Eerste indruk

Onze eerste indruk over de Samsung Galaxy Watch

20 september 2018

Samsung lanceerde recent de Galaxy Watch, qua design erg vergelijkbaar met zijn voorganger de Gear S3 Frontier. Onze experten wierpen een blik op dit nieuwste staaltje technologie alvorens ze het toestel richting labo stuurden. Hun bevindingen.

In tegenstelling tot de Apple Watch houdt Samsung met de Galaxy Watch veel sterker vast aan het klassieke design van een horloge: de Galaxy Watch is behoorlijk groot, rond en beschikt over een afdekplaatje dat je kunt ronddraaien om alle functionaliteiten te gebruiken.

De Galaxy Watch is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, grijs en rosé-goud. Samsung wil dat het toestel voor iedereen comfortabel zit. Daarom kun je kiezen tussen twee verschillende afmetingen: 42 mm of 46 mm diameter.

De Galaxy Watch beschikt over sterk glas en zou waterbestendig zijn tot op 50 meter.

Is de Galaxy Watch gebruiksvriendelijk?

De Galaxy Watch instellen is geen eenvoudige opgave, zeker niet wanneer je smartphone niet tot de Galaxy reeks behoort. Je moet een aantal applicaties downloaden en installeren, waardoor de eerste opstart van je Galaxy Watch best wel wat tijd vergt. Verder werkt de ingebouwde software Tizen 4.0 naar behoren en wijst het gebruik ervan zichzelf uit.

Je kunt de Galaxy Watch bovendien ook verbinden met je iPhone, al zijn de mogelijkheden dan flink wat beperkter. De verbinding met je smartphone verloopt via Bluetooth, Wi-Fi of NFC.

Een minpunt aan de Galaxy Watch is dat het onvoldoende mogelijkheden biedt voor applicaties van derden. Whatsapp bijvoorbeeld. Wanneer je een bericht ontvangt via Whatsapp, zul je hiervan een melding krijgen op de Galaxy Watch en zul je ook kunnen antwoorden. Je kunt echter de applicatie niet openen en evenmin kun je een bericht verzenden naar een nieuwe ontvanger.

De spraakassistent, Bixby, is voorlopig enkel beschikbaar in het Engels en minder uitgebreid dan de spraakassistenten Siri, Alexa en Google Assistant.

Wat kan de Galaxy Watch?

Je kunt met dit horloge maar liefst 39 verschillende activiteiten meten. Doordat je over een intern geheugen beschikt op deze Galaxy Watch, kun je hem ook gebruiken om muziek te beluisteren tijdens het sporten. Op voorwaarde dat je een bluetooth hoofdtelefoon beschikt natuurlijk.

Het is ook mogelijk om de Galaxy Watch te gebruiken om je slaapritme te meten. Al moet hierbij de kanttekening worden gemaakt dat door de grootte van het toestel het niet voor iedereen even comfortabel zal aanvoelen om dit toestel ook ’s nachts te dragen.

Hoe lang gaat de Galaxy Watch mee?

Voor het grootste model van de Galaxy Watch bedraagt de batterijcapaciteit 472 mAh, voor het kleinste 270 mAh. Hiermee zou je respectievelijk vier en drie dagen gebruik moeten kunnen maken van je toestel zonder hem te moeten opladen. Of dit daadwerkelijk zo is, zal moeten blijken uit onze labotest.

Een smartwatch kopen?

Kan deze nieuwe smartwatch van Samsung jou verleiden of maak je liever meteen een keuze uit de modellen in onze koopwijzer wearables die wij al hebben getest?

GARMIN VENU SQ MUSIC EDITION
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 178,99
FITBIT VERSA 3
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 159,95
SAMSUNG GALAXY WATCH4 44MM
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 219,95