Dossier

Zo bescherm je je smartphone tegen warmte, water en... pickpockets

28 juni 2022
smartphone

Hitte, zand, water, pickpockets … De zomer stelt je smartphone voor een paar uitdagingen. Vijf tips om je smartphone ook tijdens je vakantie veilig en in topconditie te houden.

Je Android-smartphone of iPhone krijgt tijdens de zomermaanden heel wat te verduren. Onze tips om je telefoon en de gegevens die erop staan zo goed mogelijk te beschermen tegen warmte, zand, water ... en ja, ook dieven.

1. Houd je smartphone koel

Warmte is niet goed voor je smartphone en de levensduur van de batterij. Leg je smartphone dus nooit in de zon of in een warme auto. Aangezien de batterij tijdens het laden sowieso al warmer wordt, is het ook geen goed idee om je smartphone in de zon op te laden.

Om je batterij te sparen bij warm weer, zet je functies die veel energie vragen (wifi, bluetooth, locatievoorzieningen, actieve apps …) tijdelijk uit wanneer je ze niet gebruikt. Heb je je smartphone helemaal niet nodig? Zet hem dan in vliegtuigstand of zelfs helemaal uit.

Meer tips om je batterij te sparen

Is je smartphone beschermd met een hoesje? Als het heel warm is, doe je dit er beter niet rond. Zo kan je smartphone zijn warmte beter kwijt. Geraakt je toestel toch oververhit? Zet het dan uit en leg het op een koelere plek (uiteraard niet in de koelkast!). Geef het wat tijd om weer op temperatuur te komen en zet het dan opnieuw aan.

2. Vermijd zand en water

Tijdens de zomer komt je smartphone gemakkelijker in aanraking met zand of water. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit schadelijk is voor de elektronica.

Ga je naar het strand of heb je een activiteit op het water, laat je smartphone dan thuis. Kan je echt niet zonder? Bescherm hem dan met een speciaal hoesje. Of koop een smartphone die tegen water kan. In onze koopwijzer smartphones geven aan welke toestellen waterdicht zijn.

Vind waterdichte smartphones

3. Doe je smartphone op slot

Of je je smartphone nu meeneemt op een terras, naar evenementen of het buitenland: zorg dat niemand ongeoorloofde toegang krijgt tot je berichten, foto’s of e-mails. Beveilig je toestel hiervoor met een pincode, wachtwoord, patroon, vingerafdruk, iris- of gezichtsherkenning.

Je kiest je beveiligingsmethode als volgt:

  • iPhone: Instellingen > Touch ID of FaceID en toegangscode (of Instellingen > Toegangscode).
  • Android: Instellingen > Vergrendelscherm > Type schermvergrendeling of iets gelijkaardigs. Het is misschien eenvoudiger om een patroon te tekenen op je scherm dan een pincode in te voeren, maar zo'n patroon is makkelijker te achterhalen. Maak je scherm dus vaak genoeg schoon zodat niemand het vingerpatroon kan zien en teken het altijd op een discrete manier.

4. Installeer een tracking app

Je bent net thuis van een gezellige uitstap en merkt dat je smartphone niet meer in je zak zit. Paniek! Vermijd die stress door op voorhand een tracking app te installeren en te activeren. Je toestel speelt dan een geluid af – ook wanneer het op stil staat – zodat je het terugvindt of zijn locatie kunt bepalen op een kaart. Je kunt je smartphone ook op afstand blokkeren en de inhoud wissen als je denkt dat hij in verkeerde handen is gevallen. Is je telefoon gestolen, neem dan altijd contact op met de politie en volg onze tips.

  • Android: Open Instellingen, tik boven op het vergrootglas en typ de zoekterm "Vind mijn apparaat". Activeer Vind mijn apparaat gebruiken. Je kunt de app Vind mijn apparaat installeren of surfen naar www.google.com/android/find om je toestel op afstand te kunnen lokaliseren en je gegevens te beschermen.
  • iPhone: Activeer de Zoek mijn iPhone app via Instellingen > tik op je naam > Zoek mijn.

Wat als mijn smartphone gestolen is?

5. Deel je locatie niet voortdurend

Wil je liever niet dat dieven weten dat je op vakantie bent of ergens op een terrasje zit, spring dan voorzichtig om met het delen van je locatie en vakantiefoto’s op Facebook, Instagram of andere sociale media. Wacht bijvoorbeeld met het delen van foto’s tot je weer thuis bent. En schakel de locatievoorzieningen-functie enkel in als je een goede reden hebt, bijvoorbeeld om de gps-functie van je smartphone te gebruiken.

Weet ook dat je mobiele data verbruikt wanneer je foto’s en andere gegevens verstuurt via sociale media. Buiten de EU kan dit de roamingkosten onnodig doen oplopen.

Meer over roaming binnen of buiten de EU

Ontdek meer tips op Cybersimpel.be

Meer tips om veilig online te gaan tijdens de vakantie vind je op Cybersimpel.be. Met deze website willen we consumenten stimuleren om zich beter te wapenen tegen de risico’s van het internet.

Ontdek Cybersimpel