Dossier

Roaming al gratis, nu ook goedkopere internationale tarieven binnen de EU

02 mei 2019
Roaming

02 mei 2019

Sinds 15 juni 2017 betaal je niet meer extra voor het gebruik van je gsm-abonnement binnen Europa. Bellen en sms’en vanuit België naar een ander land binnen de Europese Unie wordt nu eindelijk ook goedkoper. Het verschil tussen roaming en internationale tarieven kan soms echter onduidelijk blijven. Wij brengen verheldering.

Aandachtspunten

Hoef je dan werkelijk nergens meer op te letten? Nou, nee. Ondanks de afschaffing kun je toch nog voor onaangename verrassingen komen te staan. Met deze aandachtspunten ga je ook die uit de weg:

  • Hou ook in het buitenland de limieten van je abonnement in de gaten. De afschaffing van roaming in Europa wil bereiken dat consumenten dezelfde mobiele gewoonten kunnen handhaven als thuis. Het is dus niet de bedoeling dat je plots meer gaat gebruiken omdat je op vakantie bent. Vergeet je de Google Maps-app uit te zetten of sla je aan het bingewatchen op Netflix, dan zul je je mobiele limieten al snel overschrijden en alsnog (flink) moeten bijbetalen.
  • De afschaffing geldt enkel voor de 28 lidstaten van de Europese Unie. In landen als Zwitserland of (na de Brexit) het Verenigd Koninkrijk betaal je dus wél nog de volle pot.