Dossier

Roaming al gratis, nu ook goedkopere internationale tarieven binnen de EU

Aandachtspunten (wat met de Brexit bijvoorbeeld?)

Hoef je dan werkelijk nergens meer op te letten? Nou, nee. Ondanks de afschaffing kun je toch nog voor onaangename verrassingen komen te staan. Met deze aandachtspunten ga je ook die uit de weg:

  • Hou ook in het buitenland de limieten van je abonnement in de gaten. De afschaffing van roaming in Europa wil bereiken dat consumenten dezelfde mobiele gewoonten kunnen handhaven als thuis. Het is dus niet de bedoeling dat je plots meer gaat gebruiken omdat je op vakantie bent. Vergeet je de Google Maps-app uit te zetten of sla je aan het bingewatchen op Netflix, dan zul je je mobiele limieten al snel overschrijden en alsnog (flink) moeten bijbetalen.
  • De afschaffing geldt enkel voor de 28 lidstaten van de Europese Unie. In landen als bijvoorbeeld Zwitserland betaal je dus wél nog de volle pot. Let vooral op als je bijvoorbeeld met de auto reist naar Italië via Zwitserland dat je mobiele gegevens afstaan tijdens je trip of anders zal je gsm-factuur voor mobiele data snel oplopen.
  • De Britten verlaten op 31 januari 2020 de Europese Unie, maar je kan zeker tot en met 31 december 2020 je gsm-abonnement in Groot-Brittannië blijven gebruiken zoals in eender welk land van de Europese Unie. Ook de voordelige internationale tarieven (bellen en sms'en vanuit België naar Groot-Brittannië) voor de EU-lidstaten blijven tot dan gelden. Na 31 december 2020 stopt de overgangsperiode en is het voorlopig nog niet duidelijk welke tarieven de telecomoperatoren zullen hanteren. De kans is echter heel groot dat er een overeenkomst wordt getroffen dat de voordeeltarieven voor roaming en internationaal bellen en sms'en ook na 31 december 2020 zullen blijven gelden voor Groot-Brittannië.