Dossier

Wat is een QR-code en hoe kun je ze veilig scannen?

19 juni 2020
code qr

Ze zijn overal aanwezig, maar niet iedereen weet per se wat je er mee aan moet. Nochtans kunnen QR-codes nuttige informatie bevatten. Je kunt ze meestal scannen via de camera op je smartphone, maar de veiligste manier is met een speciaal ontworpen app.

Alles wat je moet weten over QR-codes

Wat is een QR-code? Je hebt er ongetwijfeld al gezien op reclameboodschappen of je treinticket, die vierkante barcode met zwarte blokjes op een witte achtergrond.

De code bevat digitale informatie die vanalles kan zijn: een link naar een website, gps-coördinaten, een trein- of vliegtuigticket, een validatiecode, een visitekaart, een document om te downloaden, interactieve uitleg over een museumstuk ... Kortom, het is een directe link naar online pagina's of documenten.

Een recente smartphone kan sowieso QR-codes lezen. Je moet enkel de camera openen en de lens naar de QR-code richten. Probeer het uit met de onderstaande code. Het is een link naar onze pagina over apps. 

Zijn QR-codes nuttig?

Behalve voor promotionele doeleinden worden QR-codes nog altijd weinig gebruikt, maar het blijft wel de snelste manier om vanuit een geprinte boodschap te linken naar online pagina's of documenten. Sommige artiesten gebruiken ze zelfs om hun werk te signeren of om gecodeerde boodschappen te versturen. 

Ze kunnen ook worden gebruikt als elektronische tickets voor optredens, als vliegtuigtickets of via de NMBS-website als treintickets. In dat geval moet je ze niet zelf scannen, maar de persoon die je tickets controleert. Je moet de code niet per se uitprinten. Ze kan via e-mail worden toegestuurd en je kunt ze tonen op het scherm van je smartphone.

Zijn QR-codes veilig?

Applicaties zoals Payconiq bieden de mogelijkheid om betalingen te doen via een QR-code, wat natuurlijk veel sneller is dan een overschrijvingsformulier invullen. Wees wel voorzichtig, want net als andere webinhoud kan een QR-code worden gemanipuleerd of nagemaakt. Je moet dus goed opletten vooraleer je de code scant. Het is ook daarom dat we de Kaspersky app aanbevelen. 

Onthoud ook dat je beter geen QR-codes scant in landen buiten de Europese Unie, omwille van de internationale roamingtarieven. Het kan zonder dat je het beseft een groot deel van je mobiele data opgebruiken.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies