Dossier

Telefoneren via internet: VoIP

12 juli 2022
voip

Kan Voice Over Internet Protocol (VoIP) jouw vaste lijn vervangen? Vele VoIP-aanbieders hanteren aantrekkelijke tarieven dan hetgeen je vaste telefonie operator jou aanrekent. In dit dossier sommen we de voor- en nadelen van VoIP op.

Wat is VoIP?

“Voice over Internet Protocol”, kortweg Voice over IP of VoIP, is een verzamelnaam voor technologieën om te telefoneren via IP-netwerken. Het voornaamste IP-netwerk is het internet, maar ook binnen een bedrijf of zelfs een woning kan een eigen netwerk dienen om spraak te versturen. Zo kun je net als met de gewone telefoon gesprekken voeren. Alleen word je spraak niet verstuurd via het klassieke telefoonnet, maar gedigitaliseerd via het internet of een lokaal netwerk. Bij je gesprekspartner zet de computer die digitale informatie weer in geluid om.

Bovendien blijven meerdere toepassingen tegelijkertijd mogelijk, zoals bellen met beeld via de webcam of surfen terwijl je telefoneert.

Voordelen van VoIP

 • Voordeliger: via VoIP kun je erg veel besparen op je uitgaande gesprekken, vooral als je veel naar het buitenland en mobiele nummers belt. De VoIP-tarieven voor zowel vaste als mobiele telefonie in binnen- en buitenland liggen immers zeer laag. Bij sommige operatoren kun je zelfs gedurende een bepaald aantal minuten per week gratis in en naar bepaalde landen bellen, op voorwaarde dat je regelmatig een minimaal belkrediet aankoopt. Met abonnees van dezelfde operator belt je altijd gratis.
 • Meeneembaar geografisch nummer: bij sommige VoIP-providers kun je tegen betaling een geografisch nummer huren. Dit nummer moet het zonenummer hebben van de zone waar je internetaansluiting zich bevindt. Het voordeel is dat je er inkomende gesprekken van vaste en mobiele nummers mee kunt ontvangen. Bovendien kun je het meenemen naar het buitenland, waardoor je ook daar op dat nummer bereikbaar bent. Meer nog, jouw familie kan je daarop bellen tegen Belgische tarieven! Omgekeerd kun je een lokaal nummer aanvragen in een land waar veel van uw kennissen verblijven. Zij bellen je dan tegen hun nationale tarief.
 • Goede geluidskwaliteit: bij intercontinentale gesprekken is die zelfs beter dan de geluidskwaliteit van een klassieke telefoonlijn. Storingen zijn echt zeldzaam. Een zekere vertraging of echo kan nog optreden bij onvoldoende bandbreedte of bij VoIP-operator Skype als er te veel gebruikers online zijn.

Nadelen van VoIP

 • Duur geografisch nummer: voor zo'n nummer betaal je een abonnement en doorgaans ook inschrijvingskosten. Hoewel er verschillen zijn naargelang van de operator, blijft het doorgaans vrij prijzig (€ 3 à € 10 per maand). Al bij al ben je dan even duur uit als met een klassieke telefoonlijn. Anders dan bij de klassieke telefoonoperatoren kun je jouw nummer bovendien niet overdragen wanneer je van operator verandert.
 • Beperkte bereikbaarheid zonder geografisch nummer: zonder zo'n nummer kunnen anderen je alleen maar bereiken als ze van de diensten van dezelfde VoIP-operator gebruik maken. Dit soort nummer is echter niet bij alle VoIP-operatoren verkrijgbaar.
 • Niet-traceerbaar adres: als je een nooddienst belt via de klassieke telefoonlijn, kan die aan de hand van jouw telefoonnummer jouw adres achterhalen. Bel je via VoIP, dan is dat niet mogelijk. Omgekeerd kun je er ook de nooddiensten niet mee bereiken.
 • Alle contact via Engelstalige websites: dat kan een probleem zijn als je die taal niet beheerst.
 • Instabiele markt: VoIP-operatoren verdwijnen over het algemeen sneller van de markt dan klassieke telefoonoperatoren.
 • Niet-transparante tariefschalen en gebruiksvoorwaarden: op de websites van sommige VoIP-operatoren vind je zelfs helemaal geen tarieven! En als ze ze dan toch vermelden, moet je nog voor drie zaken opletten.
  • Sommige operatoren geven je eerst hun tarieven zonder btw, waardoor ze voordeliger lijken. Deze voorstelling is echter onwettig.
  • Bepaalde operatoren hanteren hogere tarieven voor VoIP-telefonie zonder computer (bv. LowrateVoip en VoipWise).
  • Andere operatoren laten niet toe dat je zonder computer via VoIP belt (bv. Nonoh en 12Voip).