Dossier

Roaming al gratis, nu ook goedkopere internationale tarieven binnen de EU

02 mei 2019
Roaming

02 mei 2019

Sinds 15 juni 2017 betaal je niet meer extra voor het gebruik van je gsm-abonnement binnen Europa. Bellen en sms’en vanuit België naar een ander land binnen de Europese Unie wordt nu eindelijk ook goedkoper. Het verschil tussen roaming en internationale tarieven kan soms echter onduidelijk blijven. Wij brengen verheldering.

Uitzonderingen

VOO Mobile heeft aan de Belgische telecomregulator (BIPT) een uitzondering gevraagd én gekregen op de nieuwe Roam Like At Home procedure. De virtuele operator, die het Base-netwerk gebruikt en dus mee werd overgenomen door Telenet, stelt haar klanten een daglimiet voor. Zo krijg je als klant dagelijks 60 belminuten, 60 sms'en en 200 MB’s ter beschikking binnen de Europese Unie.

Verbruik je dagelijks meer, dan zul je daarvoor extra worden aangerekend op basis van de geldende groothandeltarieven: € 0,038 per belminuut, € 0,012 per sms en € 0,007 per MB. Stel dat je echter je nationale bundel (Toudoo, Wahoo of Tatoo) hebt opgebruikt tijdens je periode in de Europese Unie, dan zul je niet verder worden gefactureerd aan de verlaagde groothandeltarieven, maar aan de standaard nationale buiten-bundeltarieven: € 0,20 per belminuut, € 0,012 per sms en € 0,10 per MB. 

De reden voor deze uitzondering is zeer eenvoudig. Aangezien VOO in ons land opereert als MVNO (Mobile Virtual Network Operator) en dus niet over een eigen netwerk beschikt, haalt de provider geen inkomsten uit roaming door buitenlandse gebruikers. Dat geeft onvoldoende buffer om de kosten te dekken voor het gebruik van buitenlandse netwerken door VOO Mobile-klanten in de Europese Unie. Als VOO-klant hou je de gestelde limieten dus maar beter in de gaten zodat je ze niet overschrijdt. 

Ook Carrefour Mobile gebruikt een achterpoortje op de nieuwe maatregel. Daar moeten klanten eerst de optie “ROAMING” activeren om te kunnen bellen aan het standaardtarief, voor een vast bedrag van € 1. De activatie blijft vervolgens 30 dagen geldig.