Dossier

Roaming al gratis, nu ook goedkopere internationale tarieven binnen de EU

Internationale tarieven

Bellen en sms’en vanuit België naar een ander land binnen de Europese Unie was lang een kostelijke affaire. Die internationale tarieven naar EU-landen worden vanaf 15 mei 2019 goedkoper. Vanaf dan gelden er maximumbedragen voor bellen en sms’en waaraan operatoren in ons land zich zullen moeten houden.

De meeste Belgen doen het

Wij Belgen voeren overigens nogal wat van die internationale gesprekken. Uit een Eurobarometer-onderzoek blijkt dat 7 % dagelijks zijn vaste en/of mobiele telefoon gebruikt om vanuit België te communiceren met een ander EU-land. 19 % doet het geregeld en 33 % occasioneel.

Onze eigen bevraging van abonnees van Test Aankoop levert zelfs nog indrukwekkendere cijfers op. Liefst 74 % meldde internationaal te bellen.  En ze doen dat vooral door hun gsm-netwerk te gebruiken (64 %), veel minder door internetplatformen of apps als Skype, Facebook, Messenger en WhatsApp te gebruiken.

Erger nog, 28 % van de ondervraagde Test Aankoopabonnees denkt verkeerdelijk dat internationale gesprekken via het gsm-netwerk onder roaming vallen. 

Zo druk je de kosten

Ook al gelden er vanaf nu maximumtarieven, die kosten kunnen alsnog hoog oplopen als je veel internationaal belt en/of sms’t.

Instant messaging apps (zoals WhatsApp, Facebook Messenger, Viber ...) worden steeds populairder en kan je ook gebruiken om te communiceren met gebruikers in het buitenland. Hiervoor heb je uiteraard internet nodig en dient ook de persoon die je belt of berichten stuurt over dezelfde app te beschikken. Bel je via deze apps, dan is de verbinding mogelijk niet altijd even stabiel.

Europa heeft ingegrepen

Vanaf 15 mei 2019 wordt het goedkoper om te bellen en te sms’en vanuit België naar eender welk land binnen de EU. Waar je voordien tot soms € 1,05 betaalde om met je gsm naar bijvoorbeeld Frankrijk te bellen, betaal je vanaf 15 mei nog maximaal 23 eurocent per belminuut. Diezelfde maximumprijs geldt ook voor internationale oproepen met de vaste telefoon naar een vast of mobiel nummer binnen de EU. De nieuwe vastgelegde maximumprijs voor het versturen van een sms vanuit België naar eender welk land binnen de EU bedraagt 7 eurocent.

Deze maximumtarieven zijn er mede op ons aandringen gekomen, omdat het sinds de afschaffing van roaming goedkoper was geworden om te sms’en en bellen tussen landen van de EU, behalve wanneer je dit vanuit je thuisland deed. Wij blijven er echter voorstander van dat de internationale tarieven op termijn onder dezelfde regulering als roaming zouden vallen. Binnen een eengemaakt Europa lijkt dit ons de meest evidente evolutie die het belang van de consument vooropstelt.