Dossier

Wat je moet weten als je refurbished koopt

30 maart 2022

Heb je interesse in een refurbished laptop, smartphone of tablet? Over gereviseerde toestellen doen er wel wat onduidelijkheden of vragen de ronde. We klaren het een en ander uit.

9 vragen over refurbished

Wat is het verschil tussen refurbished en tweedehands?

Een tweedehandstoestel is – soms al geruime tijd – gebruikt en wordt door de eigenaar of een tussenhandelaar doorverkocht “in de staat waarin het zich bevindt”. De kwaliteit varieert met andere woorden. De verkoper mag ook kiezen of en hoeveel garantie hij op het tweedehandstoestel geeft.

Een refurbished toestel is daarentegen een gebruikt product dat – in principe - opnieuw verkoopklaar werd gemaakt. De fabrikant of een gespecialiseerde hersteller controleert de staat van de verschillende onderdelen (batterij, scherm, knoppen...). Indien nodig worden onderdelen die niet meer goed werken of slijtage vertonen vervangen. Normaal gezien moet het dus goed werken en recht geven op een wettelijke garantie. Sommige verkopers scheppen jammer genoeg verwarring door de term “refurbished” te gebruiken voor tweedehandstoestellen. Dat maakt het natuurlijk moeilijk om gereviseerde toestellen op het internet te vinden en te weten wat je precies koopt.

Wat is de oorsprong van een refurbished apparaat?

De bedoeling is om toestellen die anders misschien onterecht op de schroothoop zouden terechtkomen, een tweede leven te geven. Bij smartphones zijn dat bijvoorbeeld demonstratiemodellen, onder garantie teruggestuurde toestellen of andere particulier of professioneel gebruikte toestellen. In het geval van laptops zijn het vaak professioneel afgeschreven computers die na 3 tot 4 jaar in loten worden opgekocht.

Ondertussen kun je ook gereviseerde tablets, fototoestellen, grote en kleine huishoudtoestellen van een paar jaar oud kopen.

Moet een gereviseerd toestel aan bepaalde criteria voldoen?

De staat van een gereviseerd toestel kan verschillen en moet duidelijk worden aangegeven door de verkoper. Het volstaat niet om “refurbished” te vermelden, ook de staat van het toestel zou moeten worden gespecificeerd: “in perfecte staat”, “met gebruikssporen”, “met dit of dat mankement” enzovoort. Anders weet je niet precies wat je koopt.

Aangezien de term refurbished niet gereglementeerd is, mag de verkoper die naar eigen goeddunken interpreteren. Dezelfde classificatie kan bij verschillende verkopers dus een andere betekenis hebben. In eerdere tests zagen we al dat sommige verkopers het bijvoorbeeld hebben over “zo goed als nieuw”, terwijl andere vermelden dat het toestel al werd gebruikt. Soms wordt een schaal gebruikt om de staat van hun toestellen te bepalen, van “zo goed als nieuw” tot “gebruikssporen zichtbaar”.

Wat wel vaststaat is dat een refurbished toestel minstens door deskundigen gereviseerd en zo nodig hersteld moet zijn en in de oorspronkelijke staat moet worden verkocht, hoewel dit niet altijd gebeurt.

Zijn de accessoires inbegrepen als ik een refurbished toestel koop?

Welke accessoires je meekrijgt, hangt af van de aanbieder. Bij de refurbished iPhone X- en 11-modellen in onze recente test (februari 2022) was een USB-kabel altijd inbegrepen. Een USB-lader ontbrak slechts bij één winkel. Goed nieuws dus, maar het ging zelden om de originele Apple-accessoires. Oortjes werden slechts bijgeleverd bij 3 van de 11 verkopers. Bovendien waren die oortjes allemaal van slechte kwaliteit.

Heb ik garantie op een refurbished apparaat?

Wettelijk gezien moeten verkopers een garantie van minimaal 1 jaar aanbieden voor refurbished toestellen, op alle onderdelen én accessoires. Alles heeft minimaal 1 jaar garantie en zelfs 2 jaar als er niet expliciet 1 jaar wordt bedongen. Helaas durven sommige verkopers een kortere wettelijke garantie te geven of bepaalde onderdelen ervan uit te sluiten.

Dat was onder meer het geval voor een aantal refurbished laptops in onze recente test (december 2021) waarbij de verkoper geen garantie meer bood op de batterij. Ook uit ons recent onderzoek van refurbished iPhones (februari 2022) bleek dat de aanbieders vaak enkel garantie geven op het toestel zelf. Deze praktijken zijn niet wettelijk en doen niks af aan je recht op minimum 1 jaar garantie op àlles.

Wat de fabrieksgarantie betreft: de kans is groot dat die al is verlopen, want die gaat in op het moment dat het toestel voor het eerst is verkocht. Maar vraag het voor de zekerheid altijd even na.

Vergeet ten slotte niet dat je voor een online aankoop altijd je product zonder motivatie kunt terugsturen binnen de 14 dagen na levering.

Krijgt een refurbished toestel standaard een nieuwe batterij?

Neen. Refurbished toestellen moeten niet over een nieuwe batterij beschikken. Als de batterij nog goed werkt, hoeft die niet te worden vervangen.

Bij iPhones bijvoorbeeld gaan de meeste aanbieders uit van het principe dat de batterij niet minder dan 85 % of 80 % van de maximumcapaciteit mag zijn. Die grens van 80 % is trouwens ook de grens die Apple aanraadt. Is dat bij hun controle het geval, dan zullen ze de batterij niet vervangen. Dat was zo bij de meeste toestellen in onze recente test (februari 2022). Slechts één toestel had een capaciteit van 84 %, terwijl minstens 85 % werd beloofd. Onderwierpen we de batterijen aan een kwaliteitstest, dan stelden we vast dat hun kwaliteit over het algemeen goed bleek. Sommige iPhones hadden nochtans wel al behoorlijk wat laadcycli op de teller. De vraag is dus of hun batterijconditie ook na een aantal maanden gebruik nog voldoende zal zijn.

Hoe zit het met ondersteuning (updates) van refurbished apparaten?

Vraag de verkoper tot wanneer het besturingssysteem van de laptop, smartphone of tablet nog software- en beveiligingsupdates zal krijgen.

De meerderheid van de refurbished laptops in onze recente test (december 2021) kon je volgens Microsoft niet upgraden naar Windows 11. Concreet kregen ze dus geen veiligheidsupdates na eind 2025. Ook de refurbished MacBook in onze test kreeg maar tot dat jaar veiligheidsupdates.

Dat iPhones langer software-ondersteuning krijgen dan Android-toestellen, is een van de redenen waarom je makkelijker een refurbished iPhone zal vinden. Doorgaans zal Apple zijn nieuwe updates nog beschikbaar stellen op toestellen van 5 à 6 jaar oud. Android-toestellen krijgen daarentegen slechts 2 à 3 jaar updates. Wil je vandaag een refurbished iPhone kopen, ga dan minstens voor een 8 of X. Beide modellen uit 2017 krijgen naar verwachting nog updates tot 2023 of 2024.

Is een refurbished toestel wel zoveel goedkoper?

De prijs hangt af van de verkoper, de staat van het toestel en eventueel het aanbod op de markt. Verwacht geen prijsverschil van pakweg 60 of 70 %, tenzij voor afgeschreven professioneel gebruikte toestellen.

De gereviseerde Windows-laptops in onze recente test (december 2021), allemaal afgeschreven professionele modellen, bleken inderdaad tot zelfs 75% goedkoper. Voor een recente refurbished MacBook zal je minder snel zo’n groot prijsverschil vinden.

De gereviseerde iPhones in onze test (februari 2022) waren gemiddeld 13 % (iPhone 11) tot 46 % (iPhone X) goedkoper dan een nieuw toestel. De reden dat dit bij de iPhone X zo hoog ligt, is omdat je nu nog moeilijk een nieuwe iPhone X vindt en de prijzen voor een nieuw toestel aan de hoge kant zijn.

Let er wel op dat de prijs soms wordt vergeleken met de oorspronkelijke adviesprijs, die doorgaans dateert van een aantal jaar terug. De actuele winkelprijs is vaak al flink gezakt of er is geen nieuw exemplaar van het toestel meer verkrijgbaar. Vergelijk ook zeker verschillende aanbieders met elkaar.

Trouwens, ook nieuwe toestellen kun je regelmatig aan voordelige prijzen vinden. Onze koopwijzer van smartphones helpt je een slimme keuze te maken en wijst je de weg naar de goedkoopste aanbieder.

Bekijk alle geteste smartphones

Is refurbished kopen altijd interessant?

Het principe is natuurlijk interessant. Een toestel dat een tweede leven krijgt, bespaart je toch wat geld en moet minder snel worden gerecycleerd. De voorwaarden zijn wel dat het toestel grondig en volgens de regels van de kunst gereviseerd is, dat het recht geeft op een billijke garantie zonder uitsluitingen en dat het prijsverschil groot genoeg is om het risico te compenseren. Zo niet is het geen goed idee.

Kijken we naar refurbished iPhones dan blijkt veel af te hangen van de aanbieder. Op basis van onze recente test bij 11 aanbieders kunnen we bijvoorbeeld Swappie en Renewd (via Coolblue) aanraden. Zij leveren goede refurbished toestellen af. iPhones van Renewd vind je soms ook bij Vanden Borre, Mediamarkt, Krëfel, Fnac of Bol.com. Ook door Apple zelf gereviseerde iPhones zouden betrouwbaar moeten zijn, maar die waren op het moment van onze test niet beschikbaar. Certideal en Backmarket raden we af omdat het risico op een minder kwalitatief toestel er groot blijkt. Ook Hubside.Store zouden we niet aanraden op basis van onze test: de iPhones bleken van goede kwaliteit, maar we waren niet tevreden over de levering (we moesten 37 dagen wachten op de iPhone 11), de telefonische bereikbaarheid en het feit dat ze extra abonnementen proberen op te dringen.

In plaats van refurbished te kopen, kan je ook overwegen je eigen toestel een tweede leven te geven. Misschien kun je het zelf nog herstellen of laten repareren. Al onze tips hieromtrent vind je op onze RepairGuide.

Naar de repairguide