gesprekken door de positie van de hand of het hoofd.

Voor sms, e-mail en internet kennen we een subjectieve score toe. Die is gebaseerd op het gebruiksgemak van de sms-functie, de archiveringsmogelijkheden, het gebruiksgemak van het klavier (geen te kleine toetsen), de trilfunctie, de swipefunctie enz.  Bij de beoordeling van de e-mailfunctie houden we rekening met de mogelijkheden en het gebruiksgemak van de app: de tekstgrootte veranderen, een e-mail zoeken, beantwoorden en doorsturen, bijlagen toevoegen, tekst kopiëren en plakken, een kladversie opstellen, bijlagen beheren enz. Het surfen beoordelen we dan weer op basis van het gemak waarmee je webpagina’s kunt openen, een internetadres kunt invoeren, van de ene naar de andere webpagina of sectie kunt overgaan, je favorieten kunt bekijken enz.

Tot slot beoordelen we het algemene gebruiksgemak van de smartphone op basis van verscheidene criteria, zoals de in- en uitschakeling van de wifi, gps, 3G of 4G en bluetooth, de notificatiebalk, de verandering van beltoon of taal, en de volumeregeling.